For noen kan julegavene ende opp med å bli ekstra dyre. Les hva du bør ha i bakhodet når du drar kredittkortet i desember.
Pengene flyr når julegaver, pynt og mat skal handles inn, og for mange - særlig før desemberlønningen utbetales - blir kredittkortet redningen.
Det er absolutt fordeler med å bruke kredittkortet når du handler i fysiske butikker eller nettbutikker, og disse kan du lese mer om lenger ned i artikkelen. Men om handelen på kreditt skal fremstå som fordelaktig, avhenger altså av om du klarer å betale kredittkortregningen etter at handlebonanzaen i de julepyntede butikkene er vel overstått.
Les også: Prioritér disse regningene først
- Kan bli starten på gjeldsspiral
Dersom kassa er slunken på nyåret, kan nemlig julehandelen bli enda dyrere enn du hadde tenkt. Klarer du ikke å betale kredittkortregningen etter jul, blir rentene skyhøye.
Forbrukerombudet er særlig redde for konsekvensene for de unge som handler mye på kreditt, eller kanskje tar opp forbrukslån for å få råd til julegaver og annet.
- Jeg er redd for at unge voksne som velger å ta julehandelen på kreditt kan få problemer med å gjøre opp for seg i januar og må slite med gjeld i lang tid. I verste fall kan dette utgjøre starten på en kostbar og vond gjeldsspiral, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.
Les også: Få kontroll på økonomien
Dersom du ikke klarer å betale kredittkortregningen, vil saken til slutt gå til inkasso
, og du må i tillegg ut med dyre inkassogebyrer. Når det blir tatt rettslige skritt for at du skal betale regningen din, får du dessuten en betalingsanmerkning. Dette kan få store følger ikke minst for unge voksne, fordi du blant annet vil få problemer med å ta opp lån, få mobilabonnement osv.
Gratis bruk
Dersom du tar dine forholdsregler - og vet at du klarer å styre deg under julehandelen, er det også fordeler med å handle med kredittkort.
Betaler du kredittkortregningen ved forfall, blir du ikke belastet renter. Kreditt-tiden varierer fra 42 til 55 dager, og kortet er derfor gratis å bruke hvis du betaler innen forfall.
Vær obs på at enkelte kort belaster deg for renter fra første dag når du tar ut penger i minibanken. Noen butikker kan også kreve gebyr ved betaling med bestemte kort, men dette skal det i såfall opplyses om. I utgangspunktet skal du kunne kjøpe varer og tjenester uten at det koster deg noe som helst.
Kjøpsforsikring
En annen fordel med å bruke kredittkort, er kjøpsforsikringen som ligger innbakt i det. Dette er ikke minst en fordel om du tenker å gjøre unna noe av julehandelen på nett.
Etter Finansavtaleloven (§54b) har du rett til å klage til kortselskapet hvis du ikke har fått varen du har kjøpt med kredittkort. Dette kan for eksempel være feil, mangler eller konkurs.
Sjekk beløpet nøye
Når du mottar regningen, bør du for det første sjekke nøye hvilket beløp som er oppgitt. Ofte blir du kun fakturert for et minste månedsbeløp. og ikke hele den utestående kredittkortgjelden.
Betaler du bare minstebeløpet, vil rentene begynne å løpe på resten av gjelden. Vær spesielt obs på dette ved bruk av e-faktura eller avtalegiro.
Det vanlige minimumsbeløpet du må betale, er 3 prosent av summen du har handlet for. Har du brukt en kreditt på 20.000 kroner, blir minimum månedsbetaling 600 kroner.
Skyhøye renter
Så må du altså betale renter på beløpet som du ikke klarer å betale, og rentenivået på kredittkort er høyt. Ofte kan den effektive renten på et kredittkort ligge på godt over 20 prosent.
Hver nordmann kommer til å handle for tett oppunder 10.000 kroner til jul i år. Hvis du også handler for et slikt beløp, så kan regningen vokse seg stor, dersom det tar lang tid før du klarer å nedbetale kredittkortgjelden din.
Det kan være forøvrig være en god idé å sjekke hvilket kredittkort som er mest lønnsomt med det bruksmønster du har.
Les også: