Denne oversikten viser alt innhold om pensjon som ligger på smartepenger.no.
På temasidene blir alle artikler, kalkulatorer, lenker og andre ressurser oppdatert jevnlig. Dette gjør at du alltid kan stole på at innholdet er aktuelt. Integrert i artikler og andre ressurser viser vi deg også hvilke andre nettsteder som har nyttig informasjon om dette temaet.
Oversikten med lenker til alt innhold finner du lenger ned på siden.
Alderspensjon: Alderspensjonen blir beregnet på forskjellig måte avhengig av hvilken aldersgruppe du tilhører. Personer født før 1954 må forholde seg til den gamle pensjonsordningen. For personer født fra 1954 til 1962 gjelder en kombinasjonsmodell. For personer født etter 1962 gjelder bare ny ordning. I det nye pensjonssystemet sparer du opp til pensjonen din via pensjonsbeholdningen. Du kan nå ta ut pensjon fra du er 62 år etter reglene om fleksibelt uttak. Du kan regne ut pensjonen din med Smarte Pengers pensjonskalkulatorer.
AFP: AFP står for Avtalefestet Pensjon, og vil si at man ut fra visse forutsetninger kan ta ut tidligpensjon fra 62 års alder. I Norge er det to forskjellige AFP-ordninger; Én for ansatte i det offentlige, og én ordning for ansatte i det private.
Pensjonssparing: Sparing til pensjon vil i praksis si at man sparer nok til pensjonstiden til at man greier seg økonomisk. Det er flere faktorer som avgjør hvordan du skal spare, slik som for eksempel risiko, tidshorisont og skattemessige forhold. Dersom du ønsker meravkastning på pensjonssparingen, må du også ta risiko. En portefølje er summen av alle plasseringene du har gjort, og bygges opp av forskjellige investeringsalternativer. På Smarte Penger har vi laget noen forslag til hvordan du kan sette sammen en portefølje, enten du har fem eller tyve års tidshorisont på sparingen din.
Boligsparingens betydning: Mange av dem som når pensjonsalder vil ha opparbeidet seg en god del egenkapital ved å spare i bolig, og disse pengene vil dermed påvirke ditt behov for pensjonssparing. Med Smarte Pengers Boligformuekalkulator kan du beregne hvor stor boligformue du vil opparbeide deg frem mot pensjonsalder. I følgende artikler ser vi på fordeler og ulemper ved å investere i henholdsvis utleiebolig og næringseiendom.
Hvor mye må du spare: Det er mange måter å regne ut hva et sparebeløp vokser til. Man kan ta hensyn til skatt eller ikke, og man kan ta hensyn til inflasjonen eller ikke. På Smarte Penger finner du en rekke kalkulatorer og tabeller som viser effekten av sparing, eller hva du må spare.
Førtidspensjon: Hvis du planlegger å gå av før offisiell pensjonsalder, trenger du en førtidspensjon. Sparing til førtidspensjon er egentlig bare ordinær sparing, der tidshorisonten er kortere enn den er til pensjonsalderen.
Innholdet på temaet pensjon
Hvis du vil søke etter stikkord, kan du gå inn på innholdsoversikten. Denne gir en oversikt over alt innhold i stikkordsform.
Her kan du se en kort beskrivelse av alle pensjonskalkulatorene.
Innholdet på dette temaet er delt inn i faktainnhold (oppdaterte artikler), pensjonskalkulatorer, og aktuelle lover.