Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det kan være mye penger å spare på tannbehandling i utlandet. Men du må ta i betraktning kostnaden til reisen.

De vanligste landene for tannlegereiser er Litauen, Latvia, Polen, Tyrkia, og Ungarn.

I gjennomsnitt ligger prisene i disse landene 60 prosent lavere enn i Norge. Vi har da sammenlignet prisene hos de store utenlandske klinikkene som markedsfører seg i Norge. Det er med andre ord mye å spare på store inngrep. Mens små inngrep blir tapsprosjekt når reisekostnadene legges på. Det samme gjelder inngrep som krever hyppige oppfølginger.

Da kan du gange pristilbudet fra Norge med 0,6 som da utgjør anslått besparelse. Så må du veie dette opp mot utgifter til fly, hotell og mat på reisen, samt ta med verdien av selve turen. Første turen har nok reisen høy verdi. Men vurderer du å reise for fjerde gangen til Budapest har nok reiseopplevelsen utspilt mye av sin rolle.

Mange reiser på egen hånd etter avtale med tannlege. Andre benytter egne tannreisebyrå som ordner alt fra flybilletter, hotellovernatting til henting på flyplassen.

Tannlegetjenester: Så mye billigere enn Norge
Litauen 62 %
Latvia 61 %
Ungarn 60 %
Tyrkia 59 %
Polen 47 %

Hvordan finne en seriøs tannlege?

Det finnes billige useriøse tannleger som tar lett på jobben fordi de antar at pasienten uansett aldri kommer tilbake. Enkelte har havnet hos «feil» tannlege og opplever komplikasjoner som må utbedres i Norge slik at behandlingen ender opp dyrere enn å gjøre alt i Norge.

Styr unna små tannlegekontor som du sporer opp selv som er uten samarbeid med Norge eller er uten norske omtaler på internett. En del norske firma har startet opp i utlandet, blant annet Budapest klinikken. Dermed har de et rykte i Norge å ta vare på og det øker nok viljen til både å gjøre en god jobb, og behandler eventuelle klager seriøst.

Bra klagerett i EU, men ikke i Tyrkia og Thailand

EU-reglene sikrer deg gode klageordninger gjennom EØS-avtalen i alle EU/EØS-land. Men det er mer tungvint å klage gjennom Forbruker Europa.

Land utenfor EU har egne regler som ofte gir svakere forbrukerbeskyttelse. Det gjelder Tyrkia og Thailand.

Kan få HELFO-refusjon

Tannlegeutgiftene kan refunderes dersom de kan relateres til en sykdom. Reglene gjelder like fult om behandlingen er gitt i utlandet. Kravet er at tannlegen har offentlig autorisasjon. Sjekk dette og be om å få en skriftlig bekreftelse på det, for eksempel per epost.

Les mer om tannbehandlinger som gir rett til refusjon.

Sjekk prisen i Norge

På den statlige nettsiden hvakostertannlegen.no er alle tannleger pliktige å legge inn prisene. Her kan du sammenligne prisene på flere typer inngrep. Kanskje du finner en som er billigere enn den du har i dag og sparer nok på å bytte til at du dropper i reise til tannlege i utlandet.

 

Se også:

Priser på tannlegetjenester

Tannbehandlinger som gir rett til refusjon

Tannlegeutgifter: Sykdommer og tilstander som gir rett til stønad