Kjøper du noe fra utenlandske nettbutikker, må du passe på at du regner med eventuell moms og toll.

Det er praktisk å handle fra nettet - og i mange tilfeller kan du også spare penger på det. Men handler du i nettbutikker som er registrert i utlandet, må du huske på avgiftsreglene, ellers kan du få deg en overraskelse når du får se den endelige regningen.

I utgangspunktet er nemlig alle varer som importeres til Norge - og dermed også varer som du har kjøpt fra utenlandske nettbutikker - avgiftspliktige.

Med andre ord - du må regne med å betale toll og moms på varene.

Unntakene

Det finnes riktignok noen unntak fra denne regelen.

Dersom pakken har en verdi på under 200 kroner, slipper du å betale avgifter. Det gjør ikke noe om frakten gjør at den totale summen kommer over 200. Kjøper du en DVD som koster 170 kroner og frakten koster 40 kroner, slik at totalsummen blir 210 kroner, slipper du altså å betale tilleggsavgifter.

Det er også et unntak for bøker importert fra utlandet av privatpersoner som skal ha boken/bøkene selv. Altså, du slipper å betale moms og toll på bøker kjøpt i utenlandske nettbutikker.

Ikke glem momsen

Men overstiger sendingen 200 kroner, må du altså betale avgifter. Mange har gått på en smell ved å kjøpe varer - for eksempel enn fin veske eller et kamera - til flere tusen, og så ikke regnet med momsen på 25 prosent i totalsummen.

Toll og avgifter beregnes ut ifra summen av:

- varens verdi

- fraktkostnader for sending av varen

- eventuelle forsikringskostnader for sendingen

Fortolling

Vær oppmerksom på at firmaet som leverer varen til deg (for eksempel Posten) tar et gebyr for å fortolle varen for deg. Dette gebyr ligger vanligvis på mellom 100 og 200 kroner.

I noen tilfeller vil du også kunne fortolle varene selv. Dette kan du gjøre på skatteetatens nettsider, men vær oppmerksom på at dette bare gjelder varer til en verdi mellom 200 og 1000 kroner, og som det ikke kreves spesiell tillatelse for å importere (se lenger ned).

Mange varer som det er vanlige å kjøpe fra utlandet er tollfrie, for eksempel dvd-er, cd-er, elektroniske produkter, kamera, kosmetikk, barnevogner, sko og bildeler. Klær derimot må du betale toll på.

Forbudt å importere

Det er noen varer du ikke har lov til å importere til Norge uten en spesiell tillatelse, nærmere bestemt gjelder dette disse varene:

  • Tobakksvarer
  • Legemidler
  • Våpen
  • Planter
  • Dyr
  • Matvarer

 

Se også:

Netthandel

Tollregler ved netthandel

Tollkvoten

Kalkulatorer:

Netthandelskalkulator import
Kalkulatoren beregner hva du må betale i toll og mva på det som er vanlig å privatimportere.

Smuglerkalkulator
Kalkulatoren beregner hva du får i bøter, innenfor rammen av forenklede forelegg, ved å ta inn mer enn kvoten tillater.