Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Forbrukerombudet advarer mot å handle ukritisk på kreditt i desember. Julegavene kan ende opp med å bli ekstra dyre, om du ikke klarer å betale kredittkortregningen i januar.

Unge mellom 18 og 25 år bør tenke seg spesielt godt om, før de går bananas med kredittkort i måneden som kommer, råder Forbrukerombudet.

- Jeg er redd for at unge voksne som velger å ta julehandelen på kreditt kan få problemer med å gjøre opp for seg i januar og må slite med gjeld i lang tid. I verste fall kan dette utgjøre starten på en kostbar og vond gjeldsspiral, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Stadig flere i denne aldersgruppen får betalingsanmerkninger, i tillegg til at de nærmest blir bombardert med tilbud om å kjøpe på kreditt i mange kanaler, som for eksempel sosiale medier.

Gratis bruk

Dersom du tar dine forholdsregler - og vet at du klarer å styre deg under julehandelen, er det også fordeler med å handle med kredittkort.

Betaler du kredittkortregningen ved forfall blir du ikke belastet renter. Kreditt-tiden varierer fra 42 til 55 dager, og kortet er derfor gratis å bruke hvis du betaler innen forfall.

Vær obs på at enkelte kort belaster deg for renter fra første dag når du tar ut penger i minibanken. Noen butikker kan også kreve gebyr ved betaling med bestemte kort, men dette skal det i såfall opplyses om. I utgangspunktet skal du kunne kjøpe varer og tjenester uten at det koster deg noe som helst. 

Kjøpsforsikring

En annen fordel med å bruke kredittkort, er kjøpsforsikringen som ligger innbakt i det. Dette er ikke minst en fordel om du tenker å gjøre unna noe av julehandelen på nett.

Etter Finansavtaleloven (§54b) har du rett til å klage til kortselskapet hvis du ikke har fått varen du har kjøpt med kredittkort. Dette kan for eksempel være feil, mangler eller konkurs.

- Husk at du må betale tilbake

Men om handelen på kreditt skal fremstå som fordelaktig, avhenger altså av om du klarer å betale kredittkortregningen etter at handlebonanzaen i de julepyntede butikkene er vel overstått. Dersom kassa er slunken på nyåret, kan nemlig julehandelen bli enda dyrere enn du hadde tenkt.

- Vær bevisst på at kreditten skal betales tilbake. Kan du ikke innfri hele gjelden og rentene begynner å løpe, skal du lete lenge etter en dyrere finansieringsform, minner forbrukerombud Gry Nergård om.

Sjekk beløpet nøye

Når du mottar regningen, bør du for det første sjekke nøye hvilket beløp som er oppgitt. Ofte blir du kun fakturert for et minste månedsbeløp. og ikke hele den utestående kredittkortgjelden.

Betaler du bare minstebeløpet, vil rentene begynne å løpe på resten av gjelden. Vær spesielt obs på dette ved bruk av e-faktura eller avtalegiro.

Det vanlige minimumsbeløpet du må betale, er 3 prosent av summen du har handlet for. Har du brukt en kreditt på 20.000 kroner, blir minimum månedsbetaling 600 kroner.

Skyhøye renter

Så må du altså betale renter på beløpet som du ikke klarer å betale, og rentenivået på kredittkort er høyt. Ofte kan den effektive renten på et kredittkort ligge på godt over 20 prosent.

Hver nordmann kommer til å handle for tett oppunder 10.000 kroner til jul i år. Hvis du også handler for et slikt beløp, så kan regningen vokse seg stor, dersom det tar lang tid før du klarer å nedbetale kredittkortgjelden din.

Det kan være forøvrig være en god idé å sjekke hvilket kredittkort som er mest lønnsomt med det bruksmønster du har.

 

Les mer om kredittkort:

Guide til kredittkort

Rabatter og andre fordeler du får i kredittkortene

Kredittkort - renter og gebyrer

Kredittkort med drivstoffrabatt

Kredittkort med rabatter i forskjellige bransjer

Kredittkort med reiseforsikring

Kredittkort - sikker bruk i ferien

Kredittkort - smart bruk

Kredittkort - usmart bruk

Kredittkort med flybonus

Kredittkort med cashback 

Kostnader ved bruk av kreditttkort i utlandet

Kalkulatorer:

Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

Kredittkort - Finansportalen
Dette er kredittkortene som er registrert på Finansportalen. Her ligger alle bankenes kredittkort-tilbud.

Kredittkortnedbetalingskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar før kredittkortgjelden er nedbetalt, og hva du totalt må tilbakebetale.