En familie på fire må regne med minst 11.000 kroner, dersom de har tenkt å tilbringe halve vinterferieuken i skibakken. - Snakk med barna om prioritering, råder ungdomsøkonom.

Et opphold på bare fire dager ved et av landets skidestinasjoner kan bli svært dyrt for en tobarnsfamilie med gjennomsnittlige inntekter, viser beregninger som ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank har gjort.

Økonomen tok utgangspunkt i en familie med to barn på syv og 15 år som skal være på skiferie fra torsdag til søndag i vinterferien. Eksempelfamilien må også leie utstyr.

Den laveste prisen Setsaas fant frem til, med utgangspunkt i disse forutsetningene, var 10.930 kroner i Hafjell. Det nestbilligste oppholdet, i Hemsedal, kostet 13.040.

  Kostnader Hafjell Hemsedal
  Overnatting 4.670* 5.550**
  Utstyrsleie – Voksne 1.330 1.560
  Ustyrsleie – Barn/ungdom 790 950
  Skipass - voksen 2.310 2.640
  Skipass – Barn/ungdom 1.730 2.160
  Skikort 100 180
  Totalpris 10.930 13.040

Prisene er hentet fra henholdsvis skistar.com/hemsedal og hafjellresort.no

* Hafjell Hotell (Dobbeltrom + ekstra oppredning + frokost).

** Leie av leilighet, Hemsetunet kr. 5.550,-

Dyrere ved skibakken

Overnattingsstedene i dette eksempel ligger ikke særlig sentralt i forhold til alpinanlegget. Vil man nærmere bakken, må man ut med fra 15.000 til 18.000 kroner for et fire dagers opphold.

– Med tanke på det ikke er mer enn knappe to måneder siden vi gjorde oss ferdig med jul og nyttår, og det ikke er så lenge til påske heller, så kan en skiferie som i dette eksempelet bli kostbart, sier Setsaas til ABC Nyheter.

– Snakk om økonomi med barna

En vanlig familie må være disiplinerte og begynne å spare i god tid i forveien, for å få råd til en vinterferie som denne, legger Setsaas til.

Vinterferien kan derfor være et godt tidspunkt for å sette seg ned og snakke med barna om økonomi, mener hun.

Setsaas foreslår at foreldrene synliggjør kostnadene ved oppholdet for barna, og at man for eksempel kan sette opp et budsjett som viser hva de forskjellige delene av ferien - som skikort, overnatting og utstyrsleie - faktisk koster.

– Ved å vise barna dette, så tar de kanskje ikke ferien for gitt, som de kanskje ellers ville gjort. Foreldrene kan også vise hvordan de må planlegge og prioritere for å få råd til ferien. Da kan de lettere få barna til å forstå hvorfor man for eksempel bare får dratt på vinterferie - men ikke påskeferie - det året, tror Setsaas.

Gratisaktiviteter

Det er flere måter å gjøre skiferien litt billigere på for familien. Det kan for eksempel være å droppe den dyre lunsjen i kaféen i skibakken, eller å gjøre andre ting enn å være i alpinbakken et par av dagene.

– Man kan fint gjøre hyggelig ting sammen som en familien uten at det behøver å koste penger. Man kan ta en tur i langrennsløypene, man kan gå tur eller kanskje ta en tur i akebakken, foreslår Setsaas.

– Oppfordre til sparing

For å involvere barna i enda større grad i planleggingen av ferien, kan man for eksempel oppfordre til sparing, dersom barnet eller tenåringen har mulighet til det. De kan for eksempel spare til lunsj i skikaféen en av dagen, eller de kan spare til en ny skijakke eller nye skibriller selv, istedenfor å bare få det av foreldrene.

– Da vil barna se hvor mye arbeid som faktisk kreves for å få råd til dette, og kanskje ha større forståelse for at de må bruke skijakken ett år til fremfor å få en ny. Det viktigste er å hjelpe barna til å etablere gode sparevaner som kommer godt med når de for eksempel skal spare til egen bolig, sier Setsaas.