Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Overskrider du den nye tollfrie grensen med bare 1 krone, fordyres umiddelbart varen med 65 prosent.

De nye reglene for netthandel fra utlandet hevet den tollfrie grensen til 350 kroner, men samtidig ble fraktkostnadene innlemmet i handlebeløpet. Nettbutikker som tilbyr fraktfri levering er derfor mer attraktive enn noen gang.

Utgjør frakten 150 kroner er du like langt som før. Koster frakten mer enn 150 kroner, kommer du dårligere ut med de nye reglene. Koster frakten mindre enn 150 kroner, kommer du gunstigere ut med de nye reglene. Men det aller best er å finne en nettbutikk med gratis frakt!

  • Gammel regel: Handel inntil 200 kroner er tollfritt. Frakt holdes utenfor handlebeløpet.
  • Ny regel i 2015: Handel inntil 350 kroner er tollfritt, men frakten inkluderes i handlebeløpet.

Med tollfri grense menes at du slipper norsk merverdiavgift på varen. Utenlandsk mva er i de fleste tilfeller lagt på prisen i den utenlandske nettbutikken. I tillegg til at du slipper norsk mva, unngår du også avgiftene til selve tollbehandlingen. Tollbehandlingen koster 140 kroner hos Posten. Dvs forenklet fortolling, som gjelder fra 350 inntil 3.000 kroner. Over 3.000 kroner gjelder ordinær fortolling som koster 288 kroner hos Posten. Men det er grensen på 350 kroner som er den interessante. Der er kun den som kan gi fritak for norsk mva og tollbehandlingsgebyret.

Varens kostnad øker fra 350 kr til 579 kr når grensen overskrides

Eksempel med de nye reglene:

Varen + frakt koster 350 kroner: Du betaler da null i norsk mva og null i fortollingsgebyr. Varen koster deg derfor kun 350 kroner (på grunn av valutakursenes bevegelser bør du ikke satse på å treffe akkurat på det tollfrie beløpet, men legge deg litt under).

Varen + frakt koster 351 kroner: Du betaler da både mva og fortollingsgebyr: 351 x 25 % = 88 kroner. Fortollingsgebyret utgjør 140 kroner. Totalt vil varen koste: 351 + 88 + 140 = 579 kroner.

Den ene kronen fordyret varen med 65 prosent.

Du kjøpe en lyspære i Kina fraktfritt

Fraktkostnadene fra utenlandske nettbutikker er gjerne svært lave, og enkelte nettbutikker har faktisk gratis frakt. For eksempel er den store kinesiske nettbutikken dealextreme.com uten fraktkostnader. Butikken er en form for verdens største Clas Ohlson butikk. Også nettbutikken lookfantastic.com har gratis frakt. Butikken selger kosmetikk, etc.

Null i frakt betyr at det er billigere å bestille en lyspære fra Kina til 10 kroner enn å handle den på en norsk nettside med fraktkostnader! Men det tar lenger tid å frakte lyspæren fra Kina, 7-10 dager.

Derfor er frakten gratis

Årsaken til at en kinesisk nettbutikk kan sende en lyspære til Norge uten å ta betalt for frakten ligger i en gammel avtale, den såkalte Verdenspostkonvensjonen, som også Norge er en del av. Det er UPU, Verdenspostforeningen, som står bak avtalen. 

Hensikten den gang avtalen ble inngått var å gjøre det mulig for fattige land å sende post til et høykostland som Norge. Avtalen ble laget før internetts tidsalder. I dag utnyttes den for fullt av globale nettbutikker. Regningen for frakten må medlemmene betale i etterkant, blant annet Posten.

Valutakursen

Når du kjøper noe i utenlandsk valuta er det Tollvesenets egne valutakurser som gjelder. Valutakursene finner du her. Dette kan gi et litt forskjellig resultat enn om du benytter deg av en dagsfersk kurs. Det er fortollingstidspunktet og ikke kjøpstidspunktet som avgjør hvilken kurs som skal benyttes.

Tollvesenet legger til grunn valutakursen som gjelder på det tidspunktet de mottar pakken. Valutakursen kan derfor ha endret seg i din disfavør slik at verdien på varen(e) har bikket over grensen. Det eneste du kan gjøre for å sikre deg mot dette er ikke å legge seg for tett inntil grensen. Bak inn en viss sikkerhetsmargin.

Utenlandsk moms

De fleste varene du kjøper i utlandet er inkludert utenlandsk moms. Som regel er det ingenting du kan gjøre med det og derfor behøver du bare å forholde deg til prisen i nettbutikken. Det er landets regler og momssatser som gjelder. Enkelte nettbutikker i enkelte land tilbyr refusjon av moms på kosmetikk. Det vil være opplyst i nettbutikken.

Normalt må du betale merverdiavgift

Overstiger sendingen 350 kroner, må du betale merverdiavgift for hele beløpet. Kjøper du for eksempel en vare som koster deg 1000 norske kroner, vil merverdiavgiften bli 25 prosent av dette. Den totale importprisen blir da 1250 kroner, eks frakt. For matvarer er satsen 15 prosent.

De færreste varer fra utlandet har toll. Gebyret på 140 kroner er kun et gebyr for å mva-behandle varen, og er egentlig ikke toll.

Avgiftsgrunnlaget for toll og avgifter beregnes slik:

  Varens verdi
+ Fraktkostnader
+ Forsikringskostnader
= Varens totalpris

Enkelt å beregne selv med Smarte Pengers kalkulator

Du kan regne ut hva du må betale i avgifter med importkalkulatoren for netthandel.

Merverdiavgift du betaler i utlandet er med i grunnlaget for betaling av toll og merverdiavgift. I noen tilfeller har butikker i utlandet lov til å selge mva-fritt til utlandet.

Toll

De fleste varer som er vanlige å kjøpe fra utlandet er tollfrie, for eksempel dvd-er, cd-er, elektroniske produkter, kamera, kosmetikk, barnevogner, sko og bildeler. Men på mange typer klær må du betale toll på mange typer klær. Det samme gjelder mat grunnet norsk landbruks importvern.

Dette er klesplaggene som du må betale toll på:

Klesplagg Sats
Babyklær opp til str 86 10,7%
Babyundertøy opp til str 86 6,9%
Bluse 10,7%
Bukse 10,7%
Drakt 10,7%
Dress 10,7%
Genser, vest og lignende 10,7%
Hansker, vevde 6,4%
Jakker 10,7%
Joggebukse 10,7%
Pledd, tepper av tekstiler 11,2%
Skjerf, sjal 5,9%
Skjerf, strikket 10,7%
Skjorte 10,7%
Slips 6,6%
T-skjorte, piquet-trøye 10,7%
Undertøy, BH, hofteholder 6,9%
Undertøy, underbukse, truse 10,7%
Votter, vanter (strikket) 7,0%

På matvarer er det en rekke forskjellige tollsatser. Disse er ikke tatt med her.

Fortolling

I noen tilfeller vil du også kunne fortolle varene selv. Dette kan du gjøre ved å møte opp selv eller å bruke Tollvesenets elektroniske fortollingsløsning. Denne løsningen gjelder bare for varer til en verdi mellom 350 og 1000 kroner (ink frakt), og som det ikke kreves spesiell tillatelse for å importere. Det er heller ikke sikkert at du sparer noe på det, fordi transportøren ofte tar det samme gebyret for bare lagring som for lagring og fortolling. Derfor er det like greit å droppe å gjøre dette selv.

Retur og bytte

Du kan få avgiftene returnert hvis selgeren gir deg en ny vare i bytte, og du fortoller den inn i Norge. Du får også avgiftene tilbake hvis selgeren godtar å heve kjøpet.

  • Ved søknad om avgiftsrefundering må du oppgi følgende:
  • Navn og adresse
  • Kort forklaring om hvorfor du søker refusjon
  • Kopi av faktura
  • Dokumentasjon som bekrefter at varen har blitt fortollet inn til Norge
  • Dokumentasjon som bekrefter at varen har blitt sendt ut av Norge
  • Dokumentasjon fra selger som bekrefter at du får pengene igjen
  • Kontonummer for tilbakebetaling

Du får ikke refundert fortollingsgebyr, eller beløp under 100 kroner.

Gaver sendt fra utlandet

Hvis du får tilsendt en gave fra en privatperson i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien er under 1.000 kroner. Forutsetningen er at den skal brukes av deg eller din familie.

Det er enkelte varer som ikke kan sendes som gaver. Dette gjelder for eksempel for alkoholholdige drikkevarer, matvarer og tobakksvarer.

 

Les mer om netthandel:

Sikker netthandel

Klage på utenlandskjøp

Kjøpsforsikring i kredittkort

Kalkulatorer:

Importkalkulator for netthandel
Kalkulatoren beregner hva du må betale i toll og mva på det som er vanlig å privatimportere.

Tollkalkulator
Kalkulatoren regner ut hva du må betale i toll ved forenklet tollbehandling.