Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Leiligheter fra innsiden..

Fastmonterte lamper, garderobeskap og gardinoppheng er eksempler på ting som skal følge med på kjøpet.

Ved kjøp av bolig skaper det ofte krangel at selger har tømt boligen for ting som ikke skulle vært fjernet. En god del ting skal nemlig følge med på kjøpet dersom ikke annet er avtalt.

Forbrukerrådet viser til klagesaker hvor selgeren nærmest leverer fra seg en glattcelle. Taklamper og panelovner er demontert og fjernet.

Med loven i hånd

Lovverket regulerer hva som skal følge boligkjøpet. I tillegg har eiendomsmeglerbransjen utarbeidet en konkret liste over hva som skal med.

Avhendingsloven § 3-5 sier at eiendommen skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert og gjenstander som er spesielt tilpasset eiendommen skal følge med. Innredninger og gjenstander som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal være der.

Noe av det som skaper diskusjoner er skap, lamper og bokhyller. Hovedregelen er slik at det som er fastmontert skal følge med boligen. Frittstående lamper og bokhyller kan man ta med seg, så sant ikke noe annet er avtalt.

Prisavslag

Etter avhendingsloven har man rett til prisavslag ved en mangel. Er det fjernet gjenstander som skulle vært igjen er det naturlig å kreve et prisavslag på nivå med kostnaden ved å erstatte den manglende gjenstanden.

Fri til å avtale

Hvis det i markedsføringen er oppgitt at visse gjenstander og løsøre skal følge med i handelen, skal dette vederlagsfritt overlates til kjøperen.

Dersom det er noe du ønsker å ta med deg, må dette avklares med megleren før salget igangsettes

Det kan ellers fritt avtales på forhånd hva som selger kan ta med seg. Så lenge dette gjøres før prisen er avtalt er dette helt i orden. En grei måte å gjøre dette på er å opplyse om dette i prospektet. Da vil det ikke være noen tvil.

Dette skal følge eiendommen

Norges Eiendomsmeglerforbund har i samarbeid med Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes Servicekontor utarbeidet en normliste som viser hvilke løsøre som alltid skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse og annet ikke er avtalt.

Dette er:

1. Hvitevarer som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke

2. Heldekningstepper, uansett festemåte

3. Varmekilder, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med

4. Tv, radio og musikkanlegg: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med

5. Baderomsinnredning: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap

6. Speilfliser, uansett festemåte

7. Garderobeskap, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger

8. Kjøkkeninnredning medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy

9. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner

10. Avtrekksvifter av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg

11. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange

12. Lyskilder: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med

13. Boligalarm (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)

14. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse

15. Postkasse

16. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende

17. Flaggstang og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende

18. Olje-/parafinfat: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato

19. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis

20. Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt

21. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

 

Se også:

Arealbegreper i bolig (med skisser)

Boligkjøpskontrakten

Hvilken verdistigning kan du forvente

Hva skal du legge vekt på før du kjøper

Hva skal du se etter på visning

Budgivningen