Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det er en stor fordel å ha med både Visa og kredittkort når du er i utlandet.

Én ting er å få bankkortet frastjålet på en helt vanlig dag hjemme i Norge. Men de fleste vil nok si seg enig i at det er enda verre om noe slikt skulle skje i ferien - i et fremmed land.

Derfor kan det lønne seg å være ekstra aktsom når det gjelder kortbruk i utlandet. Og kortene dine bør du rett og slett behandle som verdipapirer.

I tillegg er det lurt å ta med to kort, i tilfelle det ene kortet skulle bli frastjålet. Det er slett ikke dumt om det ene kortet er et debetkort (for eksempel Visa) og det andre et kredittkort (for eksempel Mastercard).

Depositum med kredittkort

DNB anbefaler at enda flere blir flinkere til å betale med kredittkort på ferie.

- I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort. Da kan du sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen når du kommer hjem. Kortbruk er svært trygt, og det er mye sikrere å gå rundt med kortmappa med enn store mengder kontanter, sier direktør i DNB Finans, Tom Kirkeby i en pressemelding.

Særlig når det kommer til depositum er anbefalingen fra Kirkeby at man bruker kredittkort til å betale med.

- Alle typer depositum bør belastes kredittkortet ditt. Da slipper du å få reservert et større beløp på din brukskonto og kan fritt disponere egne midler. Vi får ofte inn telefoner fra fortvilte kunder som opplyser at konto er «tom» fordi depositum har spist opp kapitalen, sier Kirkeby.

Kredittkortfordeler

Fordelen med kredittkort er nettopp at pengene ikke blir trukket direkte fra kontoen din, men at du heller betaler en regning for kredittkortbruken etter ferien. Dette er i utgangspunktet rentefritt, men betaler du ikke regningen innen fristen, påløper det renter.

En annen fordel med kredittkort er at du kan rette pengekrav mot kredittyter (i de fleste tilfeller banken din) dersom du har kjøpt en mangelfull vare eller tjeneste, og selger ikke går med på å refundere. Les mer om Finansavtaleloven § 54b på Forbrukerrådets nettsider.

Skal du ta ut penger i minibank, anbefales det derimot at du ikke bruker kredittkort, da dette ofte vil være dyrere.

Vis kortvett

Du bør spre kortene på forskjellige steder, i tilfelle tyveri eller for eksempel dersom magnetstripen på kortet slutter å virke. Har du et kort liggende i hotellsafen, har du fortsatt noe å betale med om det ene kortet skulle bli borte eller ikke fungerer lenger.

Uansett om du befinner deg i Norge eller i utlandet, er det visse forholdsregler du må ta.

For det første, lær deg PIN-koden din utenat. Dersom du oppbevarer PIN-koden sammen med kortet ditt - for eksempel på en lapp i lommeboken - vil dette fremstå som uaktsomt i bankens øyne.

Videre må du alltid skjule inntasting av PIN-koden i minibank eller på betalingsterminal, og pass på at ingen følger med over skulderen din.

Ta vare på kvitteringer fra varekjøp og kontantuttak som du gjør i løpet av ferien, og sjekk de opp mot fakturaen når du kommer hjem. Kirkeby forteller at de blant annet har opplevd at noen av deres kunder har blitt dobbeltfakturert eller at de har blitt tappet for større summer.

Bruk chip

Bruk forøvrig alltid chip i betalingsterminalen, dersom det er mulig. Du kan bruke chip stadig flere steder, men i noen butikker - og noen land - er dette fortsatt ikke mulig. Derfor kan det også være en god idé å sjekke om magnetstripen på kortet virker, før du reiser på ferie.

Mange banker tilbyr også regionsperre på kortene. Regionsperre innebærer at kortbrukeren selv sperrer kortet for bruk i bestemte geografiske områder/verdensdeler. Hvis du skal reise til et av disse landene eller områdene, må du altså huske å oppheve sperren.

Du bør også passe på at ikke kortet ditt utløper i løpet av de dagene eller ukene du er på ferie.

Takk nei til «hjelp»

Dersom fremmede tilbyr assistanse når du sliter med å få tatt ut penger i minibanken, bør du være obs. Da er det er meget mulig at minibanken er tuklet med på en eller annen måte. Så takk nei til «hjelpen», og gå på leting etter en annen minibank.

Unngå så langt det er mulig å slippe kortet ditt ut av syne. Du kan ikke være sikker på at en kelner, som tar med seg kortet ditt bak bardisken, har hederlige hensikter.

Ved tyveri

Dersom ulykken skulle være ute, og noen skulle stjele kortet ditt, er det viktig at du handler raskt, slik at ikke kontoen din blir tappet av uvedkommende.

Lagre derfor nummeret til banken (sjekk om de har et eget nummer du kan ringe for å få sperret kortet) på mobilen, slik at du kan få ringt så fort som mulig. Eventuelt kan du også ringe Bankenes Meldingstjeneste. Deres utenlandsnummer er (+47) 22 21 40 55, mens nummeret i Norge er 800 30 250.

Forhåpentligvis har du nå vært flink og husket på å legge igjen et reservekort i safen på hotellet, slik at du ikke får problemer med å betale for deg resten av ferien.

Dersom du derimot står helt ribbet tilbake etter tyveriet, kan banken hjelpe deg med nødkontanter eller nødkort. Merk at en del banker tar gebyrer for dette.

Egenandel

Bankkunden er ikke ansvarlig for tap/ transaksjoner som har skjedd etter at kunden har meldt kortet sitt stjålet til banken.

Etter finansavtaleloven er det en egenandel på opptil 1200 kroner som skyldes tapt/stjålet kort når pin-koden er benyttet.

Dersom  bankkunden har opptrådt grovt uaktsomt, vil egenandelen kunne bli høyere.

 

Se også:

Guide til kredittkort

Kredittkort med reiseforsikring

Kredittkort - sikker bruk i ferien

Kredittkort - smart bruk

Kostnader ved bruk av kreditttkort i utlandet

Kalkulatorer

Finn beste kredittkort
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

Kredittkort - Finansportalen
Dette er kredittkortene som er registrert på Finansportalen. Her ligger alle bankenes kredittkort-tilbud.

Kredittkortnedbetalingskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar før kredittkortgjelden er nedbetalt, og hva du totalt må tilbakebetale.