Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Kontaktløs betaling med kort og mobil, digital lommebok og smarte direktebetalingsløsninger mellom privatpersoner - dette er løsninger som nordmenn skal bli kjent med de nærmeste månedene og årene, tror Visa.

Hvis spådommene til Visa stemmer, kan den vanlige lommeboken med sedler og mynter bli avleggs i løpet av de neste årene.

Flere av de nye betalingsløsningene vi har nevnt ovenfor er ferdig utviklet, men det er opp til bankene hvor fort løsningene vil komme ut på det norske markedet.

- Modent marked

Nordmenn bruker fysiske penger i stadige mindre grad - flertallet av oss drar kortet både når vi kjøper et klesplagg, er på restaurant eller kjøper en tyggegummipakke til tyve kroner i kiosken.

- Norge er altså et modent marked når det kommer til kortbruk, men det er fortsatt rom for forbedringer. Vi kan spise en større del av cash-kaken, tror direktør for Visa Norge, Wilhelm Wisbech.

Kontaktløs betaling enten med mobil eller kort kan få enda flere nordmenn til å droppe mynter og sedler også når det er snakk om mindre beløp, tror Visa.

Pilotprosjekter

Ved denne typen betaling skal man ikke trenge å gjøre annet enn å legge et kontaktløskort eller en mobil med betalingsapplikasjon oppå - eller ikke mer enn ca. fem cm over - en betalingsterminal som er beregnet for kontaktløs betaling. Dersom man skal betale større beløp enn noen få hundrelapper, så ser Visa for seg at man også må taste inn en PIN-kode.

Wisbech forteller at man for tiden gjennomfører et pilotprosjekt med kontaktløs betaling på Geilo. Også DNB og Telenor har gjennomført prøveprosjekter på dette feltet.

- På McDonald's-restauranter i England er kontaktløs betaling innført, og det har ført til en økning i antall kunder og i omsetning. Betalingen går raskere, og det blir en større kundegjennomstrømning, forteller direktør i Visa Nord-Europa, Fredrik Westerman.

Trenger ny mobilteknologi

Foreløpig er det et par tekniske hindringer i veien for bruk av mobilen til betaling.

Det krever blant annet at mobilen har såkalt NFC (near field communication)-teknologi, noe som først er på vei inn i markedet nå. Men det skal ifølge Visa være mulig å sette et deksel eller annet tilbehør på andre typer smarttelefoner uten denne teknologien, og dermed kunne benytte også dem til kontaktløs betaling.

- Vi tror at kontaktløse kort vil komme først, og deretter mobilbetaling. Men det kommer uansett raskere enn vi tror, sier Westerman.

Visa spår at halvparten av alle Visa-transaksjoner kommer til å være på mobil (eller nettbrett o.l) innen 2020.

Lettere å dele regningen

Også andre betalingsløsninger er ferdig utviklet, og klare til å gå ut på det norske markedet, når - og dersom - bankene vil.  Blant annet direktebetalingsløsningen P2P, som skal gjøre det enklere for privatpersoner å overføre beløp med mobilen til andre privatpersoner - for eksempel når man skal dele regningen på en restaurant.

Ved å registrere seg som P2P-betaler, kan man la banken koble kontonummeret opp mot mobilnummeret sitt. Dermed kan den som skal overføre penger til deg, bare taste inn et beløp og overføre det til deg ved å klikke på ditt navn på kontaktlisten.

P2P skal først ut på markedet i England senere i år.

Digital lommebok

Den siste planlagte betalingsløsningen fra Visa er den såkalte digitale lommeboken. Med denne løsningen skal du kunne plassere alle kortene du har - både debet- og kredittkort, men også kort fra andre kortleverandører slik som Mastercard - i en «lommebok» som kan være enten på smartmobilen eller for eksempel en iPad. Dermed kan du betale med det kortet som passer best til behovet ditt til enhver tid.

Det er banken din som skal utstede «lommeboken» den dagen den kommer ut på det norske markedet.

Visa understreker at alle løsningene skal være sikre for brukeren, og svarte også ganske utførlig på de kritiske spørsmålene som gikk på sikkerhet på dagens pressemøte.

- Løsningene må være enkle, raske og sikre. Det må være en tro blant brukerne på at dette er sikkert, sier Westerman.