Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Spania har de billigste feriehusene. Bare 8.000 kroner koster hus med eget basseng i en uke i høysesongen.

I Spania er markedet oversvømt av feriehus og leieprisene dertil lave. Standarden er i tillegg god. Også Bulgaria og Hellas har billige feriehus til leie, viser prisstatistikk fra ferieboligformidleren Novasol. Feriehus med eget svømmebasseng koster om lag 8.000-11.000 i juli i disse landene.

Statistikken gjelder feriehus som rommer 8 personer med basseng på minumum 30 m2. Husene har 3 eller 4 stjerner i Novasols rangering.

Les også: Slik avslører du tilsløring av dårlig beliggenhet

Rimeligere enn charter

Dersom to familier på til sammen 8 personer deler på et feriehus til 10.000 kroner uken, utgjør kostnaden bare 1.250 kroner pr person for en uke, eller 180 kroner dagen. Dette er en god del rimeligere enn charter. Men maten må man lage selv.

 Ved leie av feriehus er det viktig å bestille flyreisen tidlig for å sikre seg de billigste flybillettene. Er man sent ute, kan faktisk charter likevel være billigere siden charterprisene stiger svært lite frem mot avreisetidspunktet

Novasol forteller at det kan det være lurt å bestille før januarrushet for å sikre seg størst mulig utvalg av ferieboliger å velge i.
- Mange bestemmer seg i juleferien når hele familien er samlet, og bestillingene kommer fra januar måned og utover, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Prisnivå på feriehus
Land/område Hus med eget svømme-basseng Hus uten svømme-basseng, men gangavstand til strand
Portugal 15 000 8 000
Spania, Costa del Sol 8 000 5 000
Spania, Costa Blanca 7 500 8 000*
Spania, Mallorca 11 000 8 500
Frankrike (Cote de Azur) 20 000 14 000
Italia, Toscana** 18 000 7 000
Italia, Lazio 14 000 7 500
Italia, Sicilia 15 000 12 000
Kroatia, Midt 16 000 9 000
Kroatia, Sør (Dubrovnik) 20 000 8 000
Kroatia, Istria (Pula) 20 000 9 000
Montenegro 16 000 8 500
Bulgaria 11 000 8 000
Hellas 11 000 7 000
Tyrkia 16 000 11 000
Huset har sengeplasser til 8 personer. Prisene inkluderer rengjøring etter oppholdet, samt håndklær og sengetøy. Strøm kommer i tillegg og utgjør noen hundrelapper. Bassenget er minst 30 m2.
*Prisen for «Hus uten svømmebasseng» er for høy pga få observasjoner.
**Den store prisforskjellen mellom hus med og uten basseng i Toscana kan skyldes at det i Toscana er langt til strand.
Kilde: Novasol

Feriehusenes egenskaper

Spania: Spania har stort tilbud av leiligheter og er rimelig, også langtidsleie er gunstig i Spania. Leilighetene er gjerne store og stilen varierer, men ofte er den ganske nøytral da mange av eierne er briter, tyskere og skandinavere,
Frankrike: Ofte er standarden høy i Frankrike. Husene har typisk fransk stil.
Italia: Husene i Italia har gjennomgående noe lavere standard enn i Frankrike og er veldig «private» i stilen. Familiefotoet henger gjerne på veggen. Mye brunt. I Italia finnes det mange leiligheter på tidligere vingårder, bondehus og i villaer, som gir en autentisk ferie.
Kroatia. Ofte er bassengene små, og utvalget av hus med basseng er ikke like stort som i andre land, basseng fordyrer derfor huset en god del. Stilen er ofte litt skandinavisk.

 Derfor bytter nordmenn charter ut med feriehus

Feriehusformen oppdages av stadig flere nordmenn. Flere faller for ønsket om å kunne trekke seg tilbake og være helt seg selv med familien eller venner.

-Man trenger ikke sloss om solsengene, plassen ved frokostbordet eller trange hotellrom. På mange av våre ferieboliger i hele Europa (utenom Danmark) blir man møtt av huseieren eller dennes kontaktperson når man kommer frem. Man blir kjent med lokalområdet og befolkningen og ofte har man tilgang til lokale markeder og råvarer. Man søker ofte individualisme og frihet, er tett på natur og lokal kultur, sier Pia Buen.

En annen fordel er at man slipper påtvungen popmusikk ved fellesbassenget, noe som er ganske vanlig på charterhotell.

Ulemper med feriehus

Når man leier hus havner i en privat boligområdet. Sydeuropeere har høyere aksept for støy enn nordmenn. En hund som bjeffer i timesvis i naboens hage er gjerne akseptabelt for en italiensk familie. Men naboene tåler å prates til selv du på byga må regne med å komme lengre med kroppsspråk enn engelsk. Du har også en kontaktperson som du kan klage til som kan prate med naboene.

Les også:

Slik klager du på reiser

Leiebil i utlandet

Slik finner du billigst hotell

Hotellsøk

Slik finner du best pris på flyreiser