Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Drømmer du om å cruise rundt i egen båt i sommer? Vi forteller deg hvordan du gjør et vellykket båtkjøp.

Mulighetene er mange, dersom du ønsker å kjøpe bruktbåt. Akkurat nå ligger det drøyt 13.000 båter til salgs på Finn.no, og av dem er mer enn ni tusen bruktbåter.

Det bør altså være båter for enhver smak i dette utvalget, så det viktigste i starten av en kjøpsprosess er å finne ut hva slags båt som passer for deg og ditt bruk. Tenk for eksempel på om du har tenkt å bruke båten som en dagbåt, eller om du planlegger å overnatte i den også.

Prisnivå

Du kan også bruke Finn.no til å undersøke hvordan prisnivået er på de ulike båtene, slik at du ikke så lett risikerer å betale overpris for båten som du bestemmer deg for å kjøpe.

Skal du kjøpe brukt, er det noen ting som er helt vesentlig å passe på. For det første bør du for all del sørge for at du tar båten skikkelig i øyesyn, før du betaler noe som helst.

Dette er ikke alle båtkjøpere flinke nok til, ifølge Forbrukerrådet.

Undersøk båtens tekniske stand

- Vi ser altfor mange som kjøper usett fra nettet, har forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes uttalt i en pressemelding.

Dersom du ikke har veldig god greie på båt selv, kan det lønne seg å ta med noen som kan mer enn deg. Blant annet har Kongelig Norsk Båtforbund en besiktigelsesmannordning, men denne må du betale noen hundrelapper for. Dette blir for småpenger å regne, dersom det skulle vise seg at det faktisk er noe feil med båten du vurderer å kjøpe.

Dersom båten ser ut til å være i god teknisk stand og ellers tilfredsstiller dine behov, må du sørge for at det blir skrevet en kjøpekontrakt. En standard kontrakt for båtkjøp kan du blant annet hente på Forbrukerrådets nettsider.

Sjekk om det er pant

 Ett siste råd fra Forbrukerrådet før du underskriver kjøpekontrakten og fører over penger til selger,  er at du sjekker om det er pant i båten. Dette kan du enten gjøre i hos Skipsregistrene eller løsøreregisteret i Brønnøysund.

 

Kalkulator:

Båtkostnadskalkulator
Kalkulatoren regner ut hva båten koster deg per år, per tur, og per nautisk mil.