Har du en gammel og utslitt bil, må du forte deg å vrake den, slik at du slipper å betale årsavgiften.

Fristen for å betale årsavgiften for 2012 er 20. mars - altså om tre uker fra i dag.

Denne fristen har en dobbel betydning for deg som har en bil som har sett sine beste dager. Dersom du vraker bilen innen 20. mars, slipper du nemlig å betale årsavgift på den.

Du må levere bilen på en godkjent oppsamlingsplass eller bilopphuggeri som er tilknyttet vrakpantsystemet.

Refundert årsavgift

Dersom du allerede har vraket bilen, men også har betalt årsavgiften, kan du få den refundert av Tollvesenet.

Dersom du har planer om å vrake bilen i nær fremtid, men ikke rekker å gjøre det før den 20.mars, er det mulig å betale halv årsavgift. Men da må du vrake bilen senest 30. juni i år.

Dersom du bare avregistrerer bilen i løpet av første halvår, får du ikke reduksjon i årsavgiften. For å slippe - eller få halvert - avgiften, må du vrake den.

Du må avregistrere bilen - altså levere bilskiltene - før 31. desember, for å slippe årsavgiften for det påfølgende året.

Økt vrakpant

I fjor ble 121.608 biler vraket her til lands, viser en oversikt fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Det er omtrent samme antall som året før, og de siste ti årene har antallet vrakede biler  ligget på mellom 100.000 og 110.000 per år.

Dersom du har en bil som skulle ha vært vraket, kan du også glede deg over at vrakpanten er blitt økt. Fra årsskiftet har den økt med fem hundre kroner, og er nå på 2500 kroner.

Risikerer avskilting

Tollvesenet begynte å sende ut krav om årsavgift i forrige uke. I 2013 må du betale 2940 kroner i årsavgift, dersom du har en vanlig personbil (under 7500 kilo).

Dersom du betaler årsavgiften for sent - altså etter 20.mars - må du betale et gebyr på 250 kroner. Betaler du ikke årsavgiften, risikerer du også avskilting av bilen.

Ordningen med at man må får tilsendt - og må sette på - oblater etter at årsavgiften er betalt, ble kuttet ut fra og med i fjor.

Dersom du ikke mottar kravet, eller mister fakturaen, kan du finne KID-nummer og betalingsopplysninger i Tollvesenets KID-generator.

Tidligere eier ansvarlig

Det er den som stod registrert som kjøretøyets eier per 1. januar som skal få tilsendt krav om innbetaling av avgiften.

Selger du bilen i perioden 1. januar til 20. mars, må du sørge for at årsavgiften blir betalt av den nye eieren. Du, som tidligere eier, har sammen med ny eier ansvar for at kravet blir betalt. Hvis avgiften ikke blir betalt av ny eier, risikerer du dermed tvangsinnfordring fra Tollvesenet.

Her kan du lese mer om årsavgiften

Les også:

Bilavgifter

Kostnader ved bilhold

Kalkulatorer:

Bilkostnadskalkulator
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bilen. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil.

Drivstoffavgiftskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor mye avgiftene utgjør på bensin og diesel.