Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Smarte Penger vurderer hele tiden hvilke kredittkort som har de beste betingelsene i markedet. Vurderingene blir oppdatert når det skjer endringer.

Hvilke kredittkort som er best, avhenger helt av hvordan du bruker kortet. Det er ikke bare kostnadene som er bestemmende for valg av kredittkort. Det er også viktig å se på hvilke kredittkort som kan gi deg de beste rabattene.

Guide til kredittkort.

Det er flere kredittkort som gir rabatt på én eller flere bransjer. Det betyr at du får penger tilbake når du handler i visse bransjer. Dette er en lettvint måte å få rabatt på, siden du bare trenger å bruke kredittkortet for å få rabatten. Selv om rabattene er små, blir det likevel penger av det på årlig basis hvis du er litt bevisst. Omtrent 4.000 kroner er det å hente som et gjennomsnitt.

Smarte Penger anbefalinger på kredittkort

På grunn av at det er så mange rabattvarianter må du egentlig bruke en hel haug kort hvis du skal maksimere de mulige rabattene. I praksis blir det for mye, slik at for de fleste må de velge et fåtall.

Det som er generelt for de aller fleste kortene er at de er gratis å bruke innenlands, så lenge regningen blir betalt ved forfall.

Det er fire typer anbefalinger:

 • Ut fra kostnader ved bruk av kortet
 • Ut fra en generell rabatt ved bruk av kortet
 • Ut fra bransjerabatter
 • Ut fra mer spesifikke rabatter

Anbefalinger ut fra renten

Hvis du ikke betaler ved forfall, og i stedet har en lånesaldo blir renten på kredittkortet viktig.

Kolonnene viser nominell og effektiv rente. I høyre kolonne vises hva du må betale i renter per år med 50.000 kroner i gjennomsnittlig saldo.

Hvis vi bare ser på rentene ser listen over kredittkortene med lavest rente slik ut:

Fem på topp Nominell Effektivt 50 000
Fana Sparebank Kredittkort 14,00% 14,93% 7 000
Santander Red 14,89% 15,95% 7 445
Akademikerkortet 15,90% 17,11% 7 950
Himla Kredittkort 16,60% 17,92% 8 300
KLP Kredittkort Medlem 17,00% 18,39% 8 500

Fana Sparebank Kredittkort har den laveste renten med 14,00 prosent. I dette kortet er det også et fordelsprogram som gir tilgang til en rekke rabatter. Santander Red har de nest laveste rentene

Anbefaling ut fra bruksmønsteret ditt

For å se på hvilket kort som er best med ditt forbruksmønster kan du bruke kalkulatoren Finn beste kredittkort. I denne kalkulatoren kan du ta hensyn til:

 • Renten på gjennomsnittlig saldo
 • Kostnaden ved minibank uttak (både gebyr, og rente fra første dag)
 • Om du ikke får en rentefri periode når du har en rentebærende saldo fra før
 • Valutapåslag
 • Overføring fra kredittkort til konto
 • Årsgebyr
 • Månedlig gebyr
 • Bonus på alle kjøp ved bruk av kredittkortet

Anbefalinger ut fra bruk i utlandet

De beste kortene vil være de som ikke tar gebyrer ved minibankuttak i utlandet, og har noen andre fordeler.

Bank Norwegian Kredittkort: Dette kortet er helt gebyrfritt ved minibankuttak i utlandet (verken gebyr eller rente fra første uttaksdag). I tillegg er det et rabattmoment også. Kortet gir størst bonus av alle kort på flyreiser med Norwegian (Cash points). Du mottar 4 prosent CashPoints på LowFare-billetter, og 10 prosent på Flex-billetter. Kortet gir også 1 prosent opptjening av cash Points på alle kjøp (1 prosent av beløpet) opp til 100.000 kroner, og 0,5 prosent på beløp over dette. Eller du kan velge cashback på 0,5 prosent på all bruk.

SpareBank 1 har også gratis minibankbruk, og 1 prosent bonus/cashback. Men du må betale 120 kroner i året for tjenesten cashback (dekkes inn ved kjøp for 12.000 kroner).

Anbefalinger ut fra en generell rabatt

Det er flere kredittkort som gir en generell rabatt/bonus ved bruk av kortet. Dette ligger i området 0,5 til 1,0 prosent.

