Dette er de viktigste tingene du må vite ved privatimport.

I utgangspunktet er alle varer som importeres til Norge - og dermed også varer som du har kjøpt fra utenlandske nettbutikker - avgiftspliktige. Med andre ord må du regne med å betale toll og merverdiavgift på varene.

Det finnes riktignok noen unntak fra denne regelen. Dersom pakken har en verdi på under 350 kroner, slipper du å betale avgifter. Fraktkostnadene teller nå også med i denne grensen. Kjøper du en vare til 300 kroner og frakten koster 40 kroner (totalsum 340 kroner), slipper du altså å betale tilleggsavgifter. Dette gjelder ikke alkohol og tobakk.

Det er også et unntak for bøker importert fra utlandet av privatpersoner som skal ha boken/bøkene selv. Altså, du slipper å betale moms og toll på bøker kjøpt i utenlandske nettbutikker.

Når du kjøper noe i utenlandsk valuta er det Tollvesenets egne valutakurser som gjelder. Valutakursene finner du her. Dette kan gi et litt forskjellig resultat enn om du benytter deg av en dagsfersk kurs. Det er fortollingstidspunktet og ikke kjøpstidspunktet som avgjør hvilken kurs som skal benyttes.

Normalt må du betale merverdiavgift

Overstiger sendingen 350 kroner, må du betale merverdiavgift. Kjøper du en vare som koster deg 1000 norske kroner, vil merverdiavgiften bli 25 prosent av dette. Den totale importprisen blir da 1250 kroner, eks frakt. For matvarer er satsen 15 prosent.

Avgiftsgrunnlaget for toll og avgifter beregnes slik:

  Varens verdi
+ Fraktkostnader
+ Forsikringskostnader
= Varens totalpris

Du kan regne ut hva du må betale i avgifter med importkalkulatoren for netthandel.

Merverdiavgift du betaler i utlandet er med i grunnlaget for betaling av toll og merverdiavgift. I noen tilfeller har butikker i utlandet lov til å selge mva-fritt til utlandet.

Forenklet fortolling

Ved fortolling blir det beregnet merverdiavgift, toll og eventuelle særavgifter. Som oftest vil transportøren fortolle varen for deg. Da regner han ut eventuelle avgifter og betaler dette inn for deg.

Vær oppmerksom på at firmaet som leverer varen til deg (for eksempel Posten) tar et gebyr for å lagre og fortolle varen for deg. Dette gebyret er 158 kroner for vareverdi mellom 350 og 3.000 kroner, som da er innenfor grensen på 3.000 kroner for såkalt forenklet fortolling. Du skal ikke ta med frakt og eventuelle forsikringskostnader i dette beløpet. Overstiger varens verdi 3.000 kroner er Postens gebyr 341 kroner. Se Postens kalkulator for beregning av mva og toll.

I noen tilfeller vil du også kunne fortolle varene selv. Dette kan du gjøre ved å møte opp selv eller å bruke Tollvesenets elektroniske fortollingsløsning. Denne løsningen gjelder bare for varer til en verdi mellom 350 og 1000 kroner (ink frakt), og som det ikke kreves spesiell tillatelse for å importere. Det er heller ikke sikkert at du sparer noe på det, fordi transportøren ofte tar det samme gebyret for bare lagring som for lagring og fortolling.

Tollsatser

De fleste varer som er vanlige å kjøpe fra utlandet er tollfrie, for eksempel dvd-er, cd-er, elektroniske produkter, kamera, kosmetikk, barnevogner, sko og bildeler. Men på mange typer klær må du betale toll på mange typer klær.

Dette er klesplaggene som du må betale toll på:

Klesplagg Sats
Babyklær 5,6%
Badedrakter 5,6%
Bluser 10,7%
Bukser 10,7%
Drakter, blazere, kjoler, skjørt 10,7%
Dresser 10,7%
Gardiner 10,7%
Gensere, vester og lignende 10,7%
Hansker, vevde 5,6%
Jakker 10,7%
Joggebukser 10,7%
Kåper, frakker 10,7%
Pledd, tepper av tekstiler 10,7%
Skjerf, sjal 5,6%
Skjerf, strikket 10,7%
Skjorter 10,7%
Slips 5,6%
T-skjorte, piquet-trøye 10,7%
Treningsdrakter, skidresser 10,7%
Undertøy, BH, hofteholder 5,6%
Votter, vanter (strikket) 5,6%

På matvarer er det også en rekke forskjellige tollsatser. For eksempel på ost og kjøtt.

Retur og bytte

Du kan få avgiftene returnert hvis selgeren gir deg en ny vare i bytte, og du fortoller den inn i Norge. Du får også avgiftene tilbake hvis selgeren godtar å heve kjøpet.

  • Ved søknad om avgiftsrefundering må du oppgi følgende:
  • Navn og adresse
  • Kort forklaring om hvorfor du søker refusjon
  • Kopi av faktura
  • Dokumentasjon som bekrefter at varen har blitt fortollet inn til Norge
  • Dokumentasjon som bekrefter at varen har blitt sendt ut av Norge
  • Dokumentasjon fra selger som bekrefter at du får pengene igjen
  • Kontonummer for tilbakebetaling

Du får ikke refundert fortollingsgebyr, eller beløp under 100 kroner.

Gaver sendt fra utlandet

Hvis du får tilsendt en gave fra en privatperson i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien er under 1.000 kroner. Forutsetningen er at den skal brukes av deg eller din familie.

Det er enkelte varer som ikke kan sendes som gaver. Dette gjelder for eksempel for alkoholholdige drikkevarer, matvarer og tobakksvarer.

Restriksjoner og forbud

En del varer er det enten forbudt, eller det er restriksjoner på å importere dem. Skal du få inn disse varene må du ha lisens eller spesiell tillatelse. nærmere bestemt gjelder dette disse varene:

For alkohol kontakte du Helsedirektoratet

For legemidler kontakter du Legemiddelverket

For kosttilskudd kontakter du Mattilsynet

For matvarer/næringsmidler kontakter du Mattilsynet

For planter kontakter du Mattilsynet

For våpen kontakter du politiet

 

Les mer om netthandel:

Sikker netthandel

Klage på utenlandskjøp

Kjøpsforsikring i kredittkort

Kalkulator:

Importkalkulator for netthandel
Kalkulatoren beregner hva du må betale i toll og mva på det som er vanlig å privatimportere.

Tollkalkulator
Kalkulatoren regner ut hva du må betale i toll ved forenklet tollbehandling.