Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Kredittkort og det greske flagget.

Dersom Hellas går over til drakmer, kan du ikke lenger betale i euro med Visa, MasterCard og øvrige kort.

Hellas nekter å betale regningene sine og EUs velgere har heller ikke lyst på dem. Resultatet kan utvilsomt bli utmeldelse av euroen.

Vil skje uten forvarsel

En overgang til drakmer vil antagelig skje brått, gjerne over natten, slik at ingen får tid til å tilpasse seg. Neste dag våkner alle opp til butikker som ikke lenger kan selge varene sine i euro, men i drakmer. Kursen mellom drakmer og euro vil da være satt. Det vil være noe kaotisk. Kredittkort og Visa-kort kan ikke lenger belastes i euro. Likevel finnes det en løsning, riktignok litt dyrere enn den vanlige.

Eurosedler vil naturligvis uansett være attraktive, men Smarte Penger anbefaler ikke å fylle lommene med euro før Hellas-reisen. Men noe mer enn vanlig er en grei forsikring.

Må belaste kortet i norske kroner

 Torstein Lind-Isaksen, daglig leder Visa Norge Bankgruppe forteller hvilke betalingsløsning man må bruke dersom drakmer blir gjeninnført:

- Nordmenn i utlandet kan benytte noe som heter DCC (dynamic currency conversion) og handle i NOK i Hellas der de har denne tjenesten. Da blir det ingen veksling og kunden blir belastet sitt kort for kjøpsbeløpet, sier han.

Dette er en løsning som Smarte Penger normalt har advart mot siden kursen blir noe dårligere. Regn med noen få prosent, men enkelte sleipinger kan ta så mye som 10 prosent ekstra. Men dersom alternativet er drakmer, er NOK et mye bedre alternativ.

Dersom du allerede har handlet i euro, vil betalingen ikke berøres:

- Dersom Hellas over natten går over til drakmer og kunden har handlet i euro, vil kunden fortsatt bli belastet i NOK med den vekslingskursen mellom Euro og NOK som fastsettes på dette tidspunktet. Ergo ingen unormal veksling, sier Lind-Isaksen.

Det går normalt fra 1 til 5 dager før en kjøpstransaksjon blir vekslet og belastet kunden.

Bruk kredittkort inntil videre

Dersom euroen forsvinner, kan det meget vel tenkes at sinte grekere som har fått sparepengene barbert av den nye vekslingskursen, går til streik. Har du betalt på forhånd for båtturen, kan pengene være tapt.

Kredittkort har en lovfestet forbrukerbeskyttelse som slår dersom du ikke har fått varen eller blitt lurt på andre måter. Derfor bør du bruke kredittkortet ved forhåndskjøp.

Storstreik og stengte flyplasser

Dersom grekere går til streik, risikerer du å strande i Hellas. Er flyplassen stengt, påløper ekstra utgifter. Antagelig må du bli der noen dager ekstra, kanskje klarer du å komme deg til et av nabolandenes flyplass. Spørsmålet er hvem, om noen, har det økonomiske ansvaret for deg. 

Reiseforsikringen dekker ikke ekstrautgifter i forbindelse med streik.
Det er flyselskapet du da må rette kravene til. Innenfor EU er passasjerenes rettigheter ekstra gode. Flyselskapet plikter å ordne eller dekke utgiftene til mat, husly og booke deg om når det blir mulig.

Men pass på. Dersom du ikke tar imot flyselskapets tilbud, vil du ikke kunne kreve erstatning for dette i etterkant.