Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Bruktbiler er blitt billigere. Og velger du bil med «uselgelige» egenskaper, blir det enda billigere.

De siste årene har nybilens verdifall økt, viser tall fra Rødboka AS. Bruktbiler har altså blitt billigere. Men er du bevist ved valg av egenskaper, kan bruktbilen bli enda billigere.

Les også: Beregn årlige bilkostnader

Denne artikkelen gjelder bruktbilkjøp gjennom forhandler. Det er alltid prutningsrom når du kjøper bruktbil. Dette bør du kreve rabatt for:

Slitte dekk

Sjekk om dekkene er slitt, og sjekk årstallet. Er de gamle må de snart byttes. Krev rabatt!

Stereoanlegg uten USB

Har stereoanlegget hverken bluetooth eller USB inngang, må du bakse med CD-plater. Det vet bilforhandler er en stor praktisk ulempe når "alle" i dag har digitalisert musikken på smarttelefon, etc. Krev rabatt.

Feil farge

Det hjelper ikke at bilselger argumenterer for at den hudfargede Poloen egentlig er fin. Markedet vil ikke ha noe slikt og prisen skal derfor være tilsvarende lav. Dessuten har forhandler gjort fratrekk på feil farge da bilen ble tatt inn. Sterke farger på biler i folkesegmentet (Golf og oppover), krever fratrekk. Gul, grønn, beige og burgunder-rød gir fratrekk. Blå, sort, grå og hvit og skarp rødfarge i metallic gir ikke fargefratrekk i dag. Det er større aksept for sterke farger for småbiler.

Registerreim

Det er dyrt å skifte registerreimen, i alle fall på noen modeller. Og det kan bli enda dyrere dersom reimen ryker under kjøring. Ventilene kan da slå ned i stempelet og ødelegges. Derfor skal registerreima byttes etter intervall. Sjekk når neste bytte er. Det bør forhandleren vite. Hvis ikke kontakt en merkeforhandler. Er det kort tid til bytte, krev rabatt! De fleste biler har registerreim, men noen har en annen og bedre løsning.

Småskader

Småbulker og riper bør du bruke som argument, selv om du selv egentlig ikke bryr deg så veldig.

SUV uten 4WD

Fortsatt er det slik at SUV uten 4WD faller betydelig mer i pris enn SUV med 4WD. Behøver du kun tohjulsdrift, kan du derfor gjøre kupp.

Sedan

Sedan har en nedadgående salgstrend. Modellen er i ferd med å bli bestefar-preget. Slike biler er vanskeligere å selge. Prut!

Ribbet høne

En bil ribbet for utstyr er vanskelig å selge og gir et godt grunnlag for saftig pruting. Manglende xenonlys er også upopulært og presser ned prisen. Det samme gjelder en BMW uten sportspakke.

Manglende servicehefte

Huller i serviceheftet er argumenterer for prisavslag. Det er nok en liten fordel om servicen er utført på merkeverksted. Da er det enklere å sjekke kilometerhistorikken med tanke på kilometersvindel. Er service utført på ikke-merkeverksted, har du kanskje et lite prute-argument.

Ikke gå i jubelfella

Vær aldri mer enn passe interessert, men heller ikke uinteressert. For all del, ikke vis din store begeistring. Utbryter din ektefelle/kjæreste at dette er drømmebilen, har dere gitt bilselgeren unødvendig stor forhandlermakt.

 

Kalkulatorer:

Beregn årlige bilkostnader
Viser totalkostnad og alle kostnadskomponenter på bilbruken.

Beregn kostnaden nybil versus bruktbil
Sammenligner nybilkjøp med en tilsvarende brukt bil.

Kostnadsforskjellen mellom bilmodeller
Viser besparelse ved å gå én bilmodellklasse ned.

Privatleie versus eie bil
Sammenligner kostnadene ved å privatleie (privatlease) mot å eie bilen over en treårsperiode.