Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Visningsskilt for salg av bolig.

Kupping av budrunder har nå blitt så utbredt at Forbrukerrådet har kastet seg inn i saken.

Kupping av budrunder har blitt så vanlig at Forbrukerrådet har annonsert at de vil ta grep. Trolig taper boligselgerne på å la seg friste av kuppforsøk.

– Vi har invitert til samarbeid med eiendomsmeglerbransjen for å få bort kuppingen ved boligsalg. Denne kuppingen av annonserte boliger har økt den siste tiden. Kupping kan gi folk store problemer etter at bolighandelen er gjennomført, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til nrk.no.

Kuppforsøkene er egentlig en omgåelse av reglene som gjelder nettopp for å sikre at budrundene går ryddig for seg. 

- Disse reglene er lagt på eiendomsmegleren. Derfor kan kjøperen gå rett på selgeren som kan akseptere budet, sier Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Trolig taper selgeren på å akseptere kupp-bud

Kuppforsøkene skjer ved at kjøpere tar direkte kontakt med selger straks den blir lagt ut på Finn.no. Visningen blir da avlyst.

-Dette kan dreie seg nok om budgivere som har kartlagt prisnivået ekstra nøye og har en god formening av hva som er rett pris i markedet. De har nok en opplevelse av at markedsprisen kan ligge over taksten, legger derfor inn et bud rett over takst i håp om å få boligen til en lavere pris enn de antar å måtte gi for den i en budrunde. Lavere pris er jo hele motivet til kuppmakerne, sier Rune Pedersen, ansvarlig redaktør i Smarte Penger.

Pedersen mener at det er grunn til å tro at boligselgerne flest taper på å akseptere kupp-bud. 

-Særlig i en markedet hvor boligprisene er stigende selges ofte boligene over takst. Da bør man konsekvent avvise slike kuppforsøk, sier Smarte Penger-redaktøren.

Eiendomsmeglerne har samme erfaring og advarer mot at selgerne taper på dette:

- Dette er en uting som jeg som forbrukerrådgiver ikke liker, og heller ikke vil anbefale selgere å være med på. Jeg har fått noen telefoner til vår Forbrukerrådgivningstjeneste om folk som ikke har fått vært med i budrunder – og som til meg har sagt at de var villige til å betale det som ble budt, kanskje mer, sier Carsten Henrik Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Pihl legger også til at de fleste vil i stigende markeder få samme  - eller bedre pris – enn kupp-prisen. Og de som står der med pengene på en fredag, vil stå der igjen når budrunden går på tirsdag, sier Pihl.

I tillegg vil det være tryggere for selger at eiendomsmegleren styrer budrunden. Da kan megleren sjekke finansiering og forbehold.

Pihl er positiv til Forbrukerrådets fremstøt og sier ser at det kan bedre informasjon i prospektene og gi et lite bidrag.

- Det som derimot er viktigst er å informere selgere at kupping rett og slett ikke lønner seg. Kupping er som sniking, det er noen som forsøker seg fordi de håper å få tak i et litt knapt gode før noen andre. Og fordi de er redd for at i et åpent marked så glipper det, avslutter Phil.

Kalkulator som kan sammenligne priser mellom eiendomsmeglere.

Smarte Pengers tips når du skal selge boligen

Megler og salg:

 • Selger du bolig i byen i et fungerende marked, kan du i dag droppe svindyr annonse i papiravis. «Alle» er på Finn.no i dag.
 • Be minst tre megler om å gi deg et tilbud. Fortell dem at du har kontaktet flere fo rå tvinge dem til å gi et godt tilbud.
 • Les mer om valg av eiendomsmegler.

Før visning:

 • Alt skal være ryddig både innvendig, utenfor, og i en eventuell oppgang.
 • Det skal dufte godt og nyvasket.
 • Sett inn blomster, gjerne flere steder i boligen.
 • La det slippe inn mest mulig lys. Har du tunge, mørke gardiner, bytt ut dem med lyse. Er det vinter så sørg for at belysningen er god.
 • Alle kjæledyr bør holdes vekk.
 • Ikke la familien være hjemme. Barna bør ikke være hjemme.
 • Ta ut mange av møblene, og annet «unødvendig» stæsj. Det er viktig at boligen ser romslig ut.
 • Ta også vekk private bilder fra veggene. Vurder i tillegg alt annet som henger på veggene.

Du kan også leie profesjonell hjelp til å style opp boligen din. Dette koster en del penger slik at det ikke alltid vil lønne seg å gjøre dette. I hvert fall hvis du har gjort alt på listene ovenfor. Men i dyrere strøk på Oslo Vest kan dette fort betale seg.

Ler mer om boligsalg:

Hva bør gjøre med boligen før du selger

Dette kan du gjøre rett før du selger

Dette kan du gjøre ved visning

Eierskifteforsikring

Kalkulator:

Lånebehov ved salg av gammel bolig og kjøp av ny
Beregn hvor stort lån du trenger når du skal kjøpe og eventuelt selge din gamle bolig.

Eiendomsmeglerkalkulator
Med denne kalkulatoren kan du få en oversikt over kostnadene ved salg av boliger, og sammenligne priser mellom eiendomsmeglere.

Så mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Boligsparekalkulator
Kalkulatoren beregner hvor mye du må spare for å nå en gitt egenkapitalprosent til boligkjøp.