Fokus Bank tror at stadig mer mobile bankkunder kan komme til å redusere sin nettbankbruk til fordel for mobilbank og - siste skudd på den teknologiske stammen - nettbrettet.

I dag lanserer Fokus Bank sin BrettBank - som ifølge banken er Norges første «native» - altså spesiallaget - bank-app for iPad.

Det er solgt i overkant av 400.000 iPad-er i Norge, og det er da ganske sikkert enda flere iPad-brukere - i og med at flere i en husholdning kan dele på én. Fokus Bank har dermed god tro på at deres BrettBank - som forøvrig er Norges første bankapplikasjon spesialtilpasset Apples nettbrett –  skal få mange brukere.   

- Vi får jo se allerede de nærmeste dagene hvordan interessen er, men vi håper at vi på relativt kort tid skal få 3000 til 5000 brukere, forteller Asbjørn Bredesen, direktør for salg og markedsføring i Fokus Bank, til ABC Nyheter. 

Mer mobile kunder

Tall fra Fokus Bank viser at når det kommer til banktjenester, så taper skranke og telefonbank terreng i forhold til nettbank og mobilbank. Antall overføringer på telefonbank har nesten blitt halvert - fra over 40.000 til under 25.000 - siden januar 2008. Antall overføringer med mobilbruk har derimot gått fra 0 i mai 2009 til nesten 70.000 i oktober 2011.

Bruken av nettbank flater ut for Fokus' kunder, og banken mener dette kan tyde på at kundene blir enda mer mobile - og at en nettbanknedgang vil komme når nettbrett-banken lanseres.

I Dagligbankundersøkelsen fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) for 2011 var nettbrett ennå ikke tatt med som eget punkt. Men tallene viste at mobilbankbruken var gått opp fra 6 prosent i 2009 til 12 prosent i 2011. I tillegg var interessen for mobilbank økt fra 23 prosent i 2008 til 33 prosent i 2011.

- Bygg banken som du vil

Sammenlignet med vanlig nettbank skal BrettBanken være veldig intuitiv, ved at man for eksempel kan dra de forskjellige elementene med fingeren. Du kan rett og slett bygge opp bank-skjermbildet akkurat slik som du vil, lover Fokus Bank.

- Du får også grafiske fremstillinger av det du måtte ønske. Forskjellen fra iPhone-appen er jo at skjermen er større. Dermed kan du få enda bedre oversikt, siden du kan ha oppe flere elementer samtidig, sier Bredesen.  

Noe helt nytt med Fokus' iPad-applikasjon er at du kan dra pengene fra kontoen din, og så slippe dem over riktig betalingsmottaker.

Foreløpig er altså BrettBanken bare tilgjengelig for iPad-brukere, men det er ikke umulig at det på sikt kan bli laget apper også til andre nettbrett-modeller, avslutter Bredesen.

- Endrer bankvanene våre

Sparebank1 har lansert app for iPhone og iPad, i tillegg til en mobilbankløsning på nett som er tilpasset nettbrett forøvrig.

- Mobilbanken for iPhone, iPad og Android endrer bankvanene våre. I prinsippet kan du droppe PC-en og Mac-en din, og gjøre alle banktjenestene på lesebrett eller mobiltelefon. Med mobiltelefonen er vi alltid påkoblet, sier mobilbankansvarlig i Sparebank1, Baard Slaattelid.

- Tillegg til nettbanken

Også hos Sparebank1 har bruken av Telefonbanken vært fallende, men har stabilisert seg noe siste år.

- Antall brukere av nettbanken er stabilt høyt. Vi ser, så langt, at mobilbankbrukere ser ut til å bruke mobilbanken som et tillegg til nettbanken. Altså bruker kundene mer banktjenester enn før, forteller Slaattelid.

- Banken i lomma

Også i DNB er det mange som benytter seg av banktjenester på andre plattformer enn PC.

- Det er stadig flere som vil ha med seg banken i lomma, og som bruker både mobilbank og nettbank på nettbrett. Vi tilbyr bankID på mobil, som gjør at du slipper å ha med kodebrikke over alt. Vi har mange titalls tusen kunder som bruker dette, sier informasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide.

 

Se også:

Nettbank

Nettbanksikkerhet

Brukskonto

Markedsoversikt:

Brukskontokalkulator
Kalkulator der du kan legge inn dine egne forutsetninger. Utvalget består av bankene med de gunstigste betingelsene, og hva de største bankene tilbyr.