Ingen endring i boligprisene fra mai til juni. Men meglerne tror prisveksten for hele 2012 blir høyere enn forventet.

Boligprisene har stått på stedet hvil i forhold til mai måned, viser boligprisstatistikkrapporten fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i samarbeid med Pöyry og FINN. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,9 prosent høyere enn forrige måned.

Er du på boligjakt, bør du ta en kikk på denne artikkelen som forteller deg hva du bør se spesielt etter på visning.

Boligprisene er 7,7 prosent høyere enn i juni 2011, og den gjennomsnittlige kvadratmeterpris så langt i år er 6,4 prosent høyere enn snittprisen for hele 2011.

Justerer opp prognosen

Det var ikke overraskende for eiendomsmeglerbransjen at prisene holdt seg stabile fra mai til juni.

– Men når vi vurderer første halvår 2012 under ett har prisveksten vært høyere enn hva vi la til grunn ved starten av året. Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har derfor revidert prognosen for året på 4-6 prosent opp til 7-8 prosent, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff i en pressemelding.

Eff forklarer de fortsatt stigende boligprisene med blant annet rekordlav rente, et godt arbeidsmarked og generell optimisme blant nordmenn når det kommer til økonomi.

- Den lange perioden med boligprisvekst og stabilt gode rammebetingelser har resultert i at stadig flere boligeiere som beveger seg oppover i boligsegmentene, kjøper før de legger ut egen bolig for salg. Dette begrenser volumet til salgs og forsterker prisutviklingen, legger Laugen til.

Boligtyper

Prisene på eneboliger falt med 0,6 prosent mellom mai 2012 til juni 2012. Prisene i juni 2012 var 4,8 prosent høyere enn i juni 2011.

Prisene på delte boliger gikk ned med 0,2 prosent fra mai 2012 til juni 2012. Prisene i juni 2012 var 7,1 prosent høyere enn i juni 2011.

Prisene på leiligheter steg med 0,2 prosent fra mai 2012 til juni 2012. Prisene i juni 2012 var 8,7 prosent høyere enn i juni 2011.

Omsetningstid

Gjennomsnittlig formidlingstidi i juni var 22 dager, det er én dag mindre enn i mai i år og én dag mindre enn juni i fjor. Raskest formidlingstid var det i i Trondheim med 13 dager i snitt, mens det gikk tregest i Tromsø i juni. Her var gjennomsnittlig omsetningstid 40 dager.

 

Se også:

Boligprisutviklingskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du beregne gjennomsnittlig prisutvikling på boliger i 11 forskjellige distrikter av landet.
Kalkulatoren beregner også prisendringer på bolig i forhold til lønnsøkningen.