Nyhetsbrev Smartepenger Nyhetsbrev Opens up a modal window with our Newsletter subscription form
Søk SmartePenger Search Display a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Smarte Penger vurderer hele tiden hvilke billån som har de laveste rentene i markedet. Vurderingene blir oppdatert når det skjer renteendringer.

Denne testen er i økonomiverktøyet Smarte Penger Pluss
Smarte Penger Pluss er et omfattende økonomiverktøy som gir deg en rekke råd, vurderinger og verktøy. Disse vil hjelpe deg til å gjøre alle de smarte valgene i privatøkonomien. Alle Smarte Pengers råd er fullstendig uavhengige. Pluss vil være åpen en stund fremover, slik at du får sett hva innholdet består av. Det ligger allerede mye ute i Pluss. Det vil også stadig bli lagt til nye råd og vurderinger, samtidig som de eksisterende blir oppdatert.

Disse anbefalingene gjelder for lån med pant i bilen. Har du god nok sikkerhet i boligen, vil det i de fleste tilfellene lønne seg å ta lånet med pant i boligen.

Både etableringsgebyr og ikke minst termingebyrer er høye på de fleste billån. Dette gjør at verdien av gebyrfrihet på denne typen lån blir større.

Iblant vil du få tilbud om ekstra lav rente fra bilforhandleren. Dette er lån som er subsidiert fra forhandleren, og det er ingenting i veien for å ta dette lånet. Men sjekk opp hvor lenge den subsidierte renten vil vare.

Kampanjerenter fra långiverne skal du være forsiktig med. Denne renten er lavere enn normalt, men du har ingen garantier om at denne renten vil forbli lavere enn normalrenten over tid. Når neste renteendring kommer, risikerer du at du enten får satt den ned mindre enn andre lån, eventuelt en større økning ved neste oppgang.

Guide til billån

Renter på billån

Du kan se forskjellene i effektiv rente ved å bruke Finn billigste billån. Forskjellen mellom nominell rente og effektiv rente vil fort bli høy på billån fordi etableringsgebyrer og termingebyrer er store på denne typen lån.

I kalkulatoren kan du også se hva rentene er på lån med 35 prosent egenkapital, 20 prosent, og ingen egenkapital, som er de vanlige skillene på rentene. Hvilken långiver som er billigst kan også avgjøre av størrelsen på lånet og tilbakebetalingstiden. 

Det er også flere långivere som gir lavere rente til elbil.

Anbefalte billån

Dette er Smarte Pengers anbefalinger på hvilke billån du bør velge på lån som er åpent for alle, og for de som krever medlemskap.

Billån åpent for alle:

Dittbillån.no
Dette lånet er billigst med minimum 35 prosent egenkapital i «åpen klasse». Aller lavest er renten med minimum 50 prosent egenkapital av kjøpesummen med 2,80 prosent nominelt. Renten med 35 prosent egenkapital er nominelt 3,10 prosent. Lånet er også uten etableringsgebyr og termingebyr. Derfor er billånene fra Dittbillån relativt sett billigst jo lavere lånebeløpet er.

Minimum egenkapital er 35 prosent av kjøpesum, slik at de ikke er aktuelle for høyere belåning. Det er AS Financiering (eid av Sparebanken Øst) som står bak dette billånet.

Sbanken
Sbanken har en lave renter med 35 prosent egenkapital, spesielt på grønt billån. Lånene i Sbanken er gebyrfrie, derfor er også disse lånene mest konkurransedyktige på små lån. Med lavere egenkapitalandel en 35 prosent er renten høy i Sbanken.  Sbanken er det nest beste alternativet med 35 prosent egenkapital.

Danske Bank
Danske Bank har den samme renten enten det er med 20 prosent eller 35 prosent egenkapital. Siden de aller fleste får opp en del på renten, blir Danske Bank billigst blant de åpne lånene med 20 prosent egenkapital. 

Lån gjennom medlemskap:

Akademikerne
Er du medlem i en av organisasjonene under Akademikerne er dette førstevalget. Lånet er spesielt billig når du har en egenkapitalandel på 20 prosent. Renten er den samme enten du har 20 prosent eller 35 prosent egenkapital. Dette lånet anbefales også helt opp til 100 prosent finansiering. Avtalen er med Danske Bank.

LO Favør
Har en avtale med SpareBank1-bankene som ofte vil være blant dem med aller lavest rente.

Oversikt over de billigste billånene

Under ser du effektiv rente på et billån på 250.000 kroner. Dette viser på tre egenkapitalnivåer; null, 20 prosent, og 35 prosent egenkapital.

Åpne 35% 20% 0% Etabl. T.geb
Dittbillån.no (AS Financiering) 3,10% * * 0 0
Sbanken Grønt Billån 3,19% 5,55% 5,85% 0 0
Sbanken 3,50% 6,00% 6,75% 0 0
SpbBank 1 SR-Bank – Lån til elbil 3,91% 4,94% 5,99% 1 200 840
DNB Grønt Billån 4,07% 4,76% 5,81% 2 160 780
Danske Bank 4,21% 4,21% 5,98% 1 950 1 020
Eika Kredittbank – Grønt billån 4,22% 4,85% 5,89% 2 200 1 020
Lukkede
Akademikerne (Danske Bank) 3,03% 3,03% 4,94% 0 540
LO - SpbBank 1 SR-Bank – Lån til elbil 3,70% 4,69% 5,74% 1 200 840
LO – SpareBank 1 SMN 3,93% 4,87% 5,91% 2 000 780

Billån med pant i fast eiendom

Har du mulighet til å ta pant i fast eiendom, kan du få billigere lån. Det enkleste måten å gjøre det på er å utvide boliglånet du har, eller bruke av rammelånet.

Finn beste boliglån her: Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene nå

Det er sjeldent mer lønnsomt å ta opp et nytt lån med prioritet bak det lånet du har. Hvis det skulle være lønnsomt, vil det sannsynligvis lønne seg å refinansiere boliglånet også.

Hvis du tar pant i boligen må du også sørge for å betale like mye avdrag som du ellers ville gjort på et billån. Å finansiere en bil med et 20-års avdragstid er ikke fornuftig. Et annet moment er at du bruker opp panteplassen som kan være nyttig til annet bruk.

For å finne ut hvor mye ekstra du skal betale på billånet inne i et boliglån kan du bruke kalkulatoren «Lån med restverdi». Da legger du inn rentesatsen på boliglånet, bestemmer nedbetalingstiden, og til hvilken restverdi du skal nedbetale lånet til. Beløpet du kommer frem til legger du til terminbeløpet du har i dag.

 

Andre låneanbefalinger:

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene for unge / førstehjemslån

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene opp til 85 prosent av markedsverdi

Smarte Penger tester: Dette er de beste rammelånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de billigste hyttelånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste båtlånene nå

Dette er Smarte Penger anbefalinger på valg av forbrukslån

Smarte Penger tester: Dette er de beste seniorlånene nå