Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Du sparer mer på å slippe kontaktlinser og briller enn det laseroperasjoner koster.

En såkalt synskorrigerende inngrep kan gi dobbel besparelse, særlig hvis du er relativt ung. Du sparer deg utgifter til kontaktlinser og/eller briller over mange år. Månedsabonnement på kontaktlinser koster 200-300 kroner.

Betaler du 250 kroner i snitt per måned i kontaktlinser, inkludert linsevæske og en årlig sjekk, beløper det seg til 60.000 kroner i løpet av 20 år. Besparelsen er da langt større enn operasjonsutgiftene. Laseroperasjoner i Norge koster 30.000-40.000 kroner avhengig av type. La oss si du betaler 35.000 kroner for inngrepet. Da tar det 12 år før synsoperasjonen er blitt «gratis». Har du briller i tillegg til kontaktlinser vil du spare inn operasjonen enda raskere.

I tillegg er det mulig å gjøre dette i utlandet til neste halve prisen i Norge. Flybilletter og hotell kommer i tillegg. Men legger dere opp til et reisen også er en opplevelsestur, for eksempel til Budapest, er det mye å spare.

Koster 40.000 kroner i Norge, halv pris i Budapest

Laseroperasjon for begge øynene koster om lag mellom 35.000 og 40.000 kroner i Norge dersom du velger den dyreste, men mest moderne metoden, den siste generasjon av Lasik-metoden kalt IntraLase eller Femtolase. Akkurat den samme metoden koster 20.000 norske kroner i Ungarn på velkjent klinikk med stort besøk av norske pasienter. Budapestklinikken i Ungarn har et godt rykte i Norge og ledes av en nordmann. Budapestklinikken dekker i tillegg reiseutgiftene til/fra flyplassen og til/fra hotellet.

Tyrkia er ikke like utbredt. Smarte Penger har ingen vurderinger av de tyrkiske klinikkene, men dette er det landet flest norske konkurrerende klinikker trekker frem når de skal skremme. Polen er et godt alternativ med lave priser - bare 16.000 kroner for operasjonen nevnt ovenfor.

Tidligere var Sverige populært, men i dag er prisforskjellen til Norge knapt 5.000 kroner. Finner du den billigste aktøren i Norge kan faktisk prisforskjellen være nær null.

Før du velger klinikk, er det smart å google navnet på klinikken. Finnes det misfornøyde kunder der ute, er sjansen stor for at et nettsøk fanger det opp. Sjekk om klinikken tilbyr garantier for resultatet som sikrer deg ny operasjon dersom du er misfornøyd

PS: Ikke alle kan bli operert. Kirurgen avgjør om dine øyne er egnet for operasjon. Du må uansett være 18 år for en slik operasjon. Du må heller ikke ha endret synsstyrke i løpet av siste år.

To hovedtyper av metoder

To typer hovedtyper øyeoperasjoner, den ene behandler dypere ned i hornhinnen (Lasik), mens den andre behandler i overflaten (Lasek, Lasek-cTen og ASA):

Lasik (IntraLase, Femtolaser) nyeste generasjons Lasik. Pris i Norge: 35.000-40.000 kr.

LASIK med IntraLase er den nyeste og mest skånsomme behandlingen hvor laser brukes under hele inngrepet og unngår dermed sår på hornhinnens overflate slik man får ved overflatebehandlinger som ASA, c-Ten, LASEK og NoCut. Laserbehandlingen polerer bort et tynt lag av hornhinnen.  Fordelen med IntraLase i forhold til andre behandlingsmetoder er at  allerede neste dag er øynene bra nok til å gå på jobb. Lasik har større risiko (selv om den er liten) for komplikasjoner enn overflatebehandling.

Lasik, tradisjonell,  forrige generasjons Lasik. Pris i Norge: 35.000-40.000 kroner.

Samme som over, men i stedet for at en del av hornhinner fjernes med laser, brukes kniv. Dette har stadig mindre utbredelse.

Lasek, cTen, nyeste generasjon, såkalt  (overflatebehandling): 30.000-35.000 kroner
cTen er en overflatebehandling brukes laser til å fjerne cellelaget. Fordelen er at øyet ikke berøres av instrumenter. Mulige bivirkninger av overflatebehandling er smerter etter operasjonen og arrdannelse på hornhinnen. Synet blir gradvis bedre de første ukene etter operasjon.

Lasek, tradisjonell, forrige generasjon (overflatebehandling): 25.000-30.000 kroner.
En overflatebehandling der det øverste cellelaget fjernes med en alkoholholdig løsning i stedet for laser. 

ASA (overflatebehandling). Pris i Norge: 30.000 kroner
Her benyttes en myk børste til å fjerne cellelaget.

Et annet alternativ, som ikke er laseroperasjon, er «ICL», hvor det i stedet opereres inn en syltynn kontaktlinse i øyet.  Pris i Norge: 35.000-40.000 kroner.

Kan ikke forhindre aldringen av synet

Du slipper heller ikke unna alderssynet selv om du er operert. Alderslangsynthet og behovet for lesebriller vil gjelde de fleste over 40-50 år, også etter en laserbehandling.

Noen få opplever bieffekter av laserinngrepet. De vanligste er såkalte skyggebilder, dobbeltkonturer, lysskyhet og skinn fra lyskilder. I Norge har tall tidligere vist at 95 prosent er fornøyd.