Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Dette er tingene du må gjøre for å finne frem til den billigste flyreisen.

Å skaffe seg de billigste flybillettene dreier seg om hvor du søker, og hvordan du søker. Du bør bruke både flere nettsteder, og søke på flere måter for å finne den billigste flyreisen.

Når du bestiller flybilletter, må du må du alltid forsikre deg om at alle gebyrer, skatter og ekstra utgifter er inkludert i den totale prisen. Ofte er bagasjegebyrene høye, slik at det er penger å spare på å bare ta med håndbagasje.

Pass på at informasjonen du legger inn er korrekt, det kan bli dyrt å endre den. Når du bestiller flybilletter har du ingen avbestillingsrett, men noen selskaper gir det mulighet til å avbestille inntil 24 timer etter at bestillingen er gjort. Angrefristen gjelder ikke selv om du har bestilt reisen over nett.

Bruk flere søkekilder

Det lønner seg å bruke flere søkemotorer for å være sikker på at du får de beste tilbudet. Du bør også gå inn på de enkelte flyselskapenes hjemmesider for å sjekke. Det kan for eksempel være kampanjer og lignende du kan gå glipp av.

Du vil ofte finne billigere flyreiser enn ved å bestille direkte på flyselskapene. Søkemotorene leter frem de billigste rutene både frem og tilbake. Ofte vil det være slik at det er ulike selskaper som er billigst hver vei.

Her kan du lese mer om flysøk, og hvor de beste søkenettstedene er.

Det er totalprisen som teller

Vær oppmerksom på ekstrakostnadene ved bestilling av flybilletter. Mange tar en ekstra kostnad for tilleggstjenester som:

  • Innsjekket bagasje
  • Setereservasjon
  • Prioritert ombordstigning
  • Kredittkortbetaling

Det er lavprisselskapene som deler opp kostnadskomponentene på denne måten. Det kan være irriterende med ekstrakostnader, men det er uansett sluttprisen som teller.

Les mer om bagasje på fly.

Vær fleksibel på når du vil reise

Flypriser varierer mye med hvilket tidspunkt du kan reise på. Hvis du er fleksibel, får du de billigste billettene. Utreise på mandag og hjem reise på torsdag er som oftest mye rimeligere enn torsdag/søndag. Også selve reisetidspunktet har betydning. Avganger svært tidlig og sent er ofte billigere.

Men vær obs på at de totale reisekostnadene ved å reise på de mest ugunstige tidspunktene øker, fordi du da risikerer å måtte ta drosje til eller fra flyplassen. Vær også obs på at det i noen tilfeller kan bli dyrere totalt sett å reise i uken, fordi hotellovernattinger er billigere i helgen, når det er få forretningsreisende.

Der det er flere flytilbud til en destinasjon vil du som oftest få lavere pris på flyvningene som går tidlig eller sent. I ferier som sommerferier, påske og høstferier vil etterspørselen etter flybilletter være de høyeste til alle feriedestinasjoner. Dermed er også flyprisene på sitt høyeste nivå.

Når skal du bestille?

Det er ikke noen generell regel om hvor lenge før det lønner seg å bestille. Dette vil være ulikt på de forskjellige destinasjonene. 

Mange beregninger viser at det billigste å bestille mellom seks til ni uker før avreise. Men dersom du skal reise i ferietider som jul, påske, sommerferie, og høstferie, bør du sikre deg billetter så tidlig som mulig.

I en kampanje er det de billigste billettene går først. Men det er bare et visst antall billetter som går til den laveste prisen. Mange ganger er det svært få billetter til den annonserte lave prisen. Når de aller billigste billettene er gått, er det slett ikke sikkert at det lønner seg å bestille tidlig. Det er etterspørselen etter akkurat denne flyturen som avgjør den videre prisutviklingen.

Flyselskapene har programvare som justerer prisen etter etterspørselen. Prisene kan dermed falle hvis etterspørselen er lavere enn forventet, og motsatt.

Tidspunkt der det er billigst å fly

I gjennomsnitt er tirsdager den billigste dagen å fly på, onsdag og lørdag nest billigst. Årsaken er at etterspørselen er lavest på disse dagene.

Av månedene er det januar til februar og mai som er de billigste månedene å bestille på.

Sett i løpet av en dag er det billigst å fly svært tidlig, eller ut på kvelden. Ved booking ser du enkelt prisforskjellene på destinasjonene der det går flere daglige flyvninger.

I praksis er det ikke så viktig hva som er gjennomsnittlig. Når du skal bestille er det den konkrete destinasjonen som er det interessante. Da vil du finne ut hvilke dager som er rimeligst ved å bruke lavpriskalendre.

Bruk lavpriskalendere

Et godt hjelpemiddel til dette er priskalenderne. Her får du opp en oversikt som viser prisene på alle avganger i løpet av en måned. Da er det mye lettere å finne den beste prisen, enn å måtte lete igjennom en hel rekke datoer. Du finner lavpriskalendere blant annet på disse nettstedene: norwegian.no, skyscanner.no, ticket.no, sas.no, og restplass.no.

Hvis du er litt fleksibel på reisedatoer, kan du spare mye på å prøve deg frem med forskjellige datoer, så det lønner seg å bruke litt tid på denne jobben.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev på de forskjellige flyselskapene. Slik er du sikret å få informasjonen først om gode tilbud. Disse ryker nemlig fort unna når de først blir sendt ut. Svært mange av dem vil du aldri finne i avisen. Når et flyselskap sender ut en epost om en kampanje er det viktig å benytte seg av dette tilbudet som fort som mulig.

Her finner du en oversikt over flyselskaper som flyr fra Norge.

Meld deg inn i flyselskapenes fordelsprogrammer

Meld deg alltid inn i flyselskapenes bonus-/fordelsprogrammer. Du vil aldri kunne tape penger på det. Flyr du noen ganger, kan du plutselig ha sikret deg en gratis flyreise.

Men ikke bli for opphengt i å fly med ett flyselskap for å samle bonus, dette kan bli dyrt, dersom du flere av gangene heller kunne reise med et billigere selskap.

Du kan bestille enveisbilletter

Du er ikke nødt til å kjøpe en tur-retur billett med et selskap. Det kan hende at det lønner seg med enveisbilletter fra to forskjellige selskaper. Det er slett ikke uvanlig at et annet selskap er billigere å bruke på returen. Hvis selskapene flyr fra samme flyplass, har det ingen betydning for deg å bruke to selskaper.

Må ikke bestille alle billetter samlet

Det kan lønne seg å bestille én og én billett av gangen. Billettsystemene er laget slik at hvis du bestiller seks billetter, vil reservasjonssystemet tildele deg billetter til samme pris. Men det kan hende at det er igjen fire billetter til lavere pris.  Dette kan du sjekke ved å se på prisen for én billett.

I en del flyselskaper får du tildelt sete sammen når alle billettene blir booket samtidig. Men der det ikke er automatisk setereservasjon har ikke dette noen betydning. Husk også på at gebyrene kan bli høyere ved enkeltbestillinger. For eksempel kan du få et betalingsgebyr på hver enkelt bestilling.

Kan være billigere i Sverige

Det er verdt å merke seg at prisene kan være lavere i Sverige enn i Norge. Hvis du ikke bor alt for langt fra en svensk flyplass, kan du spare mye penger på det. Selv om du også regner inn en ekstra overnatting.

Mellomlanding

Hvis du godtar å bruke lengre tid, kan du også spare penger på å ta en omvei. Det kan i mange tilfeller for eksempel lønne seg å fly med et lavprisselskap til London eller en annen by det er billig å reise til, og deretter fly med et annet billig selskap til den endelige destinasjonen.

Hvis du skal mellomlande må du beregne nok tid slik at du ikke mister flyet videre. Hvis du har bestilt en gjennomgående reise med ett flyselskap er ikke dette et problem. Flyselskap som flyr punkt til punkt reiser du ikke gjennomgående, som for eksempel Ryanair og Norwegian.

Pass på dette når du ikke bestiller gjennomgående billetter:

  • Ha god nok tid mellom landing og avgang. Forsinkelser kan oppstå, og du kan dermed risikere å miste flyet videre
  • Hvis du lander på en stor flyplass, sjekk hvor lang tid det tar å forflytte seg fra landingsstedet til avgangsstedet.
  • Har du bare håndbagasje sparer du tid
  • Har du tatt tilstrekkelig høyde for tid mellomlanding og avgang kan reiseforsikringen dekke kostnadene ved at du mister flyet videre.

En gjennomgående billett kan i noen tilfeller være dyrere enn to enkeltbilletter. Årsaken kan være at de billigste billettene er solgt på den gjennomgående reisen. Sjekk derfor prisen på enkeltbilletter i flyselskapet du skal fly med. Men stoppene er gjerne kortere på mellomlandingen.

Alternative flyplasser

Du bør også sjekke ut om det finnes en alternativ flyplass i nærheten av feriedestinasjonen din, som det er billigere å fly til. Det kan i noen tilfeller lønne seg å reise til en annen flyplass, og heller kjøre leiebil eller reise kollektivt til selve destinasjonen.

Pakkeløsning

I noen tilfeller kan det lønne seg å kjøpe flyturen som en del av en pakkereise, altså at du kjøper hotellovernattinger og fly samme sted. Ved å gjøre dette, sikrer du deg også bedre klagemuligheter enn hvis du kjøper hotell og fly separat.

Les mer om pakkereiser her.

Barn

Reiser du med barn, må du spesielt sjekke hva det koster for barna. Hva slags rabatt-tilbud barna får varierer med selskapene. Det kan derfor være et annet selskap som er billigst på en tur med barn, enn bare med voksne.

Sjekk reisevilkårene

Billetten du får er ikke like fleksibel i de forskjellige selskapene. Ofte er de billigste billettene svært lite fleksible. Endring av navn og andre reisedetaljer kan koste penger. Sjekk derfor nøye at du har lagt inn alt korrekt.

Reisevilkårene er ikke like blant selskapene. Det er slett ikke alle selskapene som tar ansvar (og kostnader) for at du ikke når det flyet du skal videre med. Må du mellomlande er det alltid en risiko for at du blir forsinket. For at flyselskapet skal ha plikt til å transportere deg videre, må hele reisen stå på samme billett. Har du enkeltbilletter, har du ingen slike rettigheter. Blir flyet forsinket, vil du dermed tape flybilletten.

Du har alltid krav på å få vite hvilke betingelser som gjelder for flybillettene. Dette gjelder blant annet om billetten kan refunderes, endres eller avbestilles. Du har også krav på å vite hvilket flyselskap som skal fly deg. Flyselskapene selger billetter for andre flyselskaper, slik at det slett ikke er sikkert at du flyr med flyselskapet du har bestilt gjennom.

Bruke reisebyrå

Reisebyråene finner ikke noe bedre alternativer enn det du selv klarer på forholdsvis enkle søk etter flyreiser. Skal du ha noe igjen for å bruke et reisebyrå må det være på mer komplekse og lengre reiser. 

 

Les mer om flyreiser:

Guide til Flyreiser

De viktigste nettstedene for flysøk

Bagasjeregler fra flyselskapene

Flyselskaper med direkteruter fra Norge

Hvis du ikke bruker flybilletten