Standard variabel strømavtaler kostet i snitt 20 prosent mer enn spotprisavtaler i 2014.

Det blir stadig dyrere å tviholde på den gammeldagse strømavtalen «standard variabel pris». Den fortsetter å øke i pris sammenlignet med spotprisavtaler, viser nye talll fra Statistisk sentralbyrå. I 2014 var standard variabel pris 6,3 øre pr kWh dyrere enn spot, eller 20 prosent dyrere. Det utgjør 1.575 kroner kroner for et normalt årlig strømforbruk på 25.000 kWh. Målt mot de beste spotprisavtalene er en gjennomsnittlig standard variabel prisavtale hele 2.250 kroner dyrere.

Les Smarte Pengers blogg: Strømleverandørenes 7 sleipeste triks.

Standard variabel pris er ofte enda dyrere enn nødvendig. Mange strømselskaper har nemlig to standard variabel strømavtaler, den ene en god del dyrere enn den andre. For eksempel blir du hos Telinet automatisk flyttet over på avtalen som er over 3.000 kroner dyrere (!) dersom du glemmer å tegne efaktura- eller autogiroavtale innen 30 dager etter at du meldte deg som kunde. Se tabellen under.

Strømkostnader i 2014 for ulike avtaler
Strømavtale Kroner
Spotpris, snitt de beste 7 364
Spotpris, snitt alle 8 039
Standard variabel pris, snitt alle 9 614
   
Standard variabel pris, de største (alfabetisk)
Eidsiva Marked – estandard 8 146
Fjordkraft - Fjordkraft Web 10 074
Gudbrandsdal Energi - Kvitfjell world cup variabel 9 377
Gudbrandsdal Energi – Variabel 9 889
Hafslund Strøm – Direkte variabel 8 813
Hafslund Strøm – Variabel pris 9 829
NorgesEnergi – GUL e-strøm NO1 8 113
NorgesEnergi – GUL strøm NO1 9 195
Tafjord Marked - Tafjord Web Variabel NO 1 6 735
Telinet Energi - Telinet Online 6 654
Telinet Energi – standard variabel 10 004
Tabellen gjelder for hele 2014. Et normalforbruk på 25.000 kWh på Østlandet. Alle tall inkludert merverdiavgift. Nettleie kommer i tillegg. Kilde: Smarte Penger, Statistisk sentralbyrå, Konkurransetilsynet.

 

Strømavtalen uten «e» i navnet er 1.000 kroner dyrere

«NorgesEnergi – GUL strøm NO1» er 1.000 dyrere enn «NorgesEnergi – GUL e-strøm NO1». Men det er vel samme avtale, tenker du kanskje? Nei, den meget observante leser vil oppdage at det var en «e» som snek seg inn i det ene navnet. Og det er forskjellen. Lett å misforstå slik at du tror du har den billigste avtalen, den de reklamerer for på TV. NorgesEnergi er et av mange selskaper som ringer opp kundene for å prate dem over på en dyrere avtale.

Kan velge mellom dyr eller veldig dyr

Smarte Pengers vurdering av de to avtalene støtter seg til de historiske tallene, samt Smarte Pengers prisoversikt.

-Standard variabel pris er en dinosaur. Det finnes to typer standard variabel strømavtale, dyr og veldig dyr. Det finnes faktisk ingen argumenter for å velge standard variabel fremfor spotpris. Strømprisen i en spotprisavtale og en avtale med standard variabel svinger helt likt. Eneste forskjellen er at standard variabel gjennomgående ligger over spotprisen, sier Rune Pedersen, ansvarlig redaktør i Smarte Penger.

Her finner du de beste strømavtalene

Smarte Pengers kalkulator viser hvilke avtaler som er de beste og hvilke du må styre unna. Velg strømleverandør som har «JA» på meldeplikt. Det betyr at prisene offentliggjøres på Konkurransetilsynets nettsider. Tilbydere med «NEI» har ofte skjulte prispåslag. Les mer om det her.

KALKULATOR: Her finner du de beste strømavtalene.

Smarte Penger har skjulte kostnader eller unødvendige påslag. Men velger du den billigste, bil strømleverandøren etterhvert ringe deg opp fo rå lede deg over på en dyrere og dårligere avtale. Argumenter som trygghet, prisgaranti, vinterprisgaranti, fordelspakke, etc, benyttes som argumenter.

Men Smarte Penger har tidligere gjennomgått de dyre avtalene og innholdet har svært lav verdi. Styr unna, er Smarte Pengers råd. Steng ørene når de ringer deg og forbli på den billige avtalen. Sjekk også med jevne mellomrom at ikke selgeren har «misforstått» og likevel flyttet deg over på den dyre strømavtalen.

Les mer om strøm:

Strøm

Hva slags avtale skal du velge?

Hvem skal du kjøpe strøm av?

Slik er din strømpris bygget opp

Skifte av strømleverandør

Strømsparing

Strømleverandørenes 7 sleipeste triks.

Kalkulatorer:

Spotpriskalkulator
Kalkulatoren viser priser fra de landsdekkende leverandørene av spotpris.

Strømkalkulator
Her ser du hvordan strømprisen blir bygd opp, og hvor mye du må betale per år. Prisen består av kraftpris, pris på nettleie, forbruksavgift og merverdiavgift.

Strømsparekalkulator: Lyspærer
Dette kan du spare ved «riktig» bruk av lyspærer.

Strømsparekalkulator: Nattesenking
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å senke nattetemperaturen.

Strømsparekalkulator: Sparedusj
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å endre dusjvaner.

Strømsparekalkulator: Temperatursenking
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å senke innetemperaturen.