Størst rabatt får du med Bank Norwegian Kredittkort og Morrow Bank Mastercard, som er uten noen årskostnad (slik SpareBank 1 Kredittkort har).

Kredittkort I norske kr Årspris
Bank Norwegian Kredittkort 1,00% 0
Circle K Mastercard 0,50% 0
Coop Mastercard 0,50% 0
Morrow Bank Mastercard 1,00% 0
Shell MasterCard 0,50% 0
SpareBank 1 Kredittkort 1,00% 120
Trumf Visa Kredittkort 0,25% 0

Anbefalinger ut fra rabatter og bransjerabatter

Felles for alle disse kortene er at det vil det alltid lønne seg å betale hele saldoen ved forfall. Alle kortene som vi har anbefalt på grunn av rabattene har en høy rentesats.

Mange av kredittkortene tilbyr også andre rabatter enn rene bransjerabatter. Se Oversikt over rabatter og andre fordeler du får i kredittkortene

365 Direkte
Dette kortet lønner det seg å bruke når du tanker på Esso. På disse stasjonene får du 3,65 prosent rabatt, pluss 34 øre. Du får også 2 prosent rabatt på alle bensinstasjoner. Maksimal rabatt er 2.000 kroner i en løpende 12 måneders periode.

Akademikerkortet
Dette kortet lønner det seg å bruke når du er medlem i en av organisasjonene i Akademikerne og tanker på Esso. På disse stasjonene får du 4,00 prosent rabatt, pluss 34 øre. Du får også 2 prosent rabatt på alle bensinstasjoner. Maksimal rabatt er 2.000 kroner i en løpende 12 måneders periode.

DNB Mastercard
Dette kortet anbefales på grunn av at du får en rekke store rabatter i kjente butikker (Supertilbud) omtrent hver måned. Dette ligger gjerne i området 20 til 25 prosent på alt i butikken. Det er en rekke rabattavtaler på 10 prosent. I tillegg gis det også 3 prosent på alle bensinstasjoner og 10 prosent rabatt på alle ladestasjoner i Norge (maks 1.500 kroner i året).

Coop Mastercard
Kortet er best på handel i COOP-butikker. Det er 1,0 prosent medlemsbonus på all handel i Coop (i tillegg til kjøpeutbytte). Det er 0,5 prosent rabatt på handel alle andre steder i verden, men ikke konkurrerende dagligvarebutikker.

Ikano Visa
Kortet gir 2 prosent i alle dagligvareforretninger. Dette kortet gir altså denne rabatten i alle butikk-kjedene. Kortet gir deg også 2 prosent rabatt på drivstoff på Shell. Maksimal rabatt er 500 kroner per måned, og 3.000 kroner per år.

NAF Fordel Xtra
Kortet er best på rabatt på Circle K. Du må være medlem i NAF for å kunne få dette kortet. NAF-medlemmer får 40 øre i rabatt alle betjente Circle K og Beststasjoner i Norge. Med kredittkortet gis det 20 øre ekstra, slik at det blir 60 øre i rabatt totalt. På Best- og Circle K-automatanlegg gis det også 20 øre i ekstra rabatt, slik at rabatten er 40 øre. Maksimal rabatt er 1.250 kroner per år.

Santander Flexi Visa
På dette kortet kan du få rabatter i flere bransjer. Dette er drivstoff, klær/sko, elektronikk, eller sportsutstyr. Du kan bytte mellom bransje én gang per måned. For dette kortets del vil det være naturlig å veksle mellom bransjene elektronikk, og sportsutstyr, etter når du skal kjøpe noe i disse bransjene. Kortet har også en rekke andre rabattordninger.

Trumf Visa
2 prosent Trumfbonus på dagligvarer i butikker tilknyttet Trumf (1 prosent ekstra i forhold til Trumf), og 0,5 prosent på alt annet. Ingen øvre tak på bonusen. Følgende butikker er knyttet til Trumf: Eurospar, Jacobs, Joker, Kiwi, Meny, Spar.  Ikano gir 2 prosent på alle.

Mer informasjon om kredittkort:

Får å få en oversikt over hvilke fordeler de enkelte kredittkortene har, og kommentar til det enkelte kredittkortet, gå til Rabatter og andre fordeler du får i kredittkortene.

Markedsoversikt:

Finn beste kredittkort
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.