Boligprisene gikk ned med 0,1 prosent fra oktober til november.

Det var så å si ingen endring i boligprisene fra oktober til november: Nærmere bestemt gikk prisene ned med 0,1 prosent, viser boligprisstatistikkrapporten fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i samarbeid med Pöyry og FINN.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,4 prosent høyere enn i forrige måned.

Boligprisene har økt med 7,5 prosent siden november i fjor.

- Myk landing

– På tampen av boligåret 2012 kan vi slå fast at markedet går inn for en «myk landing» med svak prisutvikling og avtakende omsetning etter et meget aktivt år, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i en pressemelding. 

Laugen legger til at boligmarkedet har vært som forventet, med en flat eller svakt synkende prisutvikling.

- Når gjennomsnittlig boligprisvekst inneværende år likevel ser ut til å havne et sted rundt 7,5 prosent, skyldes dette først og fremst den sterke prisutviklingen på boliger vi hadde første halvår, sier Laugen.

Boligtyper

Prisene på eneboliger falt med 1,6 prosent fra oktober 2012 til november 2012. Prisene i november 2012 var 5,4 prosent høyere enn i november i fjor.

Prisene på delte boliger falt med 2,0 prosent fra oktober 2012 til november 2012. Prisene i november 2012 var bare 4,3 prosent høyere enn i november for ett år siden.

Prisene på leiligheter steg med 0,6 prosent fra oktober 2012 til november 2012. Prisene i november 2012 var hele 8,6 prosent høyere enn november 2011.

Formidlingstid

Gjennomsnittlig omsetningstid for bruktboliger i november var 26 dager. Det er en økning med to dager fra oktover, og én dag mer enn i november i fjor. Det går raskest å selge bolig i Oslo, med 15 dager i gjennomsnittlig omsetningstid.

Omsetningen av bruktboliger så langt i år ligger på linje med rekordåret 2011, viser statistikken.

Borettslagsleiligheter

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo-området steg med 0,7 prosent i november, og det har vært en økning på 9,6 prosent siden november i fjor.

- Vi tror at boligprisene vil fortsette å stige også i 2013, men forhåpentligvis ikke så kraftig som vi har vært vitne til de senere årene. En prisstigning på om lag 5 prosent for 2013 vil være realistisk, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS i en pressemelding.

Omsatte borettslagsleiligheter gikk ned med 2,2 prosent fra oktober til november, viser prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling. Siden november i fjor har prisene gått opp med 7,6 prosent.

- Etter kraftig prisvekst så langt i år har vi de siste månedene sett at prisene er i ferd med å flate ut. I november gikk prisene noe ned, og tilsvarende nedgang så vi også på samme tid i fjor, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti i en pressemelding.

Men samtidig så har boligene gått raskt unna, og det har vært mange bud og budgivere i november, legger Drogseth til.

 

Les mer:

Hva bestemmer boligprisene

Hva skal du se etter på visning

Kalkulatorer:

Boligprisutviklingskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du beregne gjennomsnittlig prisutvikling på boliger i 11 forskjellige distrikter av landet. Kalkulatoren beregner også prisendringer på bolig i forhold til lønnsøkningen.

Eie eller leie-kalkulator
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.