Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Boligprisene har gått ned med 0,3 prosent siden august.

Etter en ganske kraftig økning i boligprisene fra juli til august, har det vært liten endring i prisene fra august til september, viser boligprisstatistikkrapporten fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i samarbeid med Pöyry og FINN.

Boligprisene har gått ned med 0,3 prosent, mens prisene var 0,3 prosent høyere enn i august, dersom man korrigerer for sesongvariasjoner. Prisene er 7,3 prosent høyere enn i september 2011.

– Boligmarkedet i september ble som forventet. Etter en rolig måned har både prisene og aktivitetsnivå steget kraftig. Mange nye objekter er lagt ut for salg etter ferien og kjøpsinteressen er stor, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Lokkepriser 

En konsekvens av de stadig høyere prisene, er at en del som er på boligjakt blir veldig selektive når det kommer til hvilke visninger de går på. Ifølge en undersøkelse som TV 2 nylig gjennomførte, kan det virke som om meglerne dermed må ty til lokkepriser for å få folk til å komme på visning.

Det vil altså si at de setter prisantydning til dels mye lavere enn det taksten er satt til. Ifølge TV 2 skiller det så mye som en halv million mellom verditaksten som takstmannen har satt, og prisantydning fra megler.

Slike salgsmetoder har Forbrukerrådet lite til overs for.

– Lokkepriser er villedende markedsføring – og ulovlig. Praksisen må opphøre, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til TV 2.

Boligtyper

 Prisene på eneboliger steg med 0,7 prosent fra august 2012 til september 2012. Prisene i september 2012 var 5,1 prosent høyere enn i september 2011. 

 Prisene på delte boliger  falt med 0,3 prosent fra august 2012 til september 2012. Prisene i september 2012 var 6,9 prosent høyere enn i september 2011.

Prisene på  leiiligheter  falt med 0,7 prosent fra august 2012 til september 2012. Prisene i september 2012 var 8,1 prosent høyere enn i september 2011.

Omsetningstid

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i september 2012 var 24 dager. Det er 2 dager mindre enn i august 2012, og èn dag mindre enn i september 2011.

Omsetningstiden var raskest i Oslo og Trondheim, med 14 dager i snitt. Lengst omsetningstid var det i Agderfylkene, med 38 dager i snitt.

Borettslagsleiligheter

Prisene gikk ned med 1,4 prosent for brukte OBOS-boliger i Oslo og Lørenskog, men prisene var likevel 11 prosent høyere enn i september 2011. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var i september 40 960 kroner. Hittil i år har prisene på Obos-leiligheter steget med 9,25 prosent.

- Nedgangen er en naturlig korreksjon etter prisoppgangen på 3,9 prosent i august, sier konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding fra Obos.

Også Garanti Eiendomsmegling melder om prisnedgang på borettslagsboliger, men bare med 0,6 prosent. Ifølge Garanti var kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter 27.073 kroner i september. Prisene har steget med 8,2 prosent siden september i fjor.

- Etter to måneder med kraftig prisvekst var det ikke helt uventet med en korreksjon denne måneden. Sett under ett har utviklingen i markedet etter sommeren vært god, og dette lover godt for avslutningen på året, sier administrerende direktør Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling i en pressemelding.

Les mer:

Hva bestemmer boligprisene

Hva skal du se etter på visning

Kalkulatorer

Boligprisutviklingskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Eie eller leie-kalkulator
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.