Denne oversikten viser alt innhold om lån som ligger på smartepenger.no.
På temasidene blir alle artikler, kalkulatorer, lenker og andre ressurser oppdatert jevnlig. Dette gjør at du alltid kan stole på at innholdet er aktuelt. Integrert i artikler og andre ressurser viser vi deg også hvilke andre nettsteder som har nyttig informasjon om dette temaet.
Oversikten med lenker til alt innhold finner du lenger ned på siden.
Lånetyper: Du kan velge mellom flere lånetyper, og forskjellene handler i stor grad om hvordan du betaler tilbake lånet. De vanligste lånetypene er serielån og annuitetslån. Mange i dag velger også rammelån, der det ikke er en fast tilbakebetalingsavtale.
Lånekostnader: Det er ikke gratis å låne penger av en bank/finanstinstitusjon, og lånekostnadene består av renter og gebyrer. I Norge er det slik at du får et skattefradrag for rentene du betaler på et lån.
Hvor mye kan du låne?: Et essensielt spørsmål når du skal ta opp lån, er hvor stort lån privatøkonomien din tåler. Hvor mye du kan låne avhenger i utgangspunktet av tre forhold: dine inntekter, utgifter og hvor mye egenkapital du har. Du kan selv beregne hvor mye du har råd til å låne - for eksempel med Smarte Pengers lånekalkulator. Men vær oppmerksom på at hvor mye du kan låne i forhold til inntekten din er en ting, hvor mye banken faktisk vil låne ut til deg er noe annet.
Vurderinger ved låneopptak: Du bør ikke låne penger i første og beste bank, men vurdere faktorer som for eksempel kundeprogrammer og mulighet for gode vilkår gjennom organisasjonsmedlemskap. Men det aller viktigste når du skal velge bank å ha lånet ditt i, er hvilke rentevilkår som tilbys. En god rente kan bety mange tusener spart i løpet av ett år.
Fast og flytende rente: Én ting du må vurdere nøye med tanke på lån, er om du skal ha fast eller flytende rente. Majoriteten av låntakerne i Norge har flytende rente, men noen kan for eksempel ha en såpass usikker økonomi at det kan være fornuftig for dem å velge fast fremfor flytende rente. Rentetilbudet, både på fast og flytende rente, fastsettes på bakgrunn av svingninger i rentemarkedet.
Boliglån: Boliglånet er vanligvis det største, og dermed det viktigste lånet du har. Sikkerheten bestemmer hvor mye du kan få i lån, og hvilken rente du får, og dermed spiller det en rolle hvor stor andel av markedsverdien på boligen du låner. Noen banker tilbyr lån med spesielt gunstige vilkår til unge/førstegangsetablerere - kalt førstehjemslån. I boliglånskalkulatoren ser du hvilke banker som har de gunstigste lånene. I fastrentelånsoversikten finner du de gunstigste lånene på dette området.
Refinansiering: Når du vurderer å refinansiere, er det spesielt to spørsmål du må finne ut av: Hvor mye lavere effektiv rente får du, og hvor lang tid tar det før du har tjent inn alle kostnadene i forbindelse med refinansieringen?
Husbanken: Dersom du av forskjellige årsaker har problemer med å få tatt opp lån til bolig i privat bank, bør du undersøke mulighetene for å få lån i Husbanken. De opererer med to typer lån: grunnlån eller startlån. Startlån er en behovsprøvd ordning, og dette er et lån som Husbanken og kommunene samarbeider om.
Studielån: Studenter og elever ved offentlig godkjente studiesteder kan søke om lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning. Alle som har muligheten, bør søke om lån fra Lånekassen. Det er flere fordeler med studielånet; blant annet er det rentefritt under studiene, og du kan også få rentefritak ved sykdom og arbeidsledighet.
Billån: Med et ekte billån tas det pant i bilen. Men skal du kjøpe bil, bør du sjekke ut andre finansieringsmuligheter. Enkelte ganger vil det for eksempel være billigere å låne til bil med pant i fast bolig. Men uansett lånetype må du passe på at du nedbetaler like mye som bilen faller i verdi per år. Med billånskalkulatoren finner du frem til det billigste «ekte» billånet.
Byggelån: Når du bygger et hus, kan du ikke bruke vanlig boliglån, siden du da ennå ikke har fast eiendom å ta pant i. Derfor benytter man seg vanligvis av en midlertidig kreditt i byggeperioden som kalles byggelån. Dette lånet omgjøres til vanlig boliglån - som er billigere enn et byggelån - så snart huset er ferdig.
Hytte- og båtlån: Med et hyttelån, tar banken pant i hytta. Flere banker priser etter hvert hyttelån på samme måte som boliger. Noen banker tilbyr også lån med pant i båt. Men i de fleste tilfeller vil det være billigere å låne til båt med pant i fast bolig.
Forbrukslån: Dersom du har behov for å låne uten sikkerhet, kan du ta opp et forbrukslån. Også kredittkort går inn under forbrukslånkategorien. Sjekk forbrukslånskalkulatoren for å se de gunstigste långiverne.
Innholdet på temaet lån
Hvis du vil søke etter stikkord, kan du gå inn på innholdsoversikten. Denne gir en oversikt over alt innhold i stikkordsform.
Her kan du se en kort beskrivelse av alle lånekalkulatorene og markedsoversiktene.
Innholdet på dette temaet er delt inn i faktainnhold (oppdaterte artikler), lånekalkulatorer, markedsoversikter, og aktuelle lover.