Nyhetsbrev Smartepenger Nyhetsbrev Opens up a modal window with our Newsletter subscription form
Søk SmartePenger Search Display a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Smarte Penger vurderer hele tiden hvilke brukskontoer / lønnskontoer som har de beste betingelsene. Vurderingene blir oppdater når det skjer endringer.

Denne testen er i økonomiverktøyet Smarte Penger Pluss
Smarte Penger Pluss er et omfattende økonomiverktøy som gir deg en rekke råd, vurderinger og verktøy. Disse vil hjelpe deg til å gjøre alle de smarte valgene i privatøkonomien. Alle Smarte Pengers råd er fullstendig uavhengige. Pluss vil være åpen en stund fremover, slik at du får sett hva innholdet består av. Det ligger allerede mye ute i Pluss. Det vil også stadig bli lagt til nye råd og vurderinger, samtidig som de eksisterende blir oppdatert.

Du kan spare opp mot 1.500 kroner per år ved å benytte deg av den beste brukskontoen. Men normalt vil det ikke skille på langt nær så mye.

Dette er det som kan skille på brukskonto;

Rente: Her er skillet svært lite. De fleste har null prosent. Ingen har over 0,65 prosent rente.

Årskostnad på debetkort: Dette varierer fra 250 kroner til 350 kroner. Men for et par banker er dette gratis.

Nettbankkostnader: Kostnader til giroer, avtalegiroer, og efakturaer er i de aller fleste tilfeller null.

Minibankuttak innenlands: Her er en del banker gebyrfrie, andre opp mot 10-15 kroner. Men de fleste tar sjelden ut av minibanken.

Minibankuttak utenlands: Her kan det bli store forskjeller mellom bankene. Noen banker er helt gebyrfrie på dette området, mens for andre må du betale mer enn 50 kroner per uttak. Skal brukskontoen være blant de beste er det nødvendig at banken ikke tar gebyr på dette området. Men du kan også kombinere en brukskonto med de beste alternativene på kredittkort, der du kan ta ut gebyrfritt i utlandet.

Kontantuttak i butikk: De fleste banker tar ikke gebyr for dette. Men noen banker tar opp til 10 kroner per uttak.

Valutapåslaget: Du får et valutapåslag når du tar ut utenlandsk valuta i minibank, kjøp av varer når du er i utlandet, og når du kjøper noe for utenlandsk valuta på nettet. Dette gebyret er for flertallet det største beløpet du betaler. På den annen side blir det ikke så store forskjellen av dette. De fleste bankene ligger rundt 2 prosent, varierende fra 1,5 til 2,5 prosent.

Guide til brukskonto.

Anbefalte brukskontoer

Her er de anbefale lønnskontoene/brukskontoene.

OBOS Banken
Her er debetkortet gratis, det koster normalt 250 til 350 kroner.  All bruk er gratis. Du betaler heller ikke for uttak i minibank i utlandet. Det eneste gebyret du betaler er et valutapåslag på 1,75 prosent, som også er blant de aller laveste. Renten er 0,80 prosent. Du må betale 200 kroner for å være medlem i OBOS, men de har en rekke andre rabattfordeler også.

Himla Banktjenester
Har den høyeste innskuddsrenten med 1 prosent. Kortet koster 300 kroner. Valutapåslaget er 2,00 prosent. Ellers er de ingen gebyrer.

KLP-banken medlem
Vilkårene for medlemmer er nesten like som i OBOS. Debetkortet er gratis (ikke-medlemmer må betale 250 kroner) bare det første året. Det er ikke gebyrer på uttak i minibank i utlandet. Det eneste gebyret du betaler er et valutapåslag på 1,85 prosent. Renten er 0,30 prosent. Ikke-medlemmer i KLP må betale 250 kroner i gebyr for debetkortet. Det koster 10 kroner for uttak i butikk. Også for ikke-medlemmer er KLP-banken blant de bedre.

Du kan bruke brukskontokalkulatoren for å sjekke hvor mye dyrere for eksempel de største bankene er i forhold til de anbefalte.

Ha minst mulig på brukskontoen

Det er ingen grunn til å ha for mye penger stående på lønnskontoen, til det er renten altfor lav på denne typen konto. Svært få banker gir en rente på over 0,5 prosent. De beste høyrentekontoene gi en klart høyere rente. Se anbefalte høyrentekontoer

 

Andre anbefalinger på spareprodukter:

Smarte Penger tester: Dette er de beste høyrentekontoene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste BSU-kontoene nå

Valg av fastrenteinnskudd

Smarte Penger tester: Dette er de beste aksjesparekontoene

Smarte Penger tester: Dette er de beste fondskontoene

Smarte Penger tester: Dette er de beste IPS-kontoene

Smarte Penger tester: Dette er de beste leverandørene av Egen Pensjonskonto