Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Den beste eiendomsmegleren er ikke den nødvendigvis den som er billigst, men du skal alltid prute på prisen.

Spesielt i sentrale strøk er det stor konkurranse om megleroppdragene. Der er det gjerne mange meglere som opererer i dette boligmarkedet.

Hovedoppgaven er få den megleren du mener er best i stand til å selge boligen din til høyest pris, med en lavest mulig kostnad.

Du skal samarbeide mye med megleren du velger i tiden før og under budrundene. Det er viktig at personkjemien stemmer rimelig bra. Hvis du raskt får tillit til megleren, er det sikkert også slik at han eller hun inngir tillit til mulige kjøpere.

Inviter flere

Snakk alltid med flere meglere og innhent pristilbud fra flere. Du har mange alternativer for å finne rette megler, dette kan være:

  • Snakke med meglere på visninger
  • Sjekke med venner og familie som har brukt en megler ved salg
  • Ringe kontorer i nærheten
  • Innhente anbud fra flere på nettet.

Så lenge megleren vet at det er andre meglere i bildet, vil du kunne forhandle ned prisen.

Om eiendomsmegleren

Sjekk hvilken erfaring megleren har. Stort sett er det slik at mer erfarne meglere som har vært med en stund, også innehar de beste kunnskapene om markedet og salg av bolig. Be gjerne også om referanser.

Det er viktig at megleren har lokalkunnskap om området. Det gir en større mulighet for å gjøre en god jobb, enn en som ikke kjenner området. Har megleren lokalkunnskap skal han også inneha navn på boligkjøpere som har vist interesse i for å kjøpe i dette området.

Prisantydning fra megleren

Det er en del som velger megleren som gir den høyeste prisantydningen. Dette er helt feil måte å velge megler på. Dette er bare en antydning, og slett ingen forpliktelse.

Men det er en stor fordel at du har satt deg inn i prisene i området slik at du har en oppfatning om hva som er et naturlig prisspenn. Da kan du også lettere vurdere om megleren har en god begrunnelse for hvorfor han gir en slik prisantydning. 

På visningen

At det er en dyktig megler som selv skal være er til stede på visning er viktig. Du skal kreve at megleren selv er tilstede. Det er denne megleren du har gjort en avtale med, ikke eiendomsmeglerkontoret. Ofte bruker meglerne såkalte visningsassistenter. Her risikerer du å få klart mindre kompetente folk enn den megleren du valgte.

Salg av bolig er som alt annet salg. Jo bedre selger, jo mer sannsynlig er det at objektet selges til en god pris. Det er stor forskjell fra megler til megler når det gjelder selgeevnene til den enkelte. Erfarne meglere med noen år i bransjen er normalt meget flinke på dette området.

Du må være trygg på at megleren din møter personlig på visning, eller sender en person som er minst like flink som han selv. Meglerens representant må også kjenne lover og regler, samt gi informasjon om budrundene. Dessuten bør den som er på visning være inne i hva som skjer i en budrunde.

Det finnes sikkert en rekke visningsassistenter som kan gjøre en helt brukbar jobb. Men det er sannsynlig at megler er den som best kan selge inn boligen til interessenter på visning.

Kapasitet

Jo flere oppdrag megleren har, jo mindre tid blir det til deg. Megleren må ha tid til å følge opp ditt boligsalg best mulig.

Samtidig er det jo også slik at meglere med mange oppdrag, kanskje har mange oppdrag fordi de er flinke. Du må finne en middelvei. Som et generelt råd, kan du ta en titt i boligannonsene. Der vil du ofte finne meglernavn som går igjen i et forbausende stort antall annonser den samme helgen.

Her får du en meget god pekepinn over hvor mye de enkelte meglerne har tatt på seg av arbeid. Har de tatt på seg for mye, bør du lete etter andre. Den du ansetter skal være hos deg på din visning og legge all sin tid og kunnskap i salg av din bolig.

Forhandling om prisen

Når du mottar pristilbud fra forskjellige meglere vil de alltid ha mer å gå på. Det lønner seg alltid å forhandle på prisen. Får du satt ned prisen med 0,5 prosentpoeng er det 20.000 kroner ved en salgssum på 4 millioner kroner.

Det kan være vanskelig å sammenligne priser fordi prisoppsettene er ulike.

Les mer om priser på eiendomsmeglertjenester her.

Les mer om eiendomsmegling:

Guide til eiendomsmegling

Eiendomsmeglere

Eiendomsmeglerens ansvar

Selge boligen selv, eller bruke eiendomsmegler?

Klage på eiendomsmeglere

Dette koster eiendomsmeglerne per fylke

Eiendomsmeglingsloven

Kalkulator:

Eiendomsmeglerkalkulator
Med denne kalkulatoren kan du få en oversikt over kostnadene ved salg av boliger, og sammenligne priser mellom eiendomsmeglere.