Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Beregn hva hytta egentlig koster deg når du tar med alle kostnader som har med den å gjøre.

Hytter har blitt klart dyrere å eie i de par årene. Spesielt renteøkningene, og høy inflasjon har gjort det dyrere

Alle som bruker hytta lite bør gjøre en kost/nytte beregning. Spørsmålet er om bruken av pengene på hytta er den beste pengebruken, eller om det er andre områder der disse pengene vil gjøre større nytte.

Enda enklere er det når du vurderer å kjøpe en hytte. Det er lettere å la være å kjøpe, enn å selge en du allerede eier.

Det er spesielt når et hyttekjøp skal vurderes opp mot andre kjøp eller leieforhold at det er viktig å beregne kostnadene. Spørsmålet for mange er om disse pengene heller burde vært benyttet på andre leieforhold.

Det er også viktig i vurderingen av om man bør kjøpe hytte ut fra rene privatøkonomiske hensyn. En moderne hytte med strøm, vann og TV koster nok mer enn 150.000 kroner årlig for en ganske gjennomsnittlig hytte. Avdrag på lån er holdt utenfor, det er oppbygging av egenkapital og derfor ingen kostnad. Rentekostnadene etter skatt må uansett tas med, også om man er gjeldfri. I stedet for hytte kunne man da plassert pengene i banken.

Men for dem som uansett skal ha hytte (og har råd til det) er dette mer i klassen for greit å vite hva det reelt koster.

Døgnprisen for en hytte vil variere kraftig helt avhengig av hvor ofte og hvor mange som bruker den. Døgnprisen per person beløper seg gjerne alt fra 300 kroner per person, til 8.000 kroner, helt avhengig av hvor ofte man bruker den.

Utleie av hytta kan være med på å få ned kostnadene på hytta. Med Hytteutleiekalkulatoren kan du se hvor mye du kan tjene på å leie ut hytta.

Kostnader ved å eie hytte

Dette er de forskjellige kostnadskomponentene som må tas med når totalkostnaden for hytta per år skal beregnes.

Renten
Renten legges inn som et tenkt langsiktig nivå. Det er gjennomsnittsnivået på tapt rente, og rente på lån som skal legges inn. Hvis du har en egenkapitalandel vil ikke tapt rente være en utgift som du må betale, men en renteinntekt som du kunne fått hvis du ikke hadde hatt hytta. Her kan du sjekke hva den høyeste renten på innskudd er.

Renten på lån kan du sjekke som hyttelån eller boliglån. Det er ikke stor forskjell på de beste alternativene.  Det er forhåndsinnlagt en rente på 4 prosent, der det er tatt i betraktning av renten forventes å synke.

Strøm og ved
Det gis ikke strømstøtte til hytter, slik at hele prisen må betales for hytter. Her legger du også inn kostnader til ved.

Vedlikehold
Her skal det legges inn alle typer innvendig og utvendig vedlikehold. Dette er da kostnader som går med til å opprettholde standarden.

Forsikring
Både bygning og innbo og løsøre må forsikres.

Eiendomsskatt og kommunale utgifter
De fleste hyttekommunene har innført eiendomsskatt. Mange steder betaler hytteeierne de normale kommunale avgiftene.

Andre kostnader
Det kan også være en rekke andre kostnader som:

  • Brøytekostnad
  • Festeavgift
  • Løypeavgift
  • TV/bredbånd
  • Veiavgift
  • Velavgift

Det er også nødvendig å erstatte forskjellige typer innbo og løsøre. Diss utgiftene vil variere år for år, men det bør legges inn med et snittbeløp.

Transportkostnader
Kjører du fossilbil må du legges inn årskostnaden for drivstoff. Den blir en funksjon av hvor langt det er til hytta, og hvor mye den bruker per mil.

Bruker du elbil legger du inn årlig ladekostnad. Denne kostnaden kan du også regne ut i ladekostnads-kalkulatoren.

Det kan også være riktig å legge inn en viss kostnad som følge av bruken av bilen til hytte

Legg også inn eventuelle bompengekostnader tur/retur per gang du er på hytta. Det kan koste opp til 1.000 kroner tur/retur til hytta.

Bruk kalkulatoren: Dette koster hytta i året og per brukerdøgn

Du kan beregne hva hytta koster deg, og hvor høy døgnprisen blir ved å bruke hyttelønnsomhetskalkulatoren. Der legger du inn en rekke forutsetninger som hjelper deg til å finne disse kostnadene.

