Mange mener at oppussingsprosjekter alltid tar dobbelt så lang tid som man tror og blir dobbelt så dyre. Dette gjelder bare for dem som ikke gjør hjemmeleksen.
Med en skikkelig plan får du få eller ingen overraskelser, og du evner å holde kontroll med kostnadene og tidsbruken. Planen din skal inneholde følgende punkter:
- Mål for sluttresultat
- En planlagt rekkefølge av delprosjektene
- En planlagt tidsbruk på alle delprosjektene
- Et budsjett
Dette gjelder for prosjekter som er litt mer komplekse enn bare å fikse på et par ting.
Gevinsten av en totalplan er full oversikt som gir effektivt arbeid, lavere håndverkerkostnader og billige materialer gjennom store innkjøp.
Planlegging er viktig
Det er viktighet å planlegge oppussingsprosjekter før du kjøper så mye som en spiker. Vi mener ikke at du skal planlegge deg i hjel hvis jobben er å male en vegg. Men oppussingsprosjektet skal ikke være så veldig stort før planen kommer til nytte.
Jo større prosjekter, jo viktigere er det å planlegge og jo mer omfattende og detaljorientert må planen bli. Du må ansette deg selv som prosjektleder og entreprenør. Det må lages en totalplan på hele prosjektet. Du må målsette sluttresultatet, planlegge rekkefølgen og tidsbruken av alle delprosjektene og du må budsjettere kostnadene.
Særlig gjelder dette hvis noe av det du skal gjøre krever godkjenning etter plan og bygningsloven. Det er dyrt og ufattelig tidkrevende å måtte gjennomføre to søknadsprosesser hvis en totalplan for oppussingen/ ombyggingen avdekker at flere forhold kan behandles i en og samme søknad.
Bruk av eksperter
I planleggingen vil mange ha nytte av å investere i litt hjelp fra arkitekter, interiørarkitekter eller konsulenter. Dette kan spare deg for mange penger senere.
Arkitekter er trent til også å tenke økonomi. De kan finne løsninger som gjør det beste ut av boligen din, men som samtidig i mange tilfeller er billigere enn de løsningene du selv har kommet frem til.
En slik plan gjør også at du kan tenke stort. Du kan effektivisere arbeidet og spare tid og penger ved for eksempel at forholdene er maksimalt lagt til rette for de håndverkerne du er nødt til å søke hjelp hos. Vet du hva som skal gjøres, kan du også beregne mengden av materialer som skal kjøpes inn. Gjør du ett innkjøp eller legger frem material-listen med planlagt innkjøp hos byggevareleverandøren, kan du oppnå rabatter som du bare trodde var forbeholdt de proffe.
Ethvert oppussingsprosjekt innebærer også rivning. Bare i rivningsprosessen kan du spare mye ved å planlegge skikkelig slik at mest mulig kan kastes samtidig. Leie av containere er dyrt, og uspiselig dyrt hvis de kjøres bort halvfulle.
Særlig tidsbruk blir etter hvert et forferdelig slit. Har du full oversikt over alt som skal gjøres, kan du lettere finne ut hva du skal sette bort til andre. Enten fordi du selv ikke har tid, eller fordi du ikke kan. Dette er viktig. Du må velge de oppgavene du behersker og som det er mest rasjonelt at du utfører. Da sparer du samtidig mest penger, og du slipper å finne deg selv grepet av panikk med tom konto og en halvferdig bolig.
Hva skal du selv gjøre
Alle disse oppgavene klarer de fleste hobbysnekkere. Men oppgaven det er rasjonelt å sette bort, er sparkling. Enhver som tror han kan sparkle raskt og pent, bør se en maler i aksjon. Er boligen av litt størrelse slik at det er mye vegg som skal sparkles, sparer du enormt med tid og får et mye bedre resultat ved å sette bort jobben. Dette arbeidet er en liten del av alt som skal gjøres. Budsjettet vil vise at du har råd til å sette bort akkurat denne arbeidsoppgaven.
Slik må du gjennomgå alt som skal gjøres, og identifisere de enkelte oppgavene. Med et edruelig forhold til egen kompetanse og tid er det dermed mulig å plukke ut oppgavene du bør la håndverkerne utføre. Siden du vet hvilke oppgaver håndverkerne skal gjøre hos deg i god tid før arbeidet skal utføres, har du også mulighet til å innhente anbud for den enkelte oppgave. Vi kan tenke oss at du skal pusse opp badet.
Typiske oppgaver du må/bør sette bort er røropplegg, strømopplegg, støping av gulv, legging av membran og kanskje montering av nytt interiør. Det du kan klare selv er rive det eksisterende badet, klargjøring av vegger, det vil si rupanel/gips, flislegging og tak. Nå vet du hvilke håndverkere du trenger og du kan hente inn tilbud fra flere av dem. Hvis badet i tillegg bare er en del av et større oppussingsprosjekt, kan det tenkes at du trenger noen av baderomshåndverkerne også andre steder. Med en konkret arbeidsliste for den enkelte håndverker, får du mer eksakte anbud som er lettere å sammenligne.
Et annet og ikke helt uvesentlig økonomisk poeng, er nettopp dette med å ha et edruelig forhold til egen kompetanse. De fleste av oss hobbyhåndverkere må innrømme at vi har en tendens til å overdrive våre evner. Når vi i ettertid studerer resultatene av vår innsats, må vi innrømme at alt ikke er like pent utført. Det hjelper ikke å være aldri så stolt av egen flislegging, hvis alle andre synes resultatet mest av alt vitner om en full mann som har gått amok med fugemassen og silikonsprøyta. Dette reduserer selvfølgelig verdien på boligen ved salg. Det kan med andre ord være økonomi også i det å innse egen begrensning selv om håndverkeren koster litt.
Totalplanen vil også føre til at det er lettere å planlegge vennedugnader. Venner er nesten alltid velvillig innstilt til å ta i et tak, men moderne mennesker har dårlig tid. Med god planlegging vet du når en rivningsjobb skal gjøres, et betonggulv pigges opp eller et tak stenlegges osv. I god tid bør du ha sørget for å ha skaffet deg et arbeidslag med kraft i.
En totalplan tvinger deg også til å tenke gjennom hva du på lang sikt har planlagt å gjøre med boligen. Mange av oss har begynt oppussingen i ett rom, og tenkt at det skal bli med det rommet. For så å se at oppussingen sniker seg som et virus videre i boligen fra rom til rom. Og kanskje til slutt funnet ut at det rommet man begynte med må bygges om eller åpnes opp mot andre rom. Eventuelt innsett midt i oppussingsprosjektet at materialene eller fargene man begynte med ikke kan brukes andre steder, og dermed kanskje blitt tvunget til å endre materialvalget eller fargene man startet med.
Gratis eksperter
Interesseforeningene til håndverkerne, produsenter av bygningsmaterialer og en rekke andre har tilgjengelige eksperter som alle kan bruke. Tjenestene er som oftest gratis. Dette er god hjelp for enhver hobbyhåndverker. Så lenge du har helt konkrete problemstillinger, får du konkrete svar og råd.
Les mer om oppussing:
Guide til kjøp av håndverkertjenester
Lønnsomheten av et tilbygg på boligen
Få detaljert tilbud av håndverkeren