Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Hver fjerde nordmann planlegger å oppgradere boligen for mer enn 40.000 kroner i høst og vinter, viser fersk undersøkelse.

Male- og byggevarekjedene kommer ikke til å mangle kunder, selv om høsten nå har satt inn, skal man tro en ny undersøkelse som Norstat har gjennomført for FINN Oppdrag.

En fjerdel av de spurte i undersøkelsen oppgir at de planlegger å bruke mellom 40.000 og 500.000 kroner på å pusse opp i boligen enten i høst eller i vinter.

– Nordmenn er glade i å pusse opp. Det er kaldt og mørkt store deler av året, noe som gjør at man tilbringer mye tid inne. I tillegg eier mange egen bolig. Det kan bidra til at vi er ekstra opptatte av å ha det pent hjemme, og villige til å bruke penger på dette, sier Ole Kristian Ullereng, direktør i FINN oppdrag i en pressemelding.

Han legger til at man dessuten at det dessuten koster en god del, dersom man bestemmer seg for å gå i gang med større prosjekter som for eksempel å pusse opp kjøkken og bad.

Majoriteten av de spurte har nok planlagt noe mindre prosjekter de kommende månedene. 25 prosent av de spurte sier de planlegger å bruke mellom 5.000 og 20.000 kroner, mens 21 prosent sier de ikke vil bruke så mye som 5000 på oppussing en gang.

Naturlig nok er det også en del, nærmere bestemt 19 prosent,  som tar helt oppussingsfri i hvert fall frem til våren igjen. I denne gruppen finne vi flest yngre mennesker. Det er tretti- og førtiåringene som er de ivrigste på oppussingsfronten.

Planlegg nøye

Uansett hva slags prosjekt du skal i gang med i din bolig,og ikke minst hvis du skal gjøre et større arbeid, bør du planlegge godt på forhånd.

Med en skikkelig plan får du få eller ingen overraskelser, og du evner å holde kontroll med kostnadene og tidsbruken. Planen din skal inneholde følgende punkter:

  • Mål for sluttresultat
  • En planlagt rekkefølge av delprosjektene
  • En planlagt tidsbruk på alle delprosjektene
  • Et budsjett

Gevinsten av en totalplan er full oversikt som gir effektivt arbeid, lavere håndverkerkostnader og billige materialer gjennom store innkjøp.

Velg riktig håndverker

Det kan innledningsvis lønne seg å få en rask oversikt over hvor mye du må regne med at oppussingen kommer til å koste.

Når du så har funnet ut av de økonomiske rammene for prosjektet, bør du altså gjøre et grundig forarbeid med å sjekke priser - både på materialer og utstyr, og ikke minst håndverkere.

Det billigste er selvsagt å gjøre mest mulig av arbeidet selv, men når det kommer til våtrom og elektriske installasjoner, anbefales det å benytte seg av fagfolk.Når det det gjelder håndverkere, er det viktig å ikke bare ta hensyn til pris, men også finne en som gjør en grundig og god jobb.

Les mer om hvordan du finner riktig håndverkere, og benytter deg av anbudstjenester

Større prosjekter

Vår egen erfaring og erfaringen til alle vi har vært i kontakt med når vi har skrevet dette, er viktigheten av å planlegge oppussingsprosjekter før du kjøper så mye som en spiker. Vi mener ikke at du skal planlegge deg i hjel hvis jobben er å male en vegg. Men oppussingsprosjektet skal ikke være så veldig stort før planen kommer til nytte.

Jo større prosjekter, jo viktigere er det å planlegge og jo mer omfattende og detaljorientert må planen bli. Du må ansette deg selv som prosjektleder og entreprenør. Det må lages en totalplan på hele prosjektet. Du må målsette sluttresultatet, planlegge rekkefølgen og tidsbruken av alle delprosjektene og du må budsjettere kostnadene. Særlig gjelder dette hvis noe av det du skal gjøre krever godkjenning etter plan og bygningsloven. Det er dyrt og ufattelig tidkrevende å måtte gjennomføre to søknadsprosesser hvis en totalplan for oppussingen/ ombyggingen avdekker at flere forhold kan behandles i en og samme søknad.

Bruk av eksperter

I planleggingen vil mange ha nytte av å investere i litt hjelp fra arkitekter, interiørarkitekter eller konsulenter. Dette kan spare deg for mange penger senere.

Arkitekter er trent til også å tenke økonomi. De kan finne løsninger som gjør det beste ut av boligen din, men som samtidig i mange tilfeller er billigere enn de løsningene du selv har kommet frem til.

Les også:

Oppussing

Håndverkere

Slik finner du riktig håndverker

Byggeregler