Hvis du vet omtrent hvor mange dager du og familien regner med å tilbringe på hytta i løpet av ett år, kan du også finne ut hvor mye du faktisk betaler per døgn du bruker hytta. Dette vil kanskje gjøre det litt lettere for deg å avgjøre om du bør beholde/kjøpe egen hytte, eller om du i stedet bør leie hytte de dagene i året dere skal være på hytteferie.

Du kan også ta verdiendringen med i betraktningen. Dersom vi regner med en verdiendring på for eksempel tre prosent i året, vil kostnadene og døgnprisen bli en del lavere. Men merk at du på ingen måte er garantert en slik verdiøkning, og at det dermed vil være risikabelt å legge dette inn i kostnadsberegningen.

Her finner du hyttekostnadskalkulatoren.

Eksempler på kostnader

Her har vi tatt med noen eksempler på hva hytta koster deg. Vi har sett på to forskjellige hytter. På hver av de er det regnet ut pris per brukerdøgn. Et brukerdøgn er opphold per person med overnatting. En familie på fire som er på hytta i en uke får 28 brukerdøgn. I begge eksemplene er det beregnet en totalkostnad på hytta per år.

Forutsetninger:
I eksempel 1 er hytta på 100 kvadratmeter med en verdi på 2 millioner kroner. I eksempel to er hytta på 150 kvadratmeter, med en markedsverdi på 4 millioner kroner.

I eksempel 1 er totalkostnaden 147.000 kroner. I eksempel 2 er den på 257.000 kroner. Rentekostnaden står for nesten halvparten av totalkostnaden

Med brukerdøgn fra 30 til 200 varierer døgnprisen fra 772 til 4.963 kroner i eksempel 1. I eksempel 2 varierer døgnprisen fra 1.322 til 8.360 kroner.

Med lite bruk av hytta blir også døgnprisen svært høy.

Beløpene på de forskjellige kostnadskomponentene vil variere fra hytte til hytte, Tallene er er ikke noen fasit hva kostnaden er for hytter generelt.

  Eksempel 1 Eksempel 2
Verdi hytte 2 000 000 4 000 000
Størrelse i kvm 80 150
Fordelt på antall reiser 20 20
Forutsetninger:    
Rente (tapt rente på egenkapital og rente på lån) 4,00% 4,00%
Vedlikehold (kr per kvm) 200 200
Forsikring (kr per kvm) 50 50
Strøm/oppvarming (kr per kvm) 300 300
Kommunale avgifter (kr per kvm)
100 100
Eiendomsskatt (kr per kvm) 30 30
Transportkostnader tur/retur per besøk 500 500
Andre kostnader (kr) 20 000 20 000
Kostnader per år:    
Rentekostnad (etter skatt) 62 400 124 800
Vedlikehold 16 000 30 000
Forsikring 4 000 7 500
Strøm/oppvarming 24 000 45 000
Kommunale avgifter 8 000 15 000
Eiendomsskatt 2 400 4 500
Transportkostnader tur/retur per besøk 10 000 10 000
Andre kostnader (kroner per år) 20 000 20 000
Resultat:    
Sum kostnader 146 800 256 800
Døgnpris    
30 døgn 4 693 8 360
75 døgn 1 957 3 424
125 døgn 1 206 2 086
200 døgn 772 1 322

Kombinasjon med utleie kan hjelpe

I disse eksemplene har vi ikke regnet med eventuelle leieinntekter på hytta. Men å leie ut hytta når du ikke er der selv, kan gi et godt bidrag.

Og jo mindre dere bruker hytta, jo mer kan den leies ut. Dermed motvirker du effekten av at døgnprisen blir høy ved lite bruk av hytta.

Skattereglene er gunstige når du leier ut i perioder i egen hytte. Du kan regne ut lønnsomheten av hytteutleie med hytteutleiekalkulatoren. Det er skattefritt å leie ut hytta opp til 10.000 kroner. På leieinntekter over 10.000 kroner, regnes 85 prosent av leieinntekten som inntekt. Denne beskattes med 22 prosent.

 

Les også:

Smarte Penger tester: Dette er de beste hyttelånene nå

Hytteutleie

Hytteutleie og skatt

Kjøp av hytte på fjellet - sjekkliste

Kjøp av hytte ved sjøen - sjekkliste

Slik har hytteprisene utviklet seg

Hyttepriser på kommunenivå

Guide til hytteforsikring

Guide til hyttelån

Hyttekalkulatorer:

Hyttelønnsomhetskalkulator
Her kan du beregne hva hytta koster deg, regnet per bruksdøgn og totalt sett.

Hytteutleiekalkulator
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.

Innboforsikringskalkulator hytte
Kalkulatoren beregner hvor høy innboforsikringen bør være på hytta.