Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det viktigste for valget av mobilabonnement er prisen på inkludert datamengde.

Det kan være mye å spare på å velge riktig mobilabonnement. For en familie med for eksempel fire forskjellige abonnement kan det bli riktig mye å spare.

Momentene som avgjør abonnementvalget

Det er mange momenter som avgjør hva du skal velge. Her er momentene som har betydning:

 • Datamengde inkludert.
 • Datarollover: Om datamengden du ikke har brukt en måned blir overført til neste
 • Datapakker: Hvilke pakker for ekstra data, og til hvilken pris.
 • Pris på samtaleminutter, sms, mms, og data utover det som er inkludert. Har ingen betydning når det er fri bruk.
 • Hastighet: Har ingen betydning lenger siden alle har fri hastighet.
 • Dekning: Hvordan er dekningen der du bor og ferdes.
 • Data-SIM og tvilling-SIM: Pris, og om selskapet tilbyr dette.
 • Familieabonnement: Hvilke fordeler har man ved å koble sammen flere abonnement innen familien.
 • Ringe- og surferpriser når du er i utlandet.
 • Ringepriser til utlandet.
 • Kjøp av mobiltelefon og mobilabonnement sammen.
 • Kundetilfredshet: Hvor tilfreds er kundene i mobilselskapet.

Datamengde inkludert

For de fleste er det å vite hvor stor datamengde du bruker som avgjør hvilket abonnement som er best for deg. Abonnement som koster fra 100 kroner i måneden har gjerne fritt antall ringeminutter, sms og mms, i tillegg til en viss datamengde.

På abonnement der det er fritt antall ringeminutter, SMS og MMS er det prisen per GB (1 GB = 1000 MB) som først og fremst er avgjørende for hvilket abonnement som er best. Men det er flere kriterier som du kan lese mer om under.

Hvor stor datamengde som er inkludert i pakkeløsningene varierer fra 0,15 GB til fri bruk (lavere hastighet etter 100 GB). De månedlige prisene varierer da også med over 500 kroner.

Du kan få hjelp til å regne ut hvor stor datamengde du bruker med mobildatakalkulatoren.

I de aller billigste abonnementene er det gjerne ingenting, eller et visst antall minutter, sms, mms, og datamengde inkludert. Det som avgjør hvem som blir billigst prisene på de enkelte tjenestene.

Hvor mye du ringer og sender sms/mms til eller i utlandet kommer i tillegg i alle tilfeller. Det samme gjelder databruk i utlandet.

Dette er de beste mobilabonnementene

Smarte Penger vurderer hele tiden hvilke mobilabonnement som har de beste betingelsene i markedet. Vurderingene blir oppdatert når det skjer endringer.

Smarte Penger tester: Dette er de beste mobilabonnementene nå

Her finner du priser på mobilabonnementene

Du kan se detaljer for mobilabonnementene der samtaler, SMS og MMS er inkludert på to måter:

Mobilabonnement sortert alfabetisk (da står alle abonnementene til hvert selskap under hverandre).

Mobilabonnement sortert etter hvor mye datamengde som er inkludert i abonnementet.

Du kan også se en egen oversikt over mobilabonnementene med fri bruk av data.

Det er også noen abonnement som ikke har noe inkludert. Her betaler du en eventuell månedspris, pluss det du forbruker. Dette kan for eksempel være kontantabonnement. Her finner du listen over dem.

På «Finn billigste mobilabonnement» (Tek.no) kan du legge inn bruksmønsteret ditt, og få opp en fullstendig liste over mobilabonnementene rangert etter pris. Her er det også forhåndsinnlagte bruksmønstre, og du kan også se hvilket av disse bruksmønstrene som ligger nærmest ditt eget.

Datarollover

Med datarollover får du overført det du ikke brukte denne måneden til neste. Dette gir deg ekstra datakvote i den neste. Alle mobilselskapene har dette tilbudet.

Standarden er at du maksimalt kan overføre like mye data til neste måned, som det er på abonnementet ditt. Har du for eksempel 3 GB, kan du overføre inntil 3 GB til neste måned (har da inntil 6 GB).

I Vipps blir alt du ikke har brukt videreført ikke bare til neste måned, men i all fremtid.

Datapakker

De aller fleste mobilselskapene tilbyr egne tilleggspakker på data. Har du varierende månedlig databehov vil det bli billigere å ha et billig abonnement med lite data inkludert. Da kan du legge til en datapakke etter behov. Eventuelt at du kan svitsje mellom de forskjellige abonnementene hvis mobilselskapet tillater det.

Les mer om datapakker og prisoversikt over dette.

Hastighet

Mobilselskapene har nå gått over til fri hastighet. Mellom selskapene er det derfor ikke lenger en faktor hvilken makshastighet abonnementet har. Men det kan være forskjeller du oppnår mellom de forskjellige operatørene som Telenor, Telia, og Ice.

På abonnement med fri bruk (100 GB) har hastighet igjen blitt et tema. Abonnementene har ulik makshastighet (Mbit/s). Noen selskap har ulike priser avhengig av hvilken makshastighet abonnementet har.

Hastigheten oppgis med megabit per sekund (mbps). De høyeste hastighetene får du med 5G-abonnement. Ikke alle har fått 5G tilknytning ennå. Dette rulles fortløpende ut i landet.

Hvor høy nedlastingshastigheten er avhenger av flere forhold. For eksempel hvor mange som er koblet opp samtidig, du kommer i skyggen av fjell, er inne eller ute osv.

Data-SIM og Tvilling-SIM og

Nå som mange har nettbrett vil det for mange være praktisk å skaffe seg en data-sim. Med en data-sim kan du bruke av samme datamengden i abonnementet på en annen enhet. For eksempel i en ruter, eller nettbrett. Dette er mye billigere enn å kjøpe et eget abonnement til nettbrettet.

Med en tvilling SIM kan du bruke to forskjellige mobiltelefoner på samme nummer.

Les mer om Data-SIM og tvilling-SIM, og hva dette koster.

Familieabonnement

De fleste mobilselskapene tilbyr familie- og venner-abonnementer. Normalt er dette en gratis tjeneste, slik at det ikke er noen downside på dette. Noe som kan være upraktisk er at du får alt på en felles faktura. Men for én familie kan dette tvert imot være praktisk.

Det er nå flere som har kommet med en variant der du får en rabatt når du har flere abonnementer på samme faktura. Denne rabatten gis fra første abonnement, eller fra andre.

Dette er de forskjellige operatørenes tilbud på det som kan ha med familie å gjøre:

Chilimobil
Har ikke.

Fjordkraft
Alle i familien får såkalt fordelspris (som i praksis er normalprisen).

Ice
Har ikke direkte et familieabonnement. Men Rollover Deling kan brukes innen familien (og til andre), slik at for eksempel foreldre kan ha abonnement med mye data, og barna med minimum. Deretter kan de dele med barna det som kan gå til Rollover Deling.

MyCall
Har ikke.

OneCall
I One Call kan du ha opp til 6 familiemedlemmer i samme pakke. Med FamiliePakka har familien én felles datamengde. Denne datamengden blir fordelt av én ansvarlig. De forskjellige mengdene har en gitt pris, og for hvert medlem du legger til koster det 100 kroner i måneden. Det kan velges en datamengde fra 1 til 80 GB.

Talkmore
I Talkmore kan du ha opp til 10 familiemedlemmer i samme pakke. Med denne pakken har familien én felles datamengde. Denne datamengden blir fordelt av én ansvarlig. De forskjellige mengdene har en gitt pris, og for hvert medlem du legger til koster det 130 kroner i måneden. Det kan velges en datamengde fra 1 GB til ubegrenset.

Telenor
Ved å samle minst 3 produkter inn i Familiebonus, gis det ekstra data hver måned. Hvert produkt gir 1,0 GB ekstra data. Disse produktene gir Familiebonus: Mobilabonnement (privat og bedrift), SWAP, Mobilt Bredbånd, Bredbånd, Fiber og Hjemmetelefoni.

Alle kan være med i Familiebonus, ikke bare familie. Det er ingen grense for hvor mange som kan være med i samme Familiebonus. All bonusdata samles i en felles pott, som gruppen selv bestemmer hvordan skal fordeles.

Telia
I familieabonnementet kan du velge mellom datamengdene 3, 8, 15 og 20 GB. Mengden gjelder for hver enkelt. Det koster 249 kroner i måneden å legge til én ekstra bruker, uavhengig av datamengden. Besparelsen er null på 3 GB, 249 kroner på den største datamengden (40 GB).

Det kan også legges til ekstra bruker på ubegrenset data. Det koster 399 kroner per måned. Normalprisen for dette er 549 kroner.

Lavere priser til unge og barn

Det er mange av selskapene som tilbyr lavere priser til barn og unge. Det er forskjellige alderskrav som er gjeldende for at man skal være ung.

Det kan deles inn i to varianter:

 • Lavere priser til unge voksne, de som er under 28-30 år
 • Spesielle abonnement til barn

For noen henger lavere priser til unge også sammen med familiepakke.

Disse gir lavere priser til alle under en viss alder:

 • Fjordkraft - dobbel data i månedene april, juli, desember
 • Ice - abonnement for barn under 15 år, og voksne under 29 år
 • OneCall - Fordelene ligger i familiepakka
 • Talkmore - 15 prosent rabatt til de under 15 år. Har også familiepakke.
 • Telenor - abonnement for barn under 18 år, og voksne under 28 år
 • Telia - har abonnement for barn under 16 år
 • Xplora - abonnement tilpasset barn

Priser til utlandet, og når du er i utlandet

Når du er på reise eller ferie i utlandet har det de seneste årene blitt vesentlig billigere å surfe, eller å ringe til Norge. EU har satt maksimalpriser for hvor mye mobilselskapene maksimalt kan belaste kunden. Fra 15.6.2017 har det ikke vært noen forskjell på å ringe internt i et land i EU/EØS, eller til et land innenfor dette området.

Når du er i andre land er det ingen slike bestemmelser.

Vi kan dele inn prisene inn i fire deler på det som har med utenlandspriser å gjøre

 • Surfe i utlandet
 • Ringe hjem fra utlandet
 • Ringe til et annet land fra utlandet
 • Ringe til utlandet

Les mer om utenlandspriser, og hvilke pakkeløsninger mobilselskapene har for dette.

I Smarte Pengers utenlandskalkulator kan du se hva dette koster i de viktigste turistlandene. Kalkulatoren beregner hva det koster å ringe og sende SMS til Norge, samt databruken i utlandet.

Kjøp av telefon med abonnementsbinding

Du kan få billigere telefon hvis du binder deg opp mot et abonnement. Da vil du få et abonnement som er dyrere enn det du kunne fått enn om du bare valgte det gunstigste ut fra ditt forbruk.

Du må sammenligne hva du kan få kjøpt telefonen til (på billigste måte uten binding) tillagt hva det beste mobilabonnementet koster for deg. Dette må du sammenligne med hva du må betale for bindingsabonnementet pluss prisen for mobiltelefonen.

Bruk Mobilkjøpskalkulatoren som en hjelp til å avgjøre dette.

En annen ulempe med å inngå slike avtaler, er at du som oftest får en bindingstid på tolv måneder. Forbruksmønsteret ditt kan også endre seg en del i løpet av noen måneder, og dersom du ønsker å bytte til en billigere abonnement i løpet av bindingsperioden, må du regne med å betale et gebyr på noen hundrelapper. Gebyret du må betale avhenger av hvor lenge det er igjen av bindingstiden.

Kundetilfredshet

Det er to målinger på kundetilfredshet. Dette gjøres av Norsk Kundebarometer og EPSI. Undersøkelsene viser er det de mindre utfordrerne har de mest fornøyde kundene.

Tallene for kundetilfredsheten kan du lese her.

 

Se også:

Guide til mobilt bredbånd

Guide til bredbånd

Mobilt bredbånd - priser
Slik finner du de billigste mobile bredbånds-abonnementene, basert på ulike bruksmønstre.