Med økonomisimulatoren «Sjef i eget liv», kan ungdom finne ut hvor dyr bolig de har råd til etter noen år med sparing.

Den nye digitale simulatoren ble lansert i går, blant annet med kommunalminister Liv Signe Navarsete tilstede. «Sjef i eget liv» er utviklet av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Husbanken og NAV.

Boligprisene her til lands bare stiger og stiger, og det kan fremstå som ganske håpløst for mange unge som ønsker å bli boligeiere. Bedre ble det ikke for denne gruppen da Finanstilsynet fikk gjennomslag for å øke egenkapitalkravet ved låneopptak til 15 prosent (fra tidligere 10 prosent) i et håp om på den måten å kunne stagge de galopperende boligprisene.

Viser konsekvenser av valg

– Gjennom økonomisimulatoren «Sjef i eget liv» kan unge få bedre oversikt over hvordan ulike økonomiske valg påvirker muligheten til å skaffe egen bolig, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i FNO i en pressemelding.

Med simulatoren får ungdommer mulighet til å lage sitt sitt eget budsjett og teste ut hvordan de forskjellige økonomiske valg - som for eksempel å ta opp et forbrukslån - påvirker muligheten til å kjøpe bolig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I programmet kan du lage et budsjett hvor du ved å dra slidere kan endre beløpene på for eksempel inntekt, sparing og bilutgifter. Du kan også velge prisen på den boligen du ser for deg at du en dag vil kjøpe.

Når du endrer på de ulike beløpene, vil du raskt se at beløpene i budsjettet til høyre vil endre seg. Dersom budsjettet ikke går opp med de tallene du legger inn, vil du få beskjed om at budsjettet går i minus.

Nederst til høyre i bildet ovenfor, ser du et hus. Dersom du legger et visst beløp under Sparing, vil dette huset flytte seg mot høyre, og du vil få opp hvor lang tid det vil ta å spare nok egenkapital til en bolig i ønsket prisklasse.

Smarte Pengers kalkulatorer

Samarbeidspartnerne NAV, Husbanken og FNo har brukt over en million på å utvikle sin økonomisimulator, og har laget en kalkulator hvor det er lagt vekt på bruk av farger og grafikk.

Men du kan vel så godt planlegge økonomi og boligsparing med Smarte Pengers-kalkulatorer.Da vil du også få muligheten til å legge inn enda flere av dine privatøkonomiske opplysninger.

Vår Boligsparingskalkulator gir deg muligheten til å finne ut hvor mye du må spare for å nå en gitt egenkapitalprosent til boligkjøp.

Vår andre Boligsparingskalkulator beregner hvor dyr bolig du kan kjøpe ut fra sparebeløpet du setter inn.

Med Hvor mye kan du låne-kalkulatoren får du et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Men merk at dette beløpet ikke alltid stemmer overens med hva du faktisk får låne av banken. Merk også at hvis du legger inn for lave utgifter, vil kalkulatoren vise et for høy lånebeløp.

Med Hvor mye må du spare-kalkulatoren kan du regne ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Kalkulatoren BSU-lønnsomhet beregner hvilken avkastning BSU-planen din gir deg, mens du med vår andre BSU-kalkulator kan se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet.

Med Lynbudsjettkalkulatoren kan du raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.