Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Mange vil selge boligen sin når det er grønt og fint i hagen. Her får du noen tips til hva du kan gjøre med uterommet, hvis du planlegger boligsalg.

– Nå er det definitivt høysesong for boligvisninger, og det kommer det til å være ut juni, sier Odd Nymark, direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Han legger til at en del boligselgere venter til denne tiden av året, blant annet fordi de vil vise frem hagen.

– Det er ikke alltid vi anbefaler å vente med å legge ut boligen nå, fordi konkurransen blir større i mai og juni. Men de siste månedene har etterspørselen vært såpass stor i forhold tilbudet at det er lite trolig at konkurransen vil få store konsekvenser for boligselgerne, sier Nymark.

- Kan brenne seg

Salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB NOR bekrefter at det er travelt for meglerne i mai og juni.

- Og dette er nok primært fordi en stor andel av norske boliger har hageelementer, og det fremstår som hyggeligere å vise det frem nå enn vinterstid, sier Syverstad.

Han tror i motsetning til Nymark at enkelte boligselgere kan komme til å brenne seg på å legge ut boligen i konkurranse med så mange andre.

- Mitt råd er at dersom man ikke får solgt i løpet av mai og juni, så bør man drøye til etterspørselen begynner å ta seg opp igjen etter sommerferien - i slutten av juli/begynnelsen av august, sier Syverstad.

- Jevnlig vedlikehold

Salgsdirektør i Krogsveen, Karsten Onsrud, mener at det kan lønne seg å gjøre en ekstra innsats i hagen før boligvisning.

- Vi ser at folk kaster seg inn i kampen om en bolig fordi hagen tiltaler dem. Hagen er en del av eiendommen og har opplagt en verdi for kjøperen, sier Karsten Onsrud, salgsdirektør i Krogsveen.

- Jevnlig vedlikehold og generelle ”regler” gjør at man slipper å ta skippertak akkurat den sommeren man skal selge. Små investeringer kan vise seg å være det som skiller ut akkurat din bolig i et hett boligmarked, legger Onsrud til.

Nymark i Eiendomsmegler 1 anbefaler også at man gjør en liten jobb med hagen før visning, blant annet bør man fjerne sykler og skrot som til vanlig kan ligge rundt på tomten.

– I tillegg bør man klippe plenen, rydde kvister, og kanskje kjøpe inn noen planter for at det ikke skal bli så fargeløst nå i starten av mai. En ryddig og fin hage kan hjelpe mye på det generelle inntrykket man får av boligen, sier Nymark.

- Overvurderes

Syverstad mener at dersom man har lagt mye penger ned i brostein, heller og andre ting til uterommet, bør man også fremheve dette på visning.

- Men mange overvurderer nok verdien av et fint uteområde. I Norge er vi jo inne mesteparten av tiden uansett.

For deg som har hage, og tror at den kan være med på å få opp prisen for boligen din, kan tipsene under være verdt å ta meg seg enten du har langsiktige eller kortsiktige planer om boligsalg.

Hagetips

- Hagen bør gjenspeile og være en forlengelse av huset og eiendommen; for et gammelt hus med en stor hage passer kanskje fargerike blomster, bærbusker og frukttrær best – mens for et mer moderne hus er det mer tilrettelagt for en stilren og lettstelt hage med planter i krukker. Skal du selge et typisk hus for barnefamilier, kan det være greit å ha en ryddig hage, tilrettelagt for leking og aktiviteter.

- Tenk på at hagen skal være fin hele året. Spør på gartneriet om de kan hjelpe deg å finne frem til blomster og planter med ulik blomstringstid, slik at du har farger i hagen helt fra første krokus om våren, til de mest værharde plantene som holder til første snøfall. 

- Tenk også på varighet på plantenes blomstringstid. Noen planter er svært vakre – men blomstrer kun i én uke. Spør på gartneriet om hva som varer lenge, og som kommer igjen år etter år – slik at du slipper å begynne på nytt hver sesong.

- Nye møbler kan være med på å gi det lille ekstra til hagen. Invester i et malingsstrøk på stolene, nye puter og eksempelvis en lykt – og uteområdet vil fremstå som nytt. Du får mye fint til terrassen på ulike hagesenter og møbelbutikker, i ulike prisklasser.  

- Tenk også på å gjøre hagen praktisk tilrettelagt. Det er mange fine løsninger for terrassegulv; fra platting og ulike typer stein – noe som er med på å øke bruksverdien av hagen. Det finnes også gode løsninger for skillevegger, slik at sitteplassen blir usjenert og skjermet for innsyn.

- Det finnes svært mange fine hekker, og også her kan det være lurt å investere litt ekstra slik at du får en hekk det er lett å stelle. Bli gjerne enig med naboen om hvilken hekk dere går sammen om.

- Vurder også om du ønsker å beholde trær som skygger og skjermer for sol og innsyn, eller om du kan beskjære noen av trærne for å bedre utsikten og øke romfølelsen.

- Bor du i leilighet har også den minste balkong et stort potensial. På de fleste gartnerier kan du kjøpe en grønn gressmatte til å dekke gulvet, eller eventuelt investere i terrassegulv, for eksempel platting eller stein, for å heve standarden. Kjøper du noen enkle krukker med blomster eller planter, vil balkongen fremstå som enda mer attraktiv.

Kilde: Krogsveen

 

Les mer om eiendomsmeglere:

Eiendomsmeglere

Valg av eiendomsmegler

Eiendomsmeglere og priser

Eiendomsmeglerens ansvar

Eiendomsmegling

Selge boligen selv, eller bruke eiendomsmegler?

Klage på eiendomsmeglere

Kalkulator:

Eiendomsmeglerkalkulator
Med denne kalkulatoren kan du få en oversikt over kostnadene ved salg av boliger, og sammenligne priser mellom eiendomsmeglere.