Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Har du bare en muntlig avtale med håndverkeren, stiller du svakere i en eventuell klagesak.

Nordmenn er for dårlige til å bruke skriftlige standardavtaler når de inngår avtale med håndverkere. Nærmere bestemt sier over halvparten av oss, 56 prosent, at de ikke bruker en standard håndverkeravtale.

24 prosent oppgir dessuten at de aldri har hørt at slike avtaler finnes. Resultatene kommer frem i en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for skadedyrkontroll- og bygningsinspeksjonsfirmaet Anticimex.

Det er folk på bygda, og personer over 55 år, som er aller dårligst til å sørge for å ha en håndverkeravtale på plass, viser undersøkelsen.

Enkelt å finne kontrakten

Du finner kontrakter på Forbrukerrådets nettsider, og medlemmer i Huseiernes Landsforbund kan også finne kontrakt på organisasjonens nettsider.

Kontrakten er med andre ord bare et par klikk unna, og du kan spare deg selv for veldig mye trøbbel ved å skrive kontrakt med håndverkeren.

Mange håndverkerklager

Hvert år får Forbrukerrådet inn rundt 4000 klager på håndverker, og første halvår i år var det en vekst på åtte prosent.

Uenighetene mellom kunde og håndverker handler vanligvis om pris, kvalitet på arbeidet og tidsfrister.

– Med en standardkontrakt er mye mindre å bli uenige om i etterkant fordi så mye avklares juridisk på forhånd. Vi anbefaler også å innhente tilbud fra flere, så du kan sammenligne pris. Mange ringer kun til én, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet i en pressemelding fra Newswire.

Du kan lese mer om hvordan du finner en dyktig og seriøs håndverker her

Les også mer om Anbudstjenester

Dette bør med i kontrakten

Det du må passe på å få med i en skriftlig kontrakt, er følgende:

Spesifisering av det ønskede sluttresultatet. Det kan ofte være at håndverkeren oppdager fordyrende ting underveis i arbeidet, og da er det greit at det er spesifisert i kontrakten at håndverkeren skal gjøre det som er nødvendig for at sluttresultatet skal bli sånn eller slik.

Sluttdato: Dersom du ikke avtaler en klar sluttdato, risikerer du at håndverkeren tar på seg mange småjobber andre steder og ikke sluttfører hos deg.

Skriv inn tilleggsarbeider. Skulle det dukke opp tilleggsarbeider underveis, bør dette inn i den skriftlige kontrakten.

Prissetting: Det må avklares i kontrakten om det skal være en fastpris, eller fastpris på materialene, men løpende arbeidsregning.

Betaling: Det bør avtales på forhånd om du for eksempel skal betale for hele jobben til slutt, eller om du skal betale noe underveis.

Les mer om håndverkerkontrakt her

Les også:

Slik finner du riktig håndverker

Bruke utenlandske håndverkere

Få detaljert anbud

Klage på håndverkertjenester