Denne oversikten viser alt innhold om skatt som ligger på smartepenger.no.
På temasidene blir alle artikler, kalkulatorer, lenker og andre ressurser oppdatert jevnlig. Dette gjør at du alltid kan stole på at innholdet er aktuelt. Integrert i artikler og andre ressurser viser vi deg også hvilke andre nettsteder som har nyttig informasjon om dette temaet.
Oversikten med lenker til alt innhold finner du lenger ned på siden.
Aksjer: For privatpersoner blir aksjer beskattet etter en skattemodell som heter Aksjonærmodellen.
Boligskatter: I hovedsak kan man dele boligbeskatningen inn i tre typer: Boligskatt og formue, Boligskatt og salg og Boligskatt og utleie. Har du en fått en for høy formuesverdi, har du rett til å få satt den ned. For at gevinsten ved salg av bolig skal være skattefri, må eieren ha eid eiendommen i mer enn ett år, og ha en botid på minst ett av de siste to årene. Dersom du har hatt såkalt brukshindring, kan du kan få godskrevet eiertid slik at salget blir skattefritt. Utleie i bolig du selv bor er skattefritt, hvis du selv bebor mer enn halvparten av arealet. Det er også noen andre kriterier som må være oppfylt for å få utleien skattefritt.
Kommunale avgifter og eiendomsskatt: Dersom du ikke bor i en leilighet hvor du betaler fellesutgifter, må du regne med å betale for vann, kloakk og renovasjon - altså de kommunale avgiftene. Eiendomsskatt er en kommunal skatt som den enkelte kommune kan skrive ut. Her er en oversikt over hvilke kommuner som har eiendomsskatt. På Smarte Penger finner du også en oversikt over hva du må betale samlet i eiendomsskatt og kommunale avgifter i de enkelte kommunene.
Firmabil: Har du firmabil blir du beskattet etter skjematiske regler. Det er flere vurderinger du bør gjøre rundt om du skal ha firmabil eller eie bilen selv.
Gaver: I utgangspunktet skal gaver fra arbeidsgiver fordelsbeskattet, men noen gaver er likevel skattefrie etter rammer og beløpsgrenser fastsatt av Finansdepartementet. Du kan kreve fradrag for gaver som du gir til visse frivillige organisasjoner - gaven må være pengebeløp, og minst 500 kroner samlet i løpet av inntektsåret. Du kan også får fradrag for gaver til forskningsinstitusjoner.
Marginalskatter: Marginalskatten er den skatteprosenten du må betale hvis du tjener én krone mer, og er forskjellig for lønnsinntekter, pensjonsinntekter og næringsinntekter. Kjøpsmarginalskatt er totalandelen som går til skatt og avgifter ved kjøp av en vare eller tjeneste, og beregnes ved å finne ut hvor mye ekstra du må tjene for å kjøpe en vare- og tjeneste.
Pendling: Hvis du er definert som pendler, kan du trekke kost-, losji-, og reiseutgifter fra på skatten. Pendlere er definert som arbeidstakere som reiser mellom bolig på hjemstedet og bolig på arbeidsstedet. Reisefradraget gis til alle, uansett hvilket transportmiddel du bruker for å komme deg til jobb. Det eneste kravet er at du har lang nok avstand til jobben. For at kjøregodtgjørelsen (opp til 3,43 kroner per km) skal være skattefri, er kravet at dette er kjøring i yrkessammenheng, kjøring til og fra jobb er ikke yrkeskjøring.
Skattesystemet: Det er fire hovedgrupper av skatter for lønnsinntekter: Skatt på alminnelig inntekt, Trygdeavgift, Trinnskatt, og Formuesskatt. Trinnskatt og trygdeavgift beregnes av lønnen, mens skatt på alminnelige inntekt beregnes etter alle fradrag. I Norge øker skatten med størrelsen på inntekten, og en gjennomsnittlig inntekt gir en skatteprosent på i underkant av 30 prosent. Grunnlaget for formuesskatten er netto formue per 31.12. Du finner alle skattesatser her.
Samlede skatter og avgifter: For å kunne si noe om skattenivået i Norge, må man se på skatter og avgifter samlet. Med Skatte- og avgiftskalkulatoren kan du beregne hvor mye du totalt sett betaler i forhold til lønnsnivået ditt.
Alminnelig inntekt: Denne alminnelige inntekten tilsvarer en nettoinntekt, altså etter at fradragene er trukket fra inntekten. Kommuneskatt, fylkesskatt og fellesskatt (totalt 22 prosent) trekkes fra den alminnelige inntekten, etter at personfradraget er trukket fra.
Avgifter: En god del av det du betaler til staten, er avgifter. Du må blant annet betale avgifter på drivstoff, alkohol, arv og mange andre. I denne artikkelen kan du se en oversikt over hvilke avgifter vi har i Norge.
Bilskatt: For lønnsmottakere er det tre skattemessige forhold ved bil: formue, kjøregodtgjørelse og firmabil. Verdien av biler er skattepliktig formue, og formuesverdien av biler fastsettes etter en skala, med utgangspunkt i opprinnelig listepris som ny.
Ektefeller og skatt: Ektefeller skal levere hver sin skattemelding. Skatteklase 2 er fjernet fra og med skatteåret 2018. Formuesskatt beregnes alltid samlet for begge ektefellene, og skatten fordeles i forhold til det hver av dem har ført som formue.
Foreldrefradrag: Foreldrefradraget skal dekke utgifter til pass og stell av barn som er 11 år eller yngre. Du kan trekke fra maksimalt 25.000 for ett barn, og deretter 15.000 kroner for hvert barn utover ett.
Formuesskatt: Formuesskatten skal betales både til stat og kommune, og grunnlaget for skatten er netto formue per 31.12. Utgangspunktet er at formuesobjekter verdsettes til markedsverdi, men det er noen unntak. Du finner satser for formuesskatt her, og du kan også beregne formuesskatten din med Smarte Pengers Formuesskattekalkulator.
Minstefradrag: Minstefradraget er et prosentvis fradrag i inntekten for lønnsinntekter og pensjonsinntekter. Det prosentvise fradraget av lønnsinntekten er 46 prosent. For pensjonsinntekter er fradraget 40 prosent.
Rentefradrag: Du får fradrag for alle (gjelds-)renter som er betalt i løpet av året, fradragseffekten er på 22 prosent.
Skattefrie inntekter/småjobber: Du må i hovedsak betale skatt på inntekt, men det finnes en del unntak fra denne regelen. Eksempler på skattefrie inntekter er barnebidrag, bostøtte, en del gevinster og inntekter fra hobbyvirksomhet. I tillegg er reglene slik at du slipper å betale skatt på inntekter fra småjobber - nærmere bestemt gjelder dette jobber for én oppdragsgiver, hvor du får utbetalt inntil 6.000 kroner på ett år.
Innholdet på temaet skatt
Hvis du vil søke etter stikkord, kan du gå inn på innholdsoversikten. Denne gir en oversikt over alt innhold i stikkordsform.
Her kan du se en kort beskrivelse av alle skattekalkulatorene.
Innholdet på dette temaet er delt inn i faktainnhold (oppdaterte artikler), skattekalkulatorer, og aktuelle lover.