Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Bad med hvite fliser på veggene.

Ved oppussing kan det være lønnsomt å tenke litt kjedelig.

Du har kanskje vært på visning og undret deg over hvordan noen en gang i tiden valgte slik grufulle grønne fliser som er en plage for øye. Svaret er at de flisene som gjerne er gyselige i dag en gang var den hotteste moten. Enhver boligkjøpers første tanke er at disse flisene må skiftes ut. Og tankene leders raskt videre til at hele badet egentlig bør renoveres. Og alle vet at det er svimlende dyrt. I alle fall over 100 000 kroner.

Planlegger du å selge boligen, at den typisk er et sted på veien i ditt boligliv, bør du være forsiktig med å bruke hotteste mote. Det samme poenget gjelder egentlig også dem som ikke planlegger å selge da uforutsette hendelser kan dukke som gjør at man skifter bolig likevel.

Ved valg av fliser på bad kan det være smart å tenke langsiktig og velge tidløst, altså hvitt. Forhør deg også med fagfolk i butikken med hvilke andre farger som er tidløse, som holder stand år etter år.

Badets levetid er langt. Varmekablene er gjerne den kritiske faktor og har en levetid på 25-30 år.

Planlegger du å selge boligen om noen år?

Det er mye du kan gjøre for at boligen stiger i verdi, men du må passe på at det er lønnsomme tiltak du gjør. Pusser du opp et rom som øker verdien med 20.000 kroner, hjelper det lite hvis kostnaden din er 30.000 kroner.

Større tiltak i huset er gjerne noe du egentlig bør gjøre lenge før du selger huset. Det er bedre å ha glede av det selv en god stund, enn å bare gjøre det i siste liten før du skal selge.

Når det er lenge til du skal selge, blir det også en uklar grense med hva du selv ønsker gjort, og det som lønner seg rent verdiøkonomisk. Skal du bo der lenge bør du først og fremst vurdere hva du selv ønsker. Vurderer du litt større tiltak rett før du skal selge, bør du gjøre rene lønnsomhetsbetraktninger på det.

Oppussinger av små leiligheter gir ofte tap

Eier du en liten leilighet hvor unge førstegangskjøpere er den typiske målgruppen, må du være tilbakeholden med store investeringer. Førstegangskjøpere har nemlig minst kunnskap om kostnadene ved pusse opp et bad eller kjøkken og er derfor (i snitt) lite villig til å betale hva det faktisk koster.

Det er særlig boliger rettet mot godt voksne at større investeringer kan lønne seg. Det er gjerne først når man har pusset opp et bad eller kjøkken man kjenner kostnaden. Og ikke minst alt kaoset det medfører.

Bad

Et godt bad er viktig for prisen. Bare tanken på å pusse opp et bad skremmer mange. Både fordi det krever mye fagfolk, som murer, rørlegger og elektriker, samt at det å bo i en bolig samtidig som man pusser opp badet ganske enkelt er et mareritt. Velger du rimelige løsninger, er det mulig å få investeringen igjen. Men kun dersom boligen er rettet mot «voksne» boligkjøpere.

De fleste synes et nyoppusset lite baderom er bedre enn et slitent stort et. Man trenger på ingen måte å overdrive investeringene. Men utvalgte designelementer, for eksempel en spesiell vask, kan meget vel være noe folk på visning biter seg merke i og husker.

Kjøkken

Tungvinte og gammeldagse kjøkken som er over 20-25 år gamle kan med fordel pusses noe opp. Gjør du mye av jobben selv og velger rimelige løsninger, kan du klare deg under 30.000 kroner.

Store, gamle kjøkkenskap kan fort bli pene med nye fronter. Eksklusive løsninger med dyre tresorter får du neppe tilbake.

Et helt nytt kjøkken kan du ikke vente å få tilbake.

Stue

Svært mange ser etter parkett eller furugulv. De færreste liker å overta andres innbodde vegg til vegg tepper. Husk å rive ut mest mulig av det gamle underlaget hvis du legger nytt gulv. Det kan være mye under gammel linoleum og tepper som etter hvert kan gi lukt, særlig hvis det er fuktighet der.

Bor du i blokk, bør du tenke på naboen under. Støyen øker ofte betraktelig hvis du legger parkett eller annen plank. Legg isolasjon under.

Ny maling med en nøytral farge er lurt. Mange har suksess med å slipe gammelt tregulv. Men vær oppmerksom på at dette gulvet kan ha store sprekker. Noen synes det er svært sjarmerende, mens andre synes det er upraktisk ved vask og stygt.

Vinduer

Nye, tette og godt isolerte vinduer gir ikke tilbake investeringen. Du sparer oppvarmingskostnader, men det er likevel vanskelig å tjene utgiftene gjennom energisparingen. Skal du ha håp om at nye vinduer skal lønne seg, må det i alle fall gjøres selv.

Kjeller

Mange små boder er ofte ikke lenger nødvendig, slå dem sammen til større rom. Bygger du et kjølerom i kjelleren, kan det meget vel svare seg.

Kjelleren er ofte et egnet sted for å utvide boligens boareal. Er takhøyden stor nok og det fins rømningsveier, er gjerne en ny kjellerstue svært lønnsomt. Med dagens boligverdier som gir 20 til 30.000 kroner per kvadratmeter, skal du sløse fælt med pengene om det ikke skal lønne seg å gjøre om en råkjeller til en peisestue.

Er kjelleren stor nok og kravene til hva som aksepteres som boligareal oppfylt, er det mange som har tjent gode penger på å innrede en kjeller til en utleieleilighet. Både mens de selv har bodd i boligen, og ved salg. Svært mange kjøpere kalkulerer inn leieinntekter når de byr.

Fuktighet i kjeller kan man gjøre noe med. Enten ved å sette inn lufteluker, eller vurdere om grunnmuren bør dreneres bedre på utsiden. I følge avhendingsloven plikter du å fortelle potensielle kjøpere hvis det er fukt i kjelleren. Og da er det mange kjøpere som stikker halen mellom bena og reiser sin kos.

Badstue er svært behagelig å ha for mange, men har en tendens til å ende som lagerrom. Det er et dyrt lagerrom.

Se definisjonene av boligareal.

Loft

Loftet kan i likhet med kjelleren, innredes i noen tilfeller til boareal. Et hjemmekontor på loftet kan være smart. I alle tilfeller bør det innredes med lys og gulv slik at det kan brukes som lagerrom.

Utbygging av loft kan ofte bli for dyrt i forhold til det du får igjen hvis taket skråner. Dermed ender du ikke opp med så mange kvadratmeter.

Se definisjonene av boligareal.

Tak

Taket er husets hjerte står det i byggebrosjyrer. Og det er nok riktig. Bytt ødelagte taksten, sjekk at skjøtene er tette, om det ligger tjærepapp, gå gjerne over med ny tjære og sjekk nedløpsrør og vindskier.

Er taket veldig gammelt og ser slitent ut, kan det muligens lønne seg å legge nytt. Et dårlig tak får du likevel fratrekk for i taksten. Og det tar budgiverne hensyn til.

Isolering

Isolering kan du ikke regne med å få tilbake når du selger boligen. Riktignok er sjansen større i dag ettersom energimerking av boliger er påbudt ved salg. Det synliggjør boligens isolering bedre. Men det koster for mye, og undersøkelser viser at boligkjøperes vektelling av boligens energiforbruk fortsatt ikke samsvarer med dens økonomiske betydning.

Det fins firmaer som er spesialister på å blåse inn ny isolasjon i veggen. Du kan sjekke prisen for et slik jobb. Men husk at mange av husene i Norge er bygget like etter krigen. Den gang var det mangel på alt, inkludert byggevarer. Mange av husene er satt opp solid nok, men mangler for eksempel innvendig panel. Hvis du da blåser inn isolasjon kan du risikere at veggene inne i huset ditt buler innover.

Men hvis du likevel skal pusse opp vegger innendørs, er det smart å rive deg helt inn til reisverket slik at du kan legge inn isolasjon. Er veggene for smale, bør du lekte ut slik at du kan få på plass tykkere isolasjon.

Elektrisk anlegg

I avhendingsloven er det opprettet et objektivt krav til tidligere eier at det elektriske anlegget er i orden. Selv om du ikke visste om feil ved det når du selger, blir du ansvarlig for å rette opp i feilene.

Feil i elektriske anlegg er dessuten farlig. Med andre ord: Rett feil med én gang. Hvorvidt det lønner seg med fancy utstyr og morsomme dimmere overalt, er tvilsomt.

Hage, garasje og gjerder

Hold det i orden utendørs, det øker helhetsinntrykket av boligen din. Men ikke sett i gang omfattende planering og beplantning, det svarer seg sjelden.

Spesielt om tilbygg

Ofte kan det svare seg å bygge på boligen din. Du får mer for hver kvadratmeter du når du selger, enn det koster deg å bygge på den samme kvadratmeteren. Hvis du i tillegg gjør mye av arbeidet selv, kan det være veldig lønnsomt. Særlig hvis du øker boligens størrelse fra en typisk bolig som passer til et par uten barn eller med ett spedbarn (80-100 kvadratmeter), til at det passer til en familie som har to eller tre større barn (120-140 kvadratmeter).

 

Les mer om boligsalg:

Hva kan du gjøre rett før du selger

Dette kan du gjøre ved visning