Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

LED-pærer har sunket i pris og steget i kvalitet. Dermed er LED blitt overlegen halogen- og lavenergipærer på lønnsomhet.

Smarte Penger har regnet på lønnsomheten for de ulike lyspærealternativene: LED, lavenergi og halogen. Og konklusjonen er entydig: Dropp lavenergipærer og halogen (som ikke produseres lenger) så langt det lar seg gjøre. LED er betydelig billigere.

Strømsparekalkulator: Lyspærer

Best på lønnsomhet

I dag koster en LED-pære med lysstyrke på 800 lumen (tilsvarer 60 watt) 80-160 kr. Levetiden er 20.000-25.000 timer. Dette er det dobbelte av levetiden til en lavenergipære, og det tidobbelte av en halogenpære. (I beregningene har vi likevel trukket fra 10 prosent i levetiden grunnet tester som viser at ikke alle pærer oppnår angitt levetid).

Du reduserer lyskostnadene dine med 60 prosent dersom du erstatter en halogenpære med en LED-pære. Vi har da tatt hensyn til alle kostnader. Både prisforskjellen i innkjøp, levetid, energiforbruk, samt at du mister noe tilleggsvarme under fyringssesongen ved å skifte ut varme halogenpærer med kalde LED-pærer.

Uansett hvordan vi vrir og vender på regnestykket forblir LED betydelig billigere enn halogen. Faktisk må LED-pæren koste det 40-dobbelte av halogenpæren før de har lik kostnad.

Lavenergipærer (sparepærer) har egentlig få eller ingen bruksområder igjen. Lavere levetid, høyere strømforbruk og ulempen med at få av dem tenner umiddelbart, veier ikke opp for det faktum at de fortsatt koster om lag halvparten av LED-pærer.

Tabellen under viser den årlige kostnaden for én lyspære (tilsvarende de gamle 60 watt). Det er billigere å lyse opp innendørs fordi varmen fra lampene tilfører boligen varme under fyringssesongen. Halogen som er meget varm drar nytte av det i regnestykket. Utendørs er denne varmen bortkastet og det blir dyrere, særlig for halogen.

Årlig kostnad
  LED Lavenergi Halogen
Varme rom 12 kr
19 kr
34 kr
Kalde rom/ute 17 kr
27 kr
61 kr
Forutsetninger: Strømpris inkludert nettleie for Sør-Norge (fastledd holdt utenfor). 50 prosent av lysets avgitte varme benyttes til varme, i fyringssesongen (det er da man bruker lampene mest). 4 timer bruk hver dag.

Bedre og billigere LED

LED-pærer har falt i pris de siste to årene, mens lavenergipærer og halogenpærer har holdt seg i pris, viser Smarte Pengers målinger. LED-pærene har blitt bedre og kraftigere. Tidligere var det vrient å finne LED-pærer som kunne måle seg med de gode gamle 60-watts pærene. Kun lavenergi greide å levere like godt lys. Nå klarer LED-pærer det også. Nå  selges LED-pærer med tradisjonell 60-watts-utseende helt opp til 1.000 lumen i lysstyrke. En tradisjonell  60 wattspærene tilsvarer 750 lumen. I dag får man til og med kjøpt lyskastere/arbeidslamper med LED.

LED-pærer

  • Lang levetid. Oppgitt til 20.000-25.000 timer. Tester har vist at enkelte slukker lenge før oppgitt tid, mens mange holder som lovet. Det var ingen forskjell i levetid mellom kjente merker som Osram og billigmerkene i testen.
  • LED-pærer kan stort sett dimmes. Et fåtall lavenergipærer kan det. Halogenpærer kan også dimmes.
  • LED-pæren tenner umiddelbart. Lavenergipærene bruker noen sekunder på å våkne.
  • LED-pærene som tidligere ga et hardt hvitt tannlegelys er i fåtall. De aller fleste LED pærer nå 2.700 Kelvin, som tilsvarer varmgult lys som i de gamle lyspærene. Likevel kan det forekomme forskjeller mellom LED-pærene. Og en del LED-pærer gir hvitere lys enn oppgitt på pakken fordi varmere lys krever litt mer energi å produsere en det hvite lyset. Derfor er det bedre å kjøpe LED pære med litt for høyt lumen-tall enn for lavt.
  • LED-pærer bruker minst energi av alle lyspæretyper

Ikke kjøp inn et stort parti med LED-pærer, men prøv deg heller frem. Det kan nemlig fortsatt være avvik fra det som står oppgit på pakningen og hvor mye lys pæren gir.

Reduserer brannfaren

De gamle glødepærene og dagens halogenpærer har forårsaket en del branner på grunn av høy avgitt varme. En halogenpære oppnår raskt 200-300 grader, mens LED-pærene holder seg på omlag 50 grader, viser testresultater fra If. Særlig halogen i downlights har forårsaket branner.

Halogenpæren forsvinner

Halogenpærer ble forbudt av EU fra 1.9.2018.

Les mer om strømsparing:

Vurdering av lønnsomheten til ulike energisparende tiltak i boligen

Strømsparing - små tiltak

Dette bruker du strømmen til

Kjøp av varmepumpe

Vedfyring

Kalkulatorer:

Strømsparekalkulator: Lyspærer
Dette kan du spare ved «riktig» bruk av lyspærer.

Strømsparekalkulator: Temperatursenking
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å senke innetemperaturen.

Strømsparekalkulator: Temperatursenking
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å senke nattetemperaturen.

Strømsparekalkulator: Sparedusj
Kalkulatoren beregner hva du kan spare ved å endre dusjvaner.