Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det er laget en ny normgivende liste over hva som skal følge med boligen ved kjøp.

Den nye listen har vært gjeldende siden 1 januar. Det er en stor endring av listene, men noen endringer er det.

Dette er endringene:

 • For hvitevarer gjelder det nå at disse bare skal medfølge når dette er angitt i salgsoppgave.
 • All innredning i garderobeskap skal følge med, både fast og løst.
 • Smarthusløsninger er inntatt som et eget punkt. Smarthusløsninger med sentral som styrer mange enheter skal medfølge boligen. Enkle løsninger som bare styring av lys medfølger ikke.
 • El-billader skal medfølge.
 • Solcelleanlegg og tilhørende teknisk infrastruktur skal medfølge.
 • For nøkler er det nå presisert at samtlige nøkler til eiendommen skal medfølge.

Ved kjøp av bolig skaper det ofte krangel at selger har tatt med seg ting som ikke skulle vært fjernet. Dette var ting som var i boligen under visningen.

Avhendingsloven § 3-5 sier at eiendommen skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert og gjenstander som er spesielt tilpasset eiendommen skal følge med. Innredninger og gjenstander som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal være der.

Noe av det som skaper diskusjoner er skap, lamper og bokhyller. Hovedregelen er slik at det som er fastmontert skal følge med boligen. Frittstående lamper og bokhyller kan man ta med seg, så sant ikke noe annet er avtalt.

En del tar også med seg planter og busker. Dette skal i utgangspunktet stå, men står de i potter blir det en annen sak.

Prisavslag

Etter avhendingsloven har man rett til prisavslag ved en mangel. Er det fjernet gjenstander som skulle vært igjen er det naturlig å kreve et prisavslag på nivå med kostnaden ved å erstatte den manglende gjenstanden.

Fri til å avtale

Hvis det i markedsføringen er oppgitt at visse gjenstander og løsøre skal følge med i handelen, skal dette vederlagsfritt overlates til kjøperen.

Dersom det er noe du ønsker å ta med deg, må dette avklares med megleren før salget igangsettes

Det kan ellers fritt avtales på forhånd hva som selger kan ta med seg. Så lenge dette gjøres før prisen er avtalt er dette helt i orden. En grei måte å gjøre dette på er å opplyse om dette i prospektet. Da vil det ikke være noen tvil.

Dessuten, det som er fjernet før visning, har ikke kjøper krav på. Men brannslukningapparat og røykvarsler er pålagt å følge boligen.

Som selger har du to valg dersom det er ting du ikke ønsker skal følge med boligen:

 • Spesifisere i prospektet at dette ikke følger med
 • Fjerne det før visningen

Dette skal følge eiendommen

Norges Eiendomsmeglerforbund har i samarbeid med Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Eiendomsadvokatenes Servicekontor utarbeidet en normliste som viser hvilke løsøre som alltid skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse og annet ikke er avtalt.

Slik er listen:

 1. Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.
 1. Heldekkende tepper følger med uansett festemåte.
 1. Varmekilder, slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.
 1. TV, radio og musikkanlegg. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12).
 1. Baderomsinnredning/utstyr. Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger.
 1. Garderobeskap medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.
 1. Kjøkkeninnredning medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.
 1. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.
 1. Avtrekksvifter av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger.
 1. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.
 1. Lyskilder. Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte "spotlights", oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.
 1. Installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.
 1. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse medfølger.
 1. Postkasse medfølger.
 1. Utendørs innretninger slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke.
 1. Fastmontert vegglader/ladestasjon til elbil medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.
 1. Solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.
 1. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis medfølger.
 1. Brannstige, branntau, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.
 1. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.
 1. Samtlige nøkler til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.
 1. Garasjehyller, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.

Planter, busker og trær som er plantet på tomten, eller fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen

 

Se også:

Arealbegreper i bolig

Utleiefinansiering av bolig

Kostnader i forbindelse med kjøp

Hva skal du legge vekt på før du kjøper

Hva skal du se etter på visning