Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Biler kan kjøpes i alle prisklasser. Hvor dyr bil er det riktig å kjøpe for deg?

Bil er dyrt. En helt vanlig bil koster alt i alt mellom 70.000 og 100.000 kroner per år å holde på veien de første seks leveårene. De fleste er bare er opptatt av de betalbare kostnadene hvert år, og glemmer at den store stygge ulven er verdifallet. Se bilkostnadskalkulatoren for ny bil, og bilkostnadskalkulatoren for brukt bil.

Svært mange knytter følelser til bilkjøpet. Det er knapt noen som virkelig er opptatt av å eie en fornuftig bil som bare dekker behovet, nemlig transport fra A til B på en sikker og grei måte. Tradisjonelle bilkjøpere legger mer vekt på image, hestekrefter, ekstra komfort, unødvendig utstyr og estetikk enn man ofte liker å innrømme. Og derfor blir bilvalget også komplisert.

Hvor mye bør du bruke på bil?

En vanlig feil mange gjør, er at de ser på bilens pris og tenker at en bil til 300.000 er billigere enn en til 450.000. Dette kan i mange tilfeller være feil. Hemmeligheten med et lurt bilkjøp er å finne bilen som holder seg i verdi, som har lave verkstedutgifter (god teknisk standard) og kjøpe denne bilen til en gunstig pris i markedet.

Dette er lett å si, men det er vanskelig å vite disse kostnadene på forhånd. Det er for eksempel ikke noe fasitsvar på hvor stort verdifallet blir på de forskjellige bilmodellene.

Behovsvurdering

Et bilkjøp bør alltid begynne med en behovsvurdering. Hva trenger du egentlig? Her er det nyttig å sette opp en liste med kriterier som er ufravikelige. Størrelse, lastekapasitet, krav til sikkerhet, antall seter, til hva og hvor skal bilen brukes, motorstørrelse, skal du ha en bil eller to biler, firehjulstrekk, komfortutstyr og lignende faktorer du mener er viktige.

Nesten enhver bilfabrikant har modeller som dekker de fleste behov. En slik behovsliste utelukker med andre ord ikke mange fabrikanter, men den utelukker i alle fall en rekke modeller. Og da er du kommet ganske langt. Det er videre klokt i starten å ha et åpent sinn. Har du først forelsket deg i en bil før du har sett hva andre har å tilby, er det vanskelig å endre oppfatning.

Økonomi

Det neste spørsmålet er naturlig nok hvor mye penger du skal legge inn i bilkjøpet. Mange vil nok påstå at det er det første som må avklares. Men mange vil oppdage at det man hadde tenkt å bruke på bil, ikke dekker behovene man mener er ufravikelige.

Og da må du enten revurdere dine behov, eller lete blant eldre bruktbiler fremfor å kjøpe en helt ny bil. Derfor er behovslisten en god hjelper og presser deg til å vurdere bilkjøpet så grundig som en slik beslutning krever.

Bruk noen kalkulatorer som kan hjelpe deg

Med Bilkjøpskalkulatoren kan du gjøre beregninger på hvor mye billigere en bruktbil er i forhold til en ny. Da kan du se på hvor mange tuen ekstra i året du betaler for ny en ny bil. Og så kan du se om det er verdt det.

Med Bilmodellvalgkalkulatoren kan du se hvor mye du sparer på å gå ned en modell. For eksempel fra en Audi A4 til Audi A3.

Med Bilkollektivkalkulatoren kan du se på hva du sparer ved å bli med i et bilkollektiv, i stedet for å kjøpe bilen selv. Dette kan passe for mange i de aller største byene.

 

Se også:

Kjøp av bil - oversikt

Kjøp av bruktbil

Skal du kjøpe ny eller brukt bil?

Hvor er det tryggest å kjøpe bruktbil

Bruktbilpriser

Kalkulatorer:

Bilkjøpskalkulator
Kalkulatoren gir deg en modell for å kunne sammenligne et nybilkjøp, med kjøp av en tilsvarende brukt.

Bilkollektivkalkulator
Kalkulatoren beregner hva du kan spare på å gå inn i et bilkollektiv, i stedet for å eie bilen selv.

Bilmodellvalgkalkulator
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye du kan spare på gå ned én bilmodellklasse.

Bilkostnadskalkulator ny bil
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bilen. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil.

Bilkostnadskalkulator brukt bil
Viser totalkostnad og alle kostnadskomponenter på bilbruken for brukt bil.

Privatleie av bil - kalkulator
Kalkulatoren sammenligner kostnadene ved å leie eller eie bilen over en treårsperiode.