Du sparer mye penger på å styre unna en slomsete håndverker.
Uansett om du skal bygge nytt, eller pusse opp, bør du gjøre forarbeidet grundig - altså jobben med å finne frem til en håndverker med papirene i orden.
Det første du begynner med er å hente inn anbud. Les mer om det lengre ned i artikkelen. Når du har innhentet anbudene, må du gjøre jobben med å sjekke seriøsiteten til håndverkeren eller håndverkerfirmaet.
Du kan for eksempel google håndverkerfirmaet du finner, for å lete etter omtaler eller referanser fra personer som har brukt dem.
Merk deg at referansene håndverkerfirmaet har på en eventuell egen hjemmeside trolig er plukket ut nettopp fordi de er positive og til fordel for firmaet. Slik er verdiløse.
Sjekk håndverkeren i disse registrene
På nettsidene og i registrene under har Smarte Penger plukket ut de beste nettstedene for å sjekke håndverkerens papirer. De gir deg gode muligheter til å avdekke kompetansen til firmaet eller håndverkeren:
Brønnøysundregistrene: Er firmaet registrert her, kan du sjekke om firmaet er konkurs (søk på organisasjonsnummeret).
Mesterregisteret: Du bør også sjekke om håndverkeren er en fagperson. Dette kan du finne ut av i Mesterregisteret.
Direktoratet for Byggkvalitet: Her kan du finne ut om håndverkeren har sentral godkjenning, noe som vil si at firmaet slipper å søke om lokal ansvarsrett i hvert enkelt byggeprosjekt.
Godkjente våtromsbedrifter: Skal du pusse opp badet, er det anbefalt at du bruker et firma som har forpliktet seg til å følge byggebransjens våtromsnormer. Du finner en slik liste på nettsidene til fagrådet for våtrom.
I tillegg er mange håndverkere ratet i anbudstjenestene.
Press prisen med anbudstjenester
Et godt alternativ for å finne håndverkere er å bruke en eller flere anbudstjenester på nett. Her har Smarte Penger valgt ut de mest aktuelle anbudstjenestene:
Les mer om anbudstjenester her.
Når du har funnet frem til noen gode kandidater, begynner jobben med å velge ut den du vil benytte deg av. Hent inn minst tre anbud, slik at du får en får en ganske god oversikt over markedsprisen. Svært ofte vil du få mange flere fra anbudstjenestene.
Anbudet du legger ut bør inneholde:
- Pris: Vil du ha en fast pris, eller på timebetalt basis. Fastpris er oftest det beste.
- Oppdragsbeskrivelse: Det er viktig å beskrive oppdraget så godt som mulig, Presiser hva sluttresultatet skal være. I mange tilfeller vil det hjelpe å legge med bilder.
- Materialer: Hvilken kvalitet på materialene skal det være. Hvem skal kjøpe det inn.
- Tidsramme: Frist for oppstart og avslutning av arbeidet.
- Tilbudsfrist: Datoen for du må ha fått anbudet.
Les mer om håndverkere: