Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Skal du dra til steder som er rimelig sentrale vil du som oftest finne et godt utvalg boliger eller rom til leie.

På Airbnb finner du som oftest et stort antall steder å leie. Foretrekker du å bo i en egen bolig/leilighet er dette et meget godt alternativ til hotell.

Rent lønnsomhetsmessig blir det relativt sett mer lønnsomt jo flere dere er som vil bo sammen. Er dere for eksempel fire vil antall hotellrom doble seg, mens prisen på en leilighet med fire i forhold til to bare har en gjennomsnittlig liten økning.

Opprette konto

For å opprette en konto klikker du på Registrer deg. Du kan bruke epostadressen din, Facebook-kontoen, eller Google-kontoen.

 For å registrere deg er det visse krav. Dette er kravene Airbnb stiller:

 • Fullt navn
 • Epostadresse
 • Bekreftet telefonnummer
 • Profilbilde som viser ansiktet
 • Introduksjonsmelding
 • Si seg enig i husreglene
 • Betalingsinformasjon

Tre typer leie

Du kan velge mellom tre typer leieforhold:

 • Helt hjem: Du leier hele boligen
 • Privat rom: Du har ditt eget rom
 • Delt rom: Bor i en aller annen form for fellesrom

Filtreringsmuligheter

Du har en rekke filtreringsmuligheter når du skal søke. Sett først opp hvilke krav du har til boligen/rommet du skal leie. Da slipper du å se igjennom boliger som ikke tilfredsstiller kravene du har.

Dette er filtreringsmulighetene:

 • Dato: Leieperioden
 • Gjester: Antall voksen, barn og spedbarn
 • Pris: Hvilket prisområde (kroner per natt) du vil se på
 • Øyeblikkelig bestilling: Steder du kan bestille uten å vente på vertens godkjennelse
 • Antall senger
 • Antall soverom
 • Antall bad
 • Superhost: Om verten skal være en Superhost, som vil si at minst 80 prosent har gtt 5 stjerner, svar innen 24 timer på meldinger, og at verten aldri har kansellert en bestilling.
 • Fasiliteter: Her kan du klikke av for en rekke krav til leiestedet som for eksempel trådløst internett, air condition, vaskemaskin, parkering, svømmebasseng.
 • Husregler: Om det er passende til arrangement, tillat med husdyr, tillat med røyking

Søkeresultatet

Etter å ha gjennomført søket får du opp resultatet i et kart. Der er alle leiemulighetene plassert med pris, som du kan klikke deg inn på for å se på detaljene.

Du kan zoome inn og ut av kartet, da vil de tilgjengelige boligene endre seg i takt med kartutsnittet. Du kan også endre kartposisjonen, slik at du får justert leiestedene ut fra det.

Du får opp alle opplysningene om boligen når du har klikket på den. Der ser du også hvordan den er ratet av tidligere besøkende. Du får opp antallet som har ratet, ratingen, og kommentarene fra de som har leid.

På mange av boligene er det tatt mange og gode bilder som gjør at du får en korrekt oppfatning av boligen. Hvis bildene er dårlige eller mangelfulle er risikoen større for at du ikke blir fornøyd når du kommer til boligen. Da vil det ofte vært lurt å kontakte verten for å stille noen spørsmål til leiligheten. Eller ganske enkelt kutte den ut, det er ikke noe godt tegn at bildene er dårlige. I en del tilfeller er det en fotograf fra Airbnb som har tatt bildene, og da er du 100 prosent sikker på at boligen ser ut som den fremstår.

Du kan lagre stedene du har klikket på som en favoritt ved å klikke på hjertet. Driver du for eksempel med research for å senere bestille er det svært praktisk å ha spart på lenker til de aktuelle boligene. Dessuten er det praktisk å ha hvis du senere skal til samme sted.

Kommunikasjon med verten

Hvis det er noe du lurer på skal du alltid kontakte verten. Du må uansett kommunisere med verten etter bestilling for å avtale for eksempel nøkkeloverlevering.

Å ha en god kommunikasjon med verten er alltid viktig. Spesielt viktig er det hvis verten ikke har hatt mange utleieforhold.

Betalingen

Du blir belastet for bestillingen i det verten godtar bestillingen, eller hvis du bestiller en reservasjon ved å bruke Øyeblikkelig reservasjon (verten trenger ikke godkjenne).

Verten får ikke betalingen før 24 timer etter innsjekkingen. I løpet av den tiden har du tid til å klage på forhold som ikke er som det skal være.

Depositum

En vert kan kreve et depositum. Du betaler ikke depositumet sammen med leien. Det er Airbnb som håndterer depositumet.

Verten kan sende inn et krav på hele eller deler av depositumet gjennom Løsningssenteret på Airbnb. Her skal det lastes opp dokumentasjon på skaden som bilder og/eller kvitteringer. Gjest og vert kan ordne opp seg imellom, eller involvere Airbnb.

Krav på skader må sendes innen 14 dager, eller før neste gjest sjekker inn.

Kansellering

På hvert leiested står det kanselleringsregler. Verten kan velge mellom tre forskjellige nivåer på vilkår hvis du ønsker å kansellere. Verten kan også lage sine egne vilkår.

Dette er nivåene på standardiserte kanselleringsvilkår:

Fleksibel

Her får du tilbake pengene så lenge du avbestiller minst 24 timer før innsjekkingstiden.

Hvis du ikke kansellerer før 24 timer får du ikke tilbake den første natten.

Hvis du forlater stedet tidligere enn bestilt får du tilbake overnattingsutgiftene 24 timer etter at resten ble kansellert.

Moderat

Her får du tilbake pengene så lenge du avbestiller minst 5 døgn før innsjekkingstiden.

Hvis du ikke kansellerer før 5 døgn får du ikke tilbake den første natten, bare 50 prosent av de resterende dagene.

Hvis du forlater stedet tidligere enn bestilt får du tilbake 50 prosent av overnattingsutgiftene 24 timer etter at resten ble kansellert.

Strengt

Her får du tilbake pengene så lenge du avbestiller minst 5 døgn før innsjekkingstiden.

Hvis du ikke kansellerer før 7 døgn får du ikke tilbake noe.

Hvis du forlater stedet tidligere enn bestilt får du ikke tilbake noe.

Leieprisene

Leieprisene blir oppgitt per natt. Prisen er også avhengig av hvor mange personer som skal overnatte. For å få korrekt pris må du derfor også oppgi korrekt antall.

Prisene på den samme boligen vil endre seg etter sesong. Prisen per døgn i ferietiden vil på vanlig måte være mye dyrere i et typisk ferieområde.

Det er vanlig at det gis rabatt hvis du leier for en lengre periode. Det kan for eksempel gis rabatt hvis du leier minst 1 uke, eller en annen periode. For å sammenligne prisene på korrekt måte må du ta hensyn til dette. Spesielt i ferietider er dette aktuelt.

Kostnader

I tillegg til selve leiebeløpet blir du belastet et tjenestegebyr (inkludert skatt, hvis aktuelt) mellom 5 - 15 prosent hver gang en bestilling fullføres. Du ser gebyret på siden for utsjekking før du bestiller en reservasjon.

Tjenestegebyr beregnes ved å bruke forskjellige faktorer som i reservasjonsbeløpet, lengden på reservasjonen og karakteristikken til utleiestedet. Generelt vil høyere reservasjonsbeløp ha lavere prosentsatser for tjenestegebyret.

I tillegg belastes du et gebyr for rengjøring.

Andre leiemuligheter

Det finnes flere andre nettsteder du kan leie. De er bygd opp omtrent som Airbnb.

Her er noen alternativer:

Flipkey

Hometogo

Vrbo

 

Se også:

Leie ut bolig via Airbnb

Slik finner du billigst hotell

Feriebolig i utlandet

Her kan du bestille feriehus og ferieboliger