Butikkene strekker seg langt i romjulsdagene og januar når folk kommer for å bytte. Men be likevel om byttelapp eller forsegling.

Mange tror at butikkene er lovpålagt å la kundene bytte varer, men dette stemmer ikke. Det står ingenting i forbrukerlovgivningen om at du skal få byttet varer som er kjøp i fysisk butikk, og dette gjelder også julegaver. Handler du julegavene i nettbutikk, derimot, har du angrerett etter loven.

Men likevel er det altså slik at vi i romjulsdagene og til langt ut i januar løper til butikkene med klær som ikke passer, bøker eller filmer vi har fått to av, eller pyntegjenstander som ikke har falt helt i smak.

God service

Butikkene lar oss nemlig bytte for å tilby god service - og ikke fordi kundene har bytterett eller loven. Og ikke minst i forbindelse med julen, har det blitt vanlig praksis blant butikkene å la oss bytte varer - gjerne også en god stund etter at varene har blitt kjøpt. Men nettopp fordi bytteretten ikke er lovpålagt, er rådet fra Forbrukerrådet krystallklart:

- Be om byttelapp! Bytteretten er ikke lovfestet. Mange butikker tilbyr returrett i fjorten dager, og i jula enda lenger. Du må likevel spørre, og for din egen del bør du sikre deg bevis, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

I tillegg til å be om byttelapp, og evt. forsegling for eksempel på dvder og cder, bør du også ta vare på kvitteringene fra julegaveshoppingen.

Unntak

Husk også at det finnes unntak fra byttepraksisen. For eksempel kan ikke mottakeren regne med å få byttet undertøy som ikke passer. Dette er av hygieniske årsaker.

Det er også en forutsetning for at du skal få bytte at varen ser ubrukt ut og ligger i uskadet og original emballasje. Skal du bytte vare i butikk, kan du heller ikke regne med å få igjen penger. Bytteretten gjelder som regel vare mot vare.

Det kan være greit å spørre i butikken hvor lang tid mottakeren har på seg til å bytte, dersom dette ikke kommer frem på eventuell byttelapp.

Bytte under romjulssalget

Den store byttedagen i Norge har tradisjonelt sett vært tredje juledag. Men vær klar over at det ikke nødvendigvis er så lett å få byttet til alt du måtte ønske deg i butikkene under romjulssalget.

- Det hender at byttelappen ikke kan brukes på salg, eller at du ikke får pengene tilbake hvis du ikke finner noe som passer. Ved disken er det ofte plassert en plakat som forteller deg om betingelsene butikken setter for å bytte, så ta en ekstra titt når du står i køen for å betale, legger Flønes til.

Dersom du vil bytte når det er salg, må du også være obs på at du sannsynligvis ikke får lov til å bytte én vare inn i to varer til halv pris. Du må akseptere en tilsvarende vare når du bytter.

Tilgodelapp

Du kan også høre med ekspeditøren om det er mulig å få en tilgodelapp dersom du ikke finner en annen vare du heller vil ha der og da. Det er ingen selvfølge at du får brukt denne tilgodelappen på en salgsvare.

Dersom det skulle være noe galt med produktet, gjelder selvsagt de vanlige reklamasjonsfristene også for julegaver.

Les mer om forbrukerrettigheter:

Bytterett

Angrerett

Klage på varekjøp

Slik klager du på en vare

Klagefrister

Forbrukerkjøpsloven

Garanti

Kjøpsloven