Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Gavekort gir lite volum under juletreet. Men det er genialt på to måter.

Gavekort er en bra økonomisk vri på julegaven, selv om det neppe kan sies å være særlig oppfinnsomt. Innenfor bransjer med januarsalg kan mottaker oppnå dobbelt verdi av gaven. Genseren som i desember koster 600 kroner, legges gjerne ut på salg til 300 kroner i januar. Noen butikker tjuvstarter også med romjulssalg.

Den andre økonomiske fordelen med gavekort er nytteverdien av gaven. Tross høflighetsfrasene når gaven pakkes opp, er det ikke alltid man har bruk for det. Den ruvende helautomatiske juicepressen i børstet krom som man aldri visste at man ønsket seg, ender gjerne opp innerst i et kjøkkenskap. Et gavekort sikrer at mottakeren får noe man har bruk for.

Men kun et fåtall bransjer har januarsalg

Smarte Penger har gjennomgått alle konsumgruppene hos Statistisk sentralbyrå (SSB) for å kartlegge hvilke bransjer som holder januarsalg. Det er klær og sko som står igjen som den store salgsbransjen. Den gjennomsnittlige nedgangen synes derimot ganske beskjeden. I snitt siste fire år var prisnedgangen fra desember til januar kun 8 prosent for klær og 7 prosent for sko. Årsaken er at hovedtyngden av omsetningen tross alt er til full pris. Varene på salg har derfor betydelig større prisavslag.

Også møbelkjedene har et reelt salg som slår ut i SSBs januarstatistikk. Se tabellen under.

Dette blir billigere i januar
Klær -8%
Skotøy -7%
Møbler -7%
Tabellen viser prisendring fra desember til januar. Kilde: Smarte Penger / Statistisk sentralbyrå.

Egenskaper

Kostnader
Vær oppmerksom på at det kan være visse kostnader forbundet med noen kort, slik som blant annet Visa SpendOn (du finner den i gavekortoversikten under). Det vil kort sagt si at dersom du ikke bruker gavekortet innenfor et gitt tidsrom - for eksempel tre måneder - så må du begynne å betale et månedlig administrasjonsgebyr på ti kroner. Etter et gitt antall transaksjoner (tre, i tilfellet SpendOn), må du også betale tre kroner per transaksjon du gjør.

Dersom du ikke er klar over disse gebyrene, kan du plutselig risikere at du det er mindre igjen på kortet enn det du har trodd.

Utløpstid
Du bør også sjekke nøye hvor lang utløpstid det er på gavekortet. Mange bruker tid på å finne ut hva de skal bruke gavekortet på, og da er det dumt om de bare har noen måneder på seg før gavekortet ikke gjelder lenger.

Men dersom det ikke står noe spesielt om utløpstid på kortet, er regelen at gavekortet er gyldige i tre år.

Handle på salg
I noen butikker får man ikke brukt gavekortet på salgsvarer, og du bør derfor spørre hvilke regler butikken opererer med på dette området når du kjøper gavekortet.

Du bør også spørre om det er noen andre begrensninger på hvilke varer du kan bruke gavekortet på.

Tilgodelapp
I noen tilfeller bruker man ikke opp hele gavekortbeløpet på det produktet man kjøper, men man kan ikke da forvente å få igjen pengene som blir til overs. Det vanlige er da å få en tilgodelapp på det resterende beløpet.

Et siste tips: både giver og mottaker av gavekort bør undersøke om det står noen spesielle betingelser med liten skrift på gavekortet, så man ikke får seg noen overraskelser når man kommer i butikken.

Gavekortoversikt

Under følger en oversikt over noen av gavekortnettstedene. På noen av nettstedene får du kjøpt gavekort som kan brukes en rekke steder, mens de andre er gavekortportaler med lenker til nettsteder der du får kjøpt gavekort.

I tillegg til dette, kan du kjøpe gavekort online på nettstedene til svært mange større butikkjeder i dag.

Gavekort  
dittgavekort.no Gavekort som kan brukes på nesten 100 kjøpesentre, og over 60 hoteller.
Visa Spendon Med et Visa Spendon-kortet, får du et gavekort
Du kan bruke hvor og når du vil.
Universal presentkort Gavekortet kan brukes i over 5000 butikker over hele landet
youwish.no Her kan du gi gavekort på opplevelser.

 

Se også:

Rabattsøket
I rabattsøket kan du enkelt søke gjennom over 2300 rabattavtaler. Dette kan både være rene rabatter, cashback/kickback, penger tilbake og andre fordelsavtaler. Du kan både søke etter type produkt, og etter selskaper som har rabattavtaler.

Rabattkoder
På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.

Penger tilbake
Med dette systemet får du penge tilbake på konto enten å gå via et nettsted, eller å betale med visse kort.

Deals
Via deals kan du slå til på store rabatter som gjelder i en kort periode, ofte bare en dag.