Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Har du allerede en billig strømavtale, kan du kutte utgiftene ytterligere med enkle energisparetiltak i hjemmet.

Det er ikke ventet de høyeste strømprisene denne vinteren, men det er vanskelig å komme utenom at strømutgiftene kryper oppover når utetemperaturen er synkende. Vil du minimere strømutgiftene så mye som mulig, er det første og viktigste steget å velge en billigst mulig strømavtale.

Med vår spotprisoversikt kan du legge inn ditt eget forbruk, og få en oppdatert oversikt over hvem som tilbyr billigste spotprisavtale.

Men har du allerede sørget for at du har en billig strømavtale, har du fortsatt mulighet til å  kutte utgiftene ytterligere ved hjelp av energisparende tiltak.

Fordelingen av strømforbruket

Det er oppvarmingen av huset som er den klart største kostnaden ved strømforbruket. Da forutsetter vi at strøm brukes til oppvarming av huset. Brukes andre kilder, blir selvfølgelig bildet et annet.

Vil du ha forslag til energisparende oppvarmingsmetoder/energisparetiltak, kan du kikke nærmere på denne artikkelen.

Under har vi satt opp en tabell som viser et forbrukseksempel på de forskjellige komponentene.

  Energi Ant. timer Forbruk per Pris Prosent av
  bruk per uke år i kwh per år forbruket
Til hele boligen          
Belysning 1 000 50 2 600 2 080 9,6 %
Oppvarming 3 500 80 14 560 11 648 53,9 %
Varmtvann 1 000 100 5 200 4 160 19,3 %
Elektriske artikler          
Fryseboks 175 70 637 510 2,4 %
Kaffetrakter 1 500 4 312 250 1,2 %
Kjøleskap 150 60 468 374 1,7 %
Komfyr 2 200 7 801 641 3,0 %
Oppvaskmaskin 2 000 7 728 582 2,7 %
PC 50 100 260 208 1,0 %
TV 100 30 156 125 0,6 %
Tørketrommel 3 000 4 624 499 2,3 %
Vaskemaskin 2 500 5 650 520 2,4 %
Sum     26 996 21 597 100,0 %

Det er forutsatt en strømpris på 80 øre per kwh.

Det er en del småelektrisk i tillegg, men dette har nesten ingen betydning for forbruket. I dette eksempelet ser vi at oppvarmings-kostnaden ligger godt over 40 prosent av kostnaden. Varmtvannet ligger på omtrent 15 prosent.

Senking av innetemperatur

Man regner med en besparelse på 5 prosent på oppvarmingen ved å senke temperaturen med én grad. Anbefalte temperaturer er slik:

  Rom Temp
  Oppholdsrom 20-22
  Kjøkken 20
  Gang/Entré 18
  Soverom 15
  Bad 22-24

Du kan kanskje senke innetemperaturen en grad eller to uten at du merker det. Klarer du det, sparer du ca 10 prosent. Med utgangspunkt i vårt eksempel blir det 1.450 kroner per år i sparte strømutgifter.

Sjekk hvor mye du kan spare ved å senke temperaturen med denne kalkulatoren.

På nattestid er det mulig å senke temperaturen mer ved å justere ned termostatene hvis du bruker dette. Men noe særlig praktisk er ikke dette. Det er bedre å installere utstyr som gjør at du kan time temperatursenkingen. Da kan du også time den på forskjellige måter i forskjellige rom. Kanskje du ikke er i stuen på morgenen på vanlige hverdager. Enkle tidsbrytere koster ikke mye, og du vil raskt tjene inn dette.

Sjekke hvor mye du kan spare på å senke natt-temperaturen med denne kalkulatoren.

I praksis vil du nok mange spare mindre på automatisk senking av rent praktiske årsaker. En husholdning som består av flere personer vil kanskje legge seg, stå opp, og komme hjem på forskjellige tidspunkter. Dette gjør at periodene med senking av temperaturer ikke blir så lange som de kan være når det er én person i huset.

Kostnaden ved å installere slikt utstyr varerier kraftig etter hvor avansert det skal være. Men med dagens strømpriser vil det som oftest ikke ta så veldig lang tid før de er tjent inn. To til tre år er ganske normalt.

Vær flink med lyset

Du kan tjene noe på å skru av lyset. En lampe som lyser med 60 watt hele året, koster deg ca 400 kroner i året. Hvis du i gjennomsnitt klarer å ha en 60 watts pære skrudd av to timer mer per dag, sparer du ca 30 kroner. Det er altså ikke all verdens potensial på å skru av lyset. Er det termostat i rommet, hjelper det svært lite å skru av siden lys er varme.

På lys som skal stå på mye og være funksjonelle lønner det seg å bruke sparepærer. De er en del dyrere, men varer fire ganger lenger, og bruker bare en femtedel av strømmen. Til bruk i for eksempel utelamper er det smart å installere dette.

Sjekk hvor mye du kan spare med denne strømsparingskalkulatoren for lyspærer.

Kjøp sparedusj

En vanlig dusj bruker ca. 20 liter i minuttet. Hvis du dusjer i ti minutter, koster det deg ca. seks kroner med en strømpris på 80 øre per kwh. En sparedusj halverer forbruket av varmtvann og dermed også prisen. En sparedusj koster ikke stort, bare sørg for at den er av god kvalitet.

I en husholdning på fire som dusjer hjemme 250 ganger i året hver, koster dette 6.000 kroner. Med en halvering av kostnaden sparer du 3.000 kroner.

Sjekk hva du kan spare med denne kalkulatoren.

En annen mulighet er jo ganske enkelt å dusje i kortere tid.

Sørg for å ha riktige luftevaner

Når du skal lufte, skal ikke vinduene stå litt oppe hele tiden. Det er mye bedre å lufte kort og effektivt. Noen minutter på vidt gap er bra. Du slipper ikke ut på langt nær så mye varme når du lufter på denne måten. Hvor mye du sparer, er helt avhengig av luftevanene dine. Er de dårlige, kan du spare 1.000 kroner i året.

Tett vinduene

Å montere tettelister i vinduer vil sørge for mindre varmetap. Tommelfingerregelen er at det koster like mye å tette et vindu som det du sparer på et år. Fra år to er dermed innsparingen din ca. 50 kroner per vindu.

Slik at strømprisen bygd opp

Strømprisen er bygd opp av flere ulike momenter, nærmere bestemt kraftpris, pris på nettleie, forbruksavgift og merverdiavgift.

Ved å legge inn dine opplysninger om forbruk, bosted og strømavtale kan du med denne kalkulatoren finne ut hvordan din strømpris er bygd opp.

 

Les mer om strømsparing:

Strømsparing

Energisparetiltak i boligen

Les mer om strøm:

Strøm

Typer strømavtaler

Hva slags avtale skal du velge

Hvem skal du kjøpe strøm av?

Slik er din strømpris bygget opp

Kalkulatorer:

Strømsparekalkulator: Temperatursenking
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å senke innetemperaturen.

Strømsparekalkulator: Sparedusj
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å endre dusjvaner.

Strømsparekalkulator: Nattsenking
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å senke nattetemperaturen.

Strømsparekalkulator: Lyspærer
Dette kan du spare ved «riktig» bruk av lyspærer.

Fyringskalkulator
Her kan du regne ut hva som er billigst å fyre med. Er det strøm, ved, olje eller parafin? Dette er kun en vurdering av hvilken kilde som er billigst her og nå.

Strømpriskalkulator
Her kan du se hvordan den totale strømprisen blir bygget opp.

Markedsoversikter:

Leverandører av spotpris
Her finner du vår oversikt over landsdekkende spotprisleverandører.