Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Alt som du gjør rett før du selger, skal du vurdere ut fra om det kan forventes å gi større økning i salgsprisen enn kostnaden ved det.

Det er forskjell på hva du vil gjøre når det nærmer seg salg kontra det du vil gjøre når det er mange år igjen. Er det kort tid igjen til salg bør alle slike vurderinger gå på om det er sannsynlig at det lønner seg å gjøre akkurat dette. Men er det mange år igjen før du skal selge er hvordan du vil ha det som skal bestemme hva som skal gjøres (innenfor budsjettet da).

Det er mye du kan gjøre for at boligen stiger i verdi, men du må passe på at det er lønnsomme tiltak du gjør. Pusser du opp et rom som øker verdien med 20.000 kroner, hjelper det lite hvis kostnaden din er 30.000 kroner.

Større tiltak i huset er gjerne noe du egentlig bør gjøre lenge før du selger huset. Det er bedre å ha glede av det selv en god stund, enn å bare gjøre det i siste liten før du skal selge.

Når det er lenge til du skal selge, blir det også en uklar grense med hva du selv ønsker gjort, og det som lønner seg rent verdiøkonomisk. Skal du bo der lenge, bør du først og fremst vurdere hva du selv ønsker. Vurderer du litt større tiltak rett før du skal selge, bør du gjøre rene lønnsomhetsbetraktninger på det.

Det lønner seg å legge i mer penger i et strøk som er dyrt, for eksempel Oslo Vest. Sannsynligheten for å tjene penger på en oppussing er da større. Hvis for eksempel det å ha en fin hage øker verdien på eiendommen med 5 prosent, kan du bruke mer penger på en bolig til fem millioner enn en til 1 million kroner.

En del kjøpere vil skremmes bort av at det er en del å gjøre, de vil ha alt ferdig. Undersøkelser har vist at folk flest ønsker å kunne flytte rett inn. Andre igjen dras mot oppussingsobjekter for å kunne få det billigere. En annen fordel for kjøperen enn prisen, er at man da kan få boligen mer etter egen smak.

Sørg for å ha dokumentasjon på alt som er gjort. Til dette kan du bruke Boligmappa. Der vil du kunne legge inn dokumentasjon på alt som er gjort, eller at håndverkeren gjør det.

Dette kan lønne seg å gjøre før salg

En del ting er så billige at det ikke er noe spørsmål om det lønner seg. Dette er en del mindre ting som du selv kan fikse,

Så lenge det koster mindre å gjøre et tiltak, enn det koster, gjør du det. Hva som lønner seg, varierer med strøket du bor i.

Gjør alltid ferdig "uferdige" prosjekter. Dette vil ikke kjøpere overta.

Snakk også med eiendomsmegleren i området om hva som kan lønne seg.

Se også: Dette kan du gjøre ved visning

Bad

Et moderne bad har mye å si for prisen. Å gjøre en full oppussing av bad vil nok i de fleste tilfellene ikke lønne seg. På dyre hus og leiligheter kan det være at det kan lønne seg. Spesielt i sentrale strøk av store byer vil nok de fleste foretrekke å flytte rett inn. Skal du legge inn så mye penger som ofte et bad koster må du være sikker på at verdien øker med en del mer enn kostnaden.

Noen mindre ting kan gjøres:

Badet kan få en oppfriskning enkelt og rimelig ved å male gamle baderomsfronter. Det kan være veldig lurt, spesielt dersom du har eik- eller furuinnredning som er noen år gammel.

Rense eller bytte fugemasse om den begynner å bli gul eller sort.

Skifte eller male inventar utvalgte designelementer. For eksempel en spesiell vask, eller skap

Kjøkken

Som med bad er vil det som oftest ikke lønne seg å gjøre en full utskiftning av kjøkkenet. Og på samme måten vil det være større sannsynlighet at det lønner seg på dyre hus og leiligheter.

Tungvinte og gammeldagse kjøkken som er over 20-25 år gamle kan med fordel pusses noe opp.

Store, gamle kjøkkenskap kan fort bli pene med nye fronter. Men det må bli pent nok til at flere synes kjøkkenet da er ok. Hvis fortsatt de fleste vil foretrekke å sette opp et nytt kjøkken har det vært bortkastede penger.

Andre enkle ting som kan gjøres:

  • Olje benkeplaten, slipe den ned, eller kanskje bytte den
  • Mal kjøkkenfronter på furukjøkken
  • Bytt kjøkkenknotter

Stue

Svært mange ser etter parkett eller furugulv. De færreste liker å overta andres innbodde vegg til vegg tepper. Husk å rive ut mest mulig av det gamle underlaget hvis du legger nytt gulv. Det kan være mye under gammel linoleum og tepper som etter hvert kan gi lukt, særlig hvis det er fuktighet der.

Ny maling med en nøytral farge er lurt. Mange har suksess med å slipe gammelt tregulv. Men vær oppmerksom på at dette gulvet kan ha store sprekker. Noen synes det er svært sjarmerende, mens andre synes det er upraktisk ved vask og stygt.

Oppgradering av ildstedet. Bytt fra gammel jernovn til en moderne peis.

Vegger

Det er vanlig at veggene trenger et strøk maling eller to. Mal dem i lyse nøytrale farger slik at

Merker huller og hakk i veggene kan sparkles før de males over.

Gulv og lister

Ser gulvet slitt ut kan det lønne seg å slipe og lakke det. For eksempel med gulnet parketten.

Knirkende gulv og løse fliser må repareres. Vegg til vegg tepper og linoleumsdekke bør ofte erstattes av parkett. Tepper må uansett renses.

Sliping kan koste en del penger. Hvis du selv vil gjøre det må du være sikker på at du klarer å få det pent gjort.

Vurder også å skifte hvis det er ulike gulv.

Fjern malingsflekker

Lister som mangler, eller er i uorden skal fikses.

Dører - innvendig og utvendig

Ser de litt slitte ut, gi de et nytt strøk med maling.

Fiks slarkete håndtak.

Fiks knirk i dørene.

Elektrisk anlegg

Om det lønner seg å oppgradere et gammelt el-anlegg - for eksempel sikringsskap er et spørsmål. Sannsynligvis vil dette kunne gjøre flere kjøpere aktuelle, og derfor et sannsynlig lønnsomt tiltak.

Vinduer

Nye, tette og godt isolerte vinduer gir ikke tilbake investeringen. Du sparer oppvarmingskostnader, men det er likevel vanskelig å tjene utgiftene gjennom energisparingen. Skal du ha håp om at nye vinduer skal lønne seg, må det i alle fall gjøres selv.

Fiks punkterte vinduer.

Vask vinduene.

Tak inne og ute

Sjekk om det innvendige taket trenger en oppfriskning.

Kanskje bør det byttes ut gamle taklamper.

Ute:

Bytt ødelagte taksten, sjekk at skjøtene er tette, om det ligger tjærepapp, gå gjerne over med ny tjære og sjekk nedløpsrør og vindskier.

Er taket veldig gammelt og ser slitent ut, kan det muligens lønne seg å legge nytt. Spesielt hvis du kan få gjort det på dugnad (med god nok kompetanse). Et dårlig tak får du likevel fratrekk for i taksten. Og det tar budgiverne hensyn til.

Utvendig vegg

Trenger huset maling utvendig, lønner det seg å gjøre dette. Enda oftere trenger vinduskarmene en overhaling.

Det bør uansett alltid vaskes.

Hage, garasje og gjerder

Hold det i orden utendørs. Ha generelt en velstelt hage og gårdsplass, det øker helhetsinntrykket av boligen din.

Men ikke sett i gang omfattende planering og beplantning, det svarer seg sjelden. Det kan kanskje lønne seg å kutte vekke noen busker for å øke bruksarealet ute,

Har du hage, reparerer eventuelle gjerder og porter, gi dem et malingsstrøk. Pynt gjerne med potter og lignende.

  • Rydd ute
  • Klipp plenen
  • Luk blomsterbed
  • Trim hekken
  • Vask terrassen med terrassevask
  • Rydd i boder og garasje

Ekstra soverom

Hvis det er mulig kan det gi en stor verdiøkning ved å bygge et soverom ekstra. Spesielt i leiligheter betyr mye å gå for eksempel fra en to roms til en treroms. Dette kan for eksempel gjøres ved å flytte kjøkkenet inn i stua, eller bygge om en bod til et soverom.

Men også i eneboliger kan dette ha stor betydning, spesielt hvis det er få soverom i det fra før.

Å få et soverom ekstra er utvilsomt det som gir best verdiutvikling

Loft

Loftet kan i likhet med kjelleren, innredes i noen tilfeller til boareal. Et hjemmekontor på loftet kan være smart. I alle tilfeller bør det innredes med lys og gulv slik at det kan brukes som lagerrom.

Utbygging av loft kan ofte bli for dyrt i forhold til det du får igjen hvis taket skråner. Dermed ender du ikke opp med så mange kvadratmeter.

Se definisjonene av boligareal.

Dette kan du gjøre rett før du selger bolig

 

Se også:

Lag en god oppussingsplan - spar penger

Guide til kjøp av håndverkertjenester

Få detaljert anbud av håndverkeren

Hva kan du gjøre rett før du selger