12.000 flere byttet hovedbankforbindelse i fjor enn i 2011. Et bankbytte krever ingen stor innsats - banken gjør det meste av jobben.
I fjor var det 182.000 nordmenn som valgte å bytte sin hovedbankforbindelse, noe som er en økning på 12.000 personer fra året før.
Tallene kommer frem i undersøkelsen Norsk finansbarometer, som er gjennomført av TNS Gallup på vegne av Finans Norge.
Det var dermed fem prosent av norske bankkunder som byttet hovedbank, mens seks prosent valgte å ta i bruk en ny tilleggsbank.
Vil ha bedre lånerente
Det er førtiåringene som er ivrigst på å bytte bank, mens det foretas færrest bankbytter blant dem over 50 år.
Ved siden av service, så er det utsikter til bedre lånerente som er den mest vanlige årsaken til at folk velger å bytte bank.
– Dette viser at konkurransen mellom bankene er tøff blant annet når det gjelder service og pris, noe mange kunder vet å benytte seg av, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge i en pressemelding.
Nederst i artikkelen finner du lenker til Smarte Pengers renteoversikter
Lettere å bytte bank
Årsaken til at antall bankbytter har økt kan muligens også ha litt å gjøre med at det har blitt stadig lettere å bytte bank de siste årene.
– Interbankreglene, som er fastsatt av bransjen selv og er forpliktende mellom bankene, innebærer blant annet at både den nye og den gamle banken skal bistå for å avslutte gamle kundeforhold og etablere nye, sier Neverdal.
Tusenvis å spare
Det kan være penger å hente på å flytte lån og sparepenger til en bank med bedre betingelser, og det krever altså ikke mye tid og energi å bytte bank.
Har du lånet ditt plassert i en bank som kan skilte med lave renter, kan det bety flere tusen sparte kroner på ett år.
Med jevne mellomrom bør du sjekke hvor gode betingelsene egentlig er i din bank, sammenlignet med andre.
Bruk flere banker
Finn frem til oversikter over rentenivået i banken, hvor du kan se hvor på listen din bank ligger. Se lenker til markedsoversikter nederst i artikkelen.
Det første du bør gjøre, er å finne ut om du kan finne ut om du kan få bedre betingelser i din egen bank.
Dersom banken vurderer det dithen at de ikke kan gi deg for eksempel lavere rente på lånet i den situasjonen du er i nå, bør du vurdere å bytte til en bank som har bedre betingelser.
For de fleste vil det være lønnsomt å ha forskjellige tjenester i forskjellige banker, slik at du for eksempel kan beholde brukskonto i din nåværende bank, og så flytte lån og/eller sparekonto til banker med bedre rentebetingelser.
Du kan også opprette brukskonto i flere banker, men være oppmerksom på at flere Visa-kort også betyr økte kortkostnader.
Slik bytter du
Dette er fremgangmåten for å bytte bank:
- Det første du må gjøre ved et bankbytte, er å ta kontakt med den nye banken som du ønsker å bli kunde hos. Opprett de kontoer, og eventuelle avtaler om betalingstjenester, som du har behov for i den nye banken. I de fleste tilfeller kan du gjøre dette på en enkelt måte ved å følge veiledningen på bankens nettsider.
- Deretter må du be din gamle bank om å overføre innestående beløp til kontoene i den nye banken, og også avslutte de gamle kontoene for deg. Har du betalingskort tilknyttet en konto, bør du vente med å si opp kontoen til du har mottatt nytt betalingskort fra din nye bank.
- Har du inngått nettbankavtale med din nye bank, vil de e-fakturaer som du tidligere har registrert (akseptert) i din gamle nettbank normalt bli overført automatisk til din nye nettbank.
- Dersom du har registrerte AvtaleGiro-fullmakter (faste betalingsoppdrag) i den gamle banken, må disse registreres på nytt i den nye banken. Dette kan du gjøre selv i nettbanken. Spør eventuelt den nye banken om hjelp. Betalingsoppdrag som er lagt på forfall hos din gamle bank, må legges inn på forfallsregisteret hos din nye bank, dersom du sier opp kontoen før betalingen er gjennomført.
Enklere med Bank-ID
Bank-ID har gjort jobben med å bytte bank eller ta i bruk en ny bank enda lettere og raskere.
Tidligere måtte man gjerne vente opptil en ukes tid, før man fikk melding om en rekommandert sending som inneholdt PIN-kode fra ny bank. For å få dette brevet på posten måtte man møte opp personlig, og vise legitimasjon.
Nå har man mulighet til å legitimere seg med Bank-ID, og man slipper dermed både ventetid og personlig oppmøte. Man har altså i mange banker mulighet til å bli kunde på bare ett minutt eller to.
La banken ta jobben
Det er også mulig å be den nye banken din ta seg av kontakten med den gamle banken. Da er det din nye bank som skal sørge for at din gamle bank for eksempel avslutter kontoene, og overfører pengene til dine nye kontoer.
Merk at dersom du vil flytte lånet ditt, må du selvsagt søke om få lån der, og det medfører blant annet å medvise nødvendig dokumentasjon. Det kan for eksempel tenkes at det kreves at du skaffer en ny verditakst på boligen.
Dersom bankene ikke hjelper deg slik som beskrevet ovenfor, har du mulighet til å klage til Finansklagenemnda.
Markedsoversikter
Boliglån - topplisten
Viser de fem beste bankene på fire forskjellige beløp, innenfor både 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi.
Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største långiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.
Brukskontokalkulator
Kalkulator der du kan legge inn dine egne forutsetninger. Utvalget består av bankene med de gunstigste betingelsene, og hva de største bankene tilbyr.
Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.
Høyrente - Finansportalen
Dette er Finansportalens høyrentekalkulator.
BSU - renteoversikt
Oversikt over bankene med de høyeste rentene, og fra de største bankene.
Billånskalkulator
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Kalkulatoren oppgir effektiv rente for billån med egenkapitalandel på 35 prosent, 20 prosent og null egenandel.