Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det kan koste deg over 1.700 kroner å være litt forsinket med betalingen av lisensen, årsavgiften og Lånekasseregningene.

Det er aldri noen god idé å betale regningene for sent - men det er en særdeles dårlig idé å ikke betale regninger til statlige instanser i tide.

Under har vi laget en tabell som viser hva du må ut med hvis du overskrider betalingsfristen til tre statlige instanser, som mange av oss må betale til i løpet av et år. Vi har også lagt inn i tabellen hva du maksimalt må betale i purregebyr til private betalingsmottakere.

  Betalingsmottaker Betalingsfrist (-er) 1. gangs purregebyr2012   (pr. gang)
  NRK 31. januar og 31. juli 193,51
  Lånekassen 15. februar, 15. mai, 15. august og 15. november 280
  Tollvesenet (årsavgiften) 20. mars 250*
  Andre regninger -- 62

*Eiere av moped, traktor, taxi, veteranbil og elbil må ut med 50 kroner ved for sen betaling.

Det årlige kringkastingsavgiftsbeløpet - eller lisensen - er for ordens skyld på 2580,12 kroner i 2012, mens årsavgiften for en vanlig personbil er på 2885 kroner.

Nesten to tusen kroner totalt

Er du et økonomisk rotehue, og ikke klarer å betale innen noen av disse fristene, betyr dette store ekstrainntekter til staten i form av purregebyrer fra deg.

Legger vi sammen purregebyrene for alle regningene - altså to til NRK, fire til Lånekassen og én til Tollvesenet - blir det nemlig nærmere to tusen kroner, eller nøyaktig 1757,02 kroner.

1323 kroner mer til staten

«Vanlige» betalingsmottakere - eller ikke-statlige, om du vil - har ikke lov til å ta mer enn 62 kroner i førstegangs purregebyr i 2012. Det betyr at dersom du fikk purregebyr på syv «vanlige» regninger - det samme som i vårt regneeksempel med statlige betalingsmottakere - så ville det samlede purregebyrbeløpet ikke kommet opp i mer enn 434 kroner.

Det vil altså si at du må betale hele 1323 kroner mer i purregebyrer til staten enn til private aktører - for samme antall regninger.

Hvis du fortsatt ikke betaler

Dersom du heller ikke får somlet deg til å betale etter å ha mottatt førstegangs purring, betyr det at du må punge ut med enda større summer.

Hvis du ikke betaler tidsnok til Lånekassen - og heller ikke søker om betalingsutsettelse - får du et varsel om oppsigelse av lånet (se faktaboks) som koster deg ytterligere 490 kroner i gebyr.

Dersom NRK ikke får sitt etter purringen, får du først et inkassovarsel. Betaler du ikke da heller, blir kravet oversendt Statens Innkrevingssentral for tvangsinndrivelse. En eventuell tvangsinndrivelse koster deg 860 kroner (ett rettsgebyr - se faktaboks)

Hvis du ikke betaler årsavgiften etter at purringen er mottatt, vil Tollvesenet vedta avskilting av kjøretøyet. Det betyr at du må betale årsavgift, tilleggsavgift og rundt en tusenlapp i gebyr (se faktaboks) før du kan registrere kjøretøyet på nytt.

Velg AvtaleGiro eller eFaktura

Hvis du har for vane å glemme å betale regninger i tide, kan det være lurt å opprette AvtaleGiro- eller eFaktura-avtaler med dem du betaler til. Slike avtaler kan du også få med de tre nevnte statlige instansene.

NRK tilbyr AvtaleGiro, mens Tollvesenet tilbyr både eFaktura og AvtaleGiro.  

Merk at dersom du vil betale årsavgiften for 2012 med eFaktura eller AvtaleGiro, må du opprette avtalen senest i dag, 30. januar.

Du kan opprette AvtaleGiro-avtale i nettbanken din, eller ved å ta kontakt med banken din.

Lånekassen tilbyr en eFaktura-løsning, som vil si at du må klikke ok i nettbanken din for at den skal bli betalt. Men du kan også få en påminnelse på e-post om at regningen ligger klar i nettbanken.

 

Se også:

Betalingsproblemer

Betal disse regningene først

Inkasso

Kalkulator:

Inkassokalkulator
Kalkulatoren viser hvor mye det koster deg å være forsinket med betalingen.