Nyhetsbrev Smartepenger Nyhetsbrev Opens up a modal window with our Newsletter subscription form
Søk SmartePenger Search Display a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Smarte Penger vurderer hele tiden hvilke boliglån for unge / førstehjemslån som har de laveste rentene i markedet. Vurderingene blir oppdatert når det skjer renteendringer.

Denne testen er i økonomiverktøyet Smarte Penger Pluss
Smarte Penger Pluss er et omfattende økonomiverktøy som gir deg en rekke råd, vurderinger og verktøy. Disse vil hjelpe deg til å gjøre alle de smarte valgene i privatøkonomien. Alle Smarte Pengers råd er fullstendig uavhengige. Pluss vil være åpen en stund fremover, slik at du får sett hva innholdet består av. Det ligger allerede mye ute i Pluss. Det vil også stadig bli lagt til nye råd og vurderinger, samtidig som de eksisterende blir oppdatert.

De fleste bankene gir bedre betingelser så lenge du er under 34 år. Flere har etter hvert begynt å gi enda bedre betingelser så lenge det er lån til din første bolig, da kalles det Førstehjemslån. For de som skal kjøpe sin andre bolig og er under 34 år kalles det "Boliglån for unge"

Hovedfordelen for denne typen lån er at renten på disse lånene ligger minst like lavt som den gunstigste renten banken tilbyr, selv om du låner opp til 85 prosent av markedsverdi. I mange tilfeller ligger renten under det laveste rentenivået på vanlige boliglån også.

Se også Smarte Pengers anbefalinger på boliglån.

Anbefalte boliglån for unge / førstehjemslån

Vi har delt listen inn en åpen klasse (der alle kan låne), lukket klasse (yrkesorganisasjoner).

Alle bankene stiller krav til at du har eller vil opprette et kundeforhold. I banker som har veiledende satser er det ikke sikkert at du får den beste renten. Banker som har «fastsatt» rente, tilbyr samme renten til alle. Tabellen under viser hvilke banker det gjelder.

Åpne for alle

Dette er de billigste långiverne som er åpne for alle.

DNB Boligbyggelag
Har en nominell rente på 2,88 prosent på både Førstehjemslån og Boliglån for unge. Det gjør at de er billigst på Boliglån for unge, og nest billigst for Førstehjemslån. Det er ingen etableringsgebyr, og 780 kroner i året i termingebyrer. Du må være medlem i en av de fire boligbyggelag (Bate, NOBL, TOBB, og USBL), men alle kan melde seg inn (koster rundt 300 kroner i året). Derfor regnes vi disse for åpne.

Sparebanken Øst
Har den laveste renten på Førstehjemslån med en nominell rente på 2,84 prosent. Denne banken har ikke vært blant de billigste tidligere, så det er litt usikkert om dette varer.

DNB
Har også en nominell rente på 2,88 prosent på førstehjemslån. På lånet fra DNB er det også et etableringsgebyr på 3.190 kroner, derfor er den effektive renten så vidt over Boligbyggelagenes rente. Det er klart mest sannsynlig at avtalerenten til boligbyggelagene vil være lavere over tid.

På Boliglån for unge tilbyr ikke DNB en lavere rente, og er dermed ikke konkurransedyktig.

SpareBank 1 Østlandet
Er blant de aller billigste på Førstehjemslån. Denne banken gir også ut kundeutbytte, noe som gjør lånene litt ekstra konkurransedyktige.

Sbanken
Sbanken gir ikke billigere boliglån til unge. Men lån innenfor 85 prosent av markedsverdi fra 4 millioner kroner er likevel blant de aller billigste. Lån mellom 2 og 4 millioner kroner er for høyt over de beste.

Lukkede lån

Det er i denne gruppen du finner de billigste lånene. Hvis du er medlem i en av disse yrkesorganisasjonene vil det lønne seg å bruke tilbudet gjennom en av disse. Hvis dere er to med forskjellig medlemskap, velger dere det lånet som er billigst.

Det er veldig lite som skiller disse avtalene, både på Førstehjemslån og Boliglån for unge. Oversikten over de aktuelle långiverne med effektive renter ser du lenger ned.

Akademikerne (Danske Bank)
Det er den samme renten på Førstehjemslån og Boliglån for unge. Det er null i etableringsgebyr, og 540 kroner i termingebyr. For lukkede lån er dette lånet billigst på Boliglån for unge, så vidt over Unio og YS på førstehjemslån.

Dette er yrkesorganisasjoner som er med i Akademikerne: Arkitektenes fagforbund, Den norske legeforening, Den norske tannlegeforening, Den norske veterinærforening, Econa, Krigsskoleutdannde offiserers landsforbund (KOL), Naturviterne, Norges Juristforbund, Norsk Lektorlag, Norsk Psykologforening, Samfunnsviterne, Samfunnsøkonomene, og Tekna.

Juristforbundet (Handelsbanken)
Det er den samme renten på Førstehjemslån og Boliglån for unge. Det er null i etableringsgebyr, og 540 kroner i termingebyr. Samme rente og gebyrer som Akademikerne.

Nordea-avtalene med Unio, og YS
På førstehjemslån gir denne avtalen den laveste renten med en effektiv rente på 2,91 prosent med 3 millioner kroner i lån. Det er ingen etableringsgebyr, og 600 kroner i termingebyr. På boliglån for unge er renten marginalt høyere enn de billigste lukkede lånene.

LO Favør
LOFavør har to landsdekkende avtaler med SpareBank 1 SMN, og SpareBank 1 Østlandet.

Her er det verdt å merke seg at SpareBank 1 Østlandet gir kundeutbytte. Selv om du ikke er sikker på å få dette hvert år (selv om det er sannsynlig) vil det i gjennomsnitt være et visst nivå på kundeutbyttet (kanskje rundt 0,15 prosent). Justert for dette vil derfor lånet være å foretrekke fremfor andre SpareBank 1-lån.

Andre SpareBank 1-banker gir også lavere rente til LOfavør. Sjekk derfor også regionale SpareBank 1-banker i nærheten av der du bor.

Sykepleierforbundet (DNB)
Det er den samme renten på Førstehjemslån og Boliglån for unge. Det er null i etableringsgebyr, og 780 kroner i termingebyr.

KLP
Medlemmer i KLP får en rente som er 0,15 prosentpoeng lavere enn ikke-medlemmer. Det er den samme renten på Førstehjemslån og Boliglån for unge.

Oversikt over betingelsene

Bankene som er oppført nedenfor består av landsdekkende banker, og er de aktuelle valgene for disse lånene.

Her er det tatt med effektive renter på førstehjemslån, og på boliglån for unge på 2 og 4 millioner kroner.

Førstehjemslån

Effektiv rente er beregnet på 3 millioner kroner.

Åpne lån
Bank Eff. Rente
Sparebanken Øst 2,83%
DNB Boligbyggelag 2,96%
SpareBank 1 Østlandet 2,98%
DNB 2,98%
Hjartdal & Gransherad Spb 3,03%
Tolga & Os Sparebank 3,07%
Lukkede lån
Bank Eff. Rente
Akademikerne (Danske Bank) 2,91%
Unio – Nordea Direct 2,91%
YS – Nordea Direct 2,91%
Sykepleierforbundet – DNB 2,92%
LO Favør – Spb 1 Østlandet 2,93%
LO Favør – Spb 1 SMN 2,93%
Juristforbundet – Handelsbanken 2,96%

Boliglån for unge

Effektiv rente er beregnet på 3 millioner kroner.

Åpne lån
Bank Effektivt
DNB Boligbyggelag 2,96%
Tolga & Os Sparebank 3,08%
Hjartdal & Gransherad Spb 3,15%
OBOS Banken 3,16%
Landkreditt Bank 3,20%
Lukkede lån
Bank Effektivt
Akademikerne (Danske Bank) 2,91%
Sykepleierforbundet – DNB 2,92%
Juristforbundet – Handelsbanken 2,96%
Unio – Nordea 3,02%
YS – Nordea Direct 3,02%
LO Favør – Spb 1 Østlandet 3,04%
LO Favør – Spb 1 SMN 3,04%
KLP Medlem 3,13%
NAL- Nordea 3,18%

Her kan du se den landsdekkende listen, over Førstehjemslån og Boliglån for unge som oppdateres kontinuerlig.

 

Andre låneanbefalinger:

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste rammelånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene opp til 85 prosent av markedsverdi

Smarte Penger tester: Dette er de billigste hyttelånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste billånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste båtlånene nå

Dette er Smarte Penger anbefalinger på valg av forbrukslån

Smarte Penger tester: Dette er de beste seniorlånene